Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, xls
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 1784
Mărime: 40.86KB (arhivat)
Publicat de: Faust Mușat
Puncte necesare: 7
proiect econometrie

Extras din proiect

I. Introducere

Vânzarile de maşini noi au depaşit 83.000 de unitaţi, în primele patru luni ale anului 2007, în creştere cu 17,8% faţă de perioada similară din 2006, conform statisticilor remise de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA).

Astfel, în primele patru luni din 2007 s-au vândut 83.043 de autoturisme, în creştere cu 17,8% faţă de cele 70.499 vândute în intervalul ianuarie - aprilie anul precedent. Vânzările de vehicule comerciale au crescut şi ele cu 21,7%, de la 11.165 unităţi, la 13.591 de unităţi. Per total, în această perioadă, s-au vândut 97.311 automobile, cu 18,6% peste cele 82.080 comercializate în intervalul ianuarie - aprilie 2006.

Producţia internă s-a cifrat la 74.067 unităţi în primele patru luni din 2007, în creştere cu 3,8% faţă de cele peste 71.000 de automobile produse în perioada similară a anului trecut. În schimb, exporturile au crescut cu 36,9%, pană la 38.413 unităţi, dupa ce in primele patru luni din 2006 au fost trimise peste hotare mai mult de 28.000 de automobile, conform buletinului statistic APIA.

Vânzarile de maşini noi din import au crescut cu 50% în primele patru luni ale anului, pâna la peste 52.000 de unităţi, în timp ce mărcile autohtone au înregistrat o scădere de 14%.

În anul 2008 piaţa autoturismelor noi din România a scăzut cu 2,6% în primele nouă luni, pe fondul scăderii cererii, a impactului taxei de poluare care a dus la creşterea pieţei second-hand şi a temperării creditării.

Conform unui studiu recent efectuat de Automotive News, evoluţia pieţei auto din România s-a schimbat dramatic de la introducerea Taxei de mediu. Încă de la introducerea Taxei de primă înmatriculare în anul 2007, România a fost sesizată de comisia europeanaă să renunţe la aceasta sau să o schimbe radical. Ulterior aceasta a fost schimbată, trecând prin mai multe forme, pană când s-a ajuns la Taxa de mediu în luna iulie 2008.

Discuţiile apărute între timp şi evoluţia contra curentului a pieţei auto din România au creat nelinişte în Guvernul României şi specula în ceea ce priveste preţurile maşinilor second hand.

Prin introducerea Taxei de primă înmatriculare în anul 2007, Guvernul a încetinit simţitor vânzările autoturismelor vechi, care şi-au menţinut preţul, având în vedere faptul că un vehicul similar nu putea fi adus din Uniunea Europeană şi înmatriculat la un cost final comparabil cu vehiculul deja înmatriculat în România. Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană au dus la schimbarea algoritmului de calcul al taxei de înmatriculare.

Vânzările de maşini noi au scăzut dramatic, pe când automobilele second hand au explodat ca numar.

În condiţiile în care şocurile economice din sectorul financiar internaţional a afectat fiecare sector, de la real estate la producţie, piaţa auto urmează să înregistreze în perioada următoare o stagnare sau chiar o scădere, în funcţie de rapiditatea ajustărilor.

Consumatorul se va orienta spre automobilele de clasă mică şi medie şi va apărea şi autolimitarea parcursului kilometric anual.

Între 2004 şi 2007 piaţa auto s-a dublat iar după această crestere trebuie să urmeze o perioadă de consolidare, reprezentată de 2008. În 2009 se previzioneaza o scădere de 11,5% care o va duce aproape de 300.000 de automobile comercializate.

Această scădere ar aduce piaţa auto aproape de nivelul din 2006, cănd vânzările au ajuns la mai mult de 297.000 de autovehicule.

Potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) în primele trei trimestre ale anului au fost importate cu 98,5% mai multe automobile rulate (168.000 de unitaţi), cea mai mare parte fiind adusă din pieţele vestice în ultimele trei luni.

Un alt factor al reducerii vânzărilor îl reprezintă înăsprirea condiţiilor de creditare, ceea ce reorientează o parte a consumatorilor către maşini noi din segmentul de pret low-cost.

Astfel, la nivelul anilor 2012-2013 vânzările de automobile cu un pret sub 10.000 de euro vor ajunge la 18 milioane de unităţi.

Tot în 2012, potrivit datelor APIA si ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Automobile din România), piaţa auto locală va ajunge la vânzari de 420.000 de autovehicule, urmând să înregistreze ritmuri de crestere mai reduse în anii următori.

Preview document

Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 1
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 2
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 3
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 4
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 5
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 6
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 7
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 8
Analiza Factorilor care Influențează Înzestrarea Populației cu Autoturisme - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Factorilor care Influenteaza Inzestrarea Populatiei cu Autoturisme.doc
  • Analiza Factorilor care Influenteaza Inzestrarea Populatiei cu Autoturisme.xls

Te-ar putea interesa și

Determinarea factorilor care influențează înzestrarea populației cu autoturisme

Obiectivul proiectului Scopul acestui proiect l-a constituit determinarea factorilor care influenteaza inzestrarea populatiei cu autoturisme...

Ai nevoie de altceva?