Studiu Privind Păstrarea Biodiversității

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2074
Mărime: 48.18KB (arhivat)
Publicat de: Julia Duță
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA PETRU MAIOR TÂRGU-MUREȘ FACULTATEA DE INGINERIE INDUSTRIALĂ ȘI MANAGERIALĂ INGINERIA ȘI PROTECȚIA MEDIULUI ÎN INDUSTRIE

Cuprins

  1. Tema proiectului
  2. Introducere
  3. I. Analiza necesității sociale
  4. 1.Identificarea, culegerea și prelucrarea informațiilor 5
  5. 2.Stabilirea nomenclatorului de funcții ale studiului și a limitelor dimensiunilor lor tehnice.5
  6. 3. Stabilirea nivelurilor de importanță a funcțiilor studiului 7
  7. II. Analiza situației existente
  8. 1. Stabilirea dimensiunii tehnice a funcțiilor 9
  9. 2. Dimensionarea economică a funcțiilor 10
  10. 3. Analiza sistematică a funcțiilor 10
  11. 4. Variația ponderii funcțiilor în valoarea de întrebuințare și în costul total al studiului 11
  12. III. Conceperea/reconceperea studiului
  13. 1.Propuneri de soluții pentru modernizarea studiului 12
  14. Concluzii 13
  15. Bibliografie 14

Extras din proiect

Introducere

Termenul de biodiversitate înglobează ansamblul format din totalitatea formelor de viaţă vegetale şi animale şi ecosistemele din care acestea fac parte, interacţionând unele cu altele şi cu componenetele abiotice ale mediului. Fiind rezultatul unor procese dinamice care au loc în învelişul biotic la scară spaţio-temporală, biodiversitatea unei regiuni are la rândul ei un caracter dinamic. Biodiversitatea reprezintă o trăsătură de bază a structurii unei biocenoze sau a unui ecosistem; deranjarea ecosistemelor/biocenozelor de către diferiţi factori de stres (catastrofe naturale, activităţi agricole, industriale, exploatări miniere, activităţi turistice etc.) conduce la o reducere considerabilă a biodiversităţii, fapt care, cu deosebire în teritoriile afectate, reclamă măsuri concrete de protecţie şi păstrare.

Păstrarea biodiversităţii trebuie abordată ca nou domeniu pluridisciplinar de cercetare, dezvoltat ca răspuns la crizele cu care se confruntă astăzi lumea vie.

Umanitatea este ea însăși o parte a biodiversității și a existenței noastre în lume și ar fi imposibil fără aceasta. Calitatea vieții, competivitatea economică, forța de muncă și securitatea. Toate se bazează pe acest capital natural. Păstrarea biodiversității reprezintă, în perioada actuală, una dintre problemele importante la nivel internațional, însă în ultimul timp, problema păstrării biodiversității, la nivel de ecosisteme, specii, populații și chiar la nivel de gene, devine din ce în ce mai acută, din cauza intensificării impactului uman asupra biosferei. În acest context, menținerea biodiversității este necesară, nu numai pentru asigurarea vieții în prezent, dar și pentru generațiile viitoare, deoarece ea păstrează echilibrul ecologic regional și global, garantează regenerarea resurselor biologice și menținerea unei calități a mediului necesare societății.

Păstrarea biodiversităţii trebuie abordată ca nou domeniu pluridisciplinar de cercetare, dezvoltat ca răspuns la crizele cu care se confruntă astăzi lumea vie.

Iniţiativele de protecţie a naturii au pornit de la necesitatea salvării speciilor floristice şi faunistice rare sau ameninţate cu dispariţia, idee care s-a extins asupra unor teritorii naturale sau antropizate, de importanţă naţională sau internaţională, declarate parcuri sau rezervaţii.

Cel mai important demers în conservarea elementelor cadrului natural şi/sau cultural-istoric îl reprezintă crearea pe cale legislativă a reţelei de arii protejate la nivel naţional şi internaţional.

I.Analiza necesității sociale

1. Identificarea, culegerea și prelucrarea informațiilor

Punerea în practică a unei idei privind păstrarea biodiversității este un proces silitor de culegere a informațiilor necesare, pentru a cunoaște din timp ce investiții, echipamente, resurse bănești și umane sunt necesare.

Cei care se hotărăsc să investească într-un studiu, trebuie să ia în considerare toți acești factori, mai ales că obiectivul lor este de a obține profit.

Cu alte cuvinte, în ceea ce privește fondul natural, această rețea servește, atât intereselor din România cât și celor din Uniunea Europeană.

Reţeaua Natura 2000 reprezintă o structură de protejare a naturii, protejare care nu înseamnă neapărat „limitări şi restricţii”. Natura 2000 permite, atât păstrarea, cât şi dezvoltarea pe mai departe a biodiversităţii României. Astfel, se observă oportunităţi în numeroase direcţii: de la un turism durabil, la o combinaţie între activităţile agricole şi alternativele de protejare a naturii.

La realizarea unui studiu de păstrarea a biodiversității trebuie să se țină seama de scopul principal și anume obținerea avantajului competitiv, obținerea de performanțe ridicate pe termenel lung.

Păstrarea biodiversităţii vizează trei obiective:

- investigarea şi descrierea diversităţii lumii vii;

- înţelegerea efectelor activităţilor umane asupra speciilor, comunităţilor şi ecosistemelor;

- dezvoltarea unor metodologii interdisciplinare pentru protejarea şi restaurarea diversităţii biologice.

Bibliografie

http://www.anpm.ro/upload/16103_6%20CONS.%20NAT,%20Biodiversitate,%20Biosecuritate.pdf

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CHIQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.floaredecolt.org%2Fupdate%2Fbibliografii%2FZone_si_arii_protejate_si_valorificarea_lor_in_turism.doc&ei=NCW0Ut_TNYKUtQazs4GACA&usg=AFQjCNEt9tGBCn64jGR9PlFg4xOOjPDqGQ

Dumitru Șoaită- Suport curs “Ingineria valorii”

http://www.essedra.com/media/RUM_CART_essedra1_b.pdf

Preview document

Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 1
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 2
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 3
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 4
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 5
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 6
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 7
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 8
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 9
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 10
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 11
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 12
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 13
Studiu Privind Păstrarea Biodiversității - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Pastrarea Biodiversitatii.docx

Alții au mai descărcat și

Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele

Aspecte generale Piatra Fantanele si padurea de conifere din imprejurimi: Piatra Fantanele este o statiune turistica langa Pasul Tihuta unde se...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?