Analiza procesului inflaționist

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 22213
Mărime: 185.36KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Voicu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

INFLAŢIA

Dezvoltarea economică este un proces complex, în cadrul căruia echilibrul şi dezechilibrul coexistă sub diferite forme si în măsură diferită de la o perioadă la alta şi de la ţară la ţară.

Printre fenomenele de dezechilibru care au tendinţa să se permanentizeze şi să să generalizeze în toate ţările la dimensiuni mici, ample sau mai restrânse şi în forme mai mult sau mai puţin grave, inflaţia şi şomajul sunt cele mai importante. De aceea, trebuie să le înţelegem şi să ştim cum să se acţioneze pentru a le menţine în limite controlabile, pentru a le contracara, spre ne bucura de binefacerile dezvoltări economice.

În acest sens vă voi prezenta inflația.

''Sărăcia nu naşte libertate, ea naşte suferinţă, dezordine, tiranie şi sclavie."

(Ion Ghica - scriitor, economist şi om politic, 1817-1897)

Inflaţia - dezechilibru macroeconomic complex

Inflaţia este un dezechilibru care atinge toate economiile naţionale. De aceea, se cuvine să se precizeze ce cuprinde această noţiune.

Se impune o analiză a cauzelor inflaţiei, înainte de a lua orice fel de măsuri de politică economică specifice combaterii acesteia.

Sursele inflaţiei sunt foarte numeroase şi una din problemele esenţiale este aceea de a şti dacă acestea sunt legate, altfel spus, dacă ele sunt traducerile multiple ale unui tip de dezechilibru fundamental care ar afecta din ce în ce mai mult şi mai violent economiile dezvoltate.

Accentuarea fenomenului inflaţionist ar putea lăsa impresia că nu există doar o singură schimbare a ritmului, dar că poate, în mod egal, ar exista o schimbare a rotirii procesului inflaţionist.

Experienţele recente ale luptei contra inflaţiei, conduse cu succes de la începutul deceniului '80, în multe din ţările industrializate, stabilesc că inflaţia nu este p fatalitate, nu este un destin.

Mulţi oameni asociază inflaţia cu specifice. Trebuie să fim foarte atenţi pentru a distinge fenomenul inflaţiei din creşterile preturilor pentru bunuri şi servicii. Inflaţia este o creştere în nivelul mediu al preţurilor, nu o schimbare în orice preţ specific.

De exemplu, ştiind preţul fiecărui tip de fruct, se poate apoi compune nivelul mediu al preţului fructelor. Cifra rezultată nu trebuie să se refere la fiecare produs în mod particular, dar trebuie să transmită sensul a cât de mare este costul unui "coş caracteristic" cu fructe.

Prin repetarea acestor calcule zilnic, se poate apoi să determinăm dacă preţurile fructelor la valoarea medie au fost schimbate.

Cu această ocazie am putea constata că preţurile merelor au urcat, în timp ce preţurile portocalelor au scăzut, preţul mediu al fructelor rămânând neschimbat.

Aceleaşi tipuri de calcule sunt făcute pentru a măsura inflaţia în întreaga economie. Mai întâi determinăm preţul mediii al întregii producţii - nivelul mediu al preţului -, apoi vom vedea schimbările în această valoare medie. Creşterea în nivelul mediu al preţului ne îndreaptă spre inflaţie.

Nivelul mediu al preţului se poate prăbuşi tot atât de bine aşa cum poate să şi crească.

O scădere în preţurile medii - deflaţia - se petrece când preţurile scad la unele bunuri şi servicii cu pondere mai mare în "coşul reprezentativ" decât creşterile preţului la toate celelalte.

Deoarece inflaţia şi deflaţia sunt măsurate în termenii nivelurilor medii ale preţului, este posibil ca preţurile individuale să crească sau să scadă continuu în afara schimbării în nivelul mediu al preţului.

Deja am notat, spre exemplu, că preţul merelor poate creşte fără creşterea preţului mediu al fructelor, atât timp cât preţul altor fructe (exemplu, portocale) scade.

în astfel de situaţii, preţurile relative se schimbă, dar nu preturile medii.

O creştere în preţul relativ al merelor, spre exemplu, înseamnă simplu că merele au devenit mai scumpe în comparaţie cu alte fructe (sau alte bunuri şi servicii).

Schimbările în preţurile relative pot avea loc într-o perioadă cu preţuri medii stabile. De fapt, în economie, unde milioane de bunuri şi servicii sunt schimbate pe pieţele factorilor şi produselor, preţurile relative sunt întotdeauna în schimbare.

într-adevăr, schimbările preţului relativ sunt un element esenţial al meca¬nismului pieţei.

Reamintim ce se întâmplă când preţul de piaţă al serviciilor caracteristice creşte relativ faţă de alte bunuri şi servicii. Acest preţ (relativ) crescut pune în alertă producătorii să crească producţia lor, diminuând alte activităţi de producţie sau de petrecere a timpului liber.

Această creştere în preţul relativ exprimă creşterea cererii consumatorului pentru acest produs, asemenea schimbări în sunt de dorit.

Inflaţia generală - o creştere în nivelul mediu al preţului - nu îndeplineşte aceeaşi funcţie de piaţă. Dacă toate preţurile cresc în acelaşi ritm (cu aceeaşi rată), creşterile preţului pentru bunuri specifice au o valoare mai mică, ca semnale ale producţiei. în foarte puţine cazuri, cârfii multe, dar nu toate, preţurile cresc, schimbările în preţurile relative determină modificări, dar nu sunt aşa imediate.

Este posibil ca unele preţuri să se prăbuşească chiar în timpul perioadelor de inflaţie generalizată.

Posibilităţi de măsurare a inflaţiei

In expunerea consecinţelor macro şi microeconomice ale inflaţiei, măsurarea sa serveşte două scopuri:

- să măsoare rata medie a inflaţiei;

- să identifice principalele "victime".

Până vom şti cât de repede cresc preţurile şi care grupuri suferă cea mai mare scădere în venitul real putem cu greu începe să schiţăm politica potrivită a statului.

Modul de măsurare cel mai obişnuit al inflaţiei este indicele preţului consu¬matorului (1PC), deoarece acesta este un mecanism pentru măsurarea schimbărilor în preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate. Este similar cu- indicele preţului fructelor, discutat mai înainte.

IPC nu se referă la preţul oricărui bun, ci mai curând la preţul mediu al tuturor bunurilor consumate.

"Preţul mediu" al bunurilor consumate nu este o mărime foarte utilizată. Odată ce noi ştim preţul mediu al bunurilor consumate, putem observa creşterile medii - aceasta dacă inflaţia există. Prin observarea proporţiilor cu care preţurile cresc, putem calcula rata inflaţiei.

Procesul începe prin identificarea "coşului pieţei" a bunurilor şi serviciilor specifice cumpărate de consumator. In acest scop, Comisia Naţională de Statistică cercetează periodic un larg eşantion de familii pentru a determina ce bunuri şi servicii cumpără în prezent cumpărătorii (consumatorii). Apoi rezumă rezultatele cercetării determinând cât din fiecare leu consumat a fost cheltuit pentru locuinţă (locuinţă + obiecte de gospodărie), pentru hrană, cât pentru transport, cât din fiecare leu consumat a fost cheltuit pentru divertisment. Fiecare din aceste largi categorii conţin, bineînţeles, o varietate de bunuri şi servicii, şi cercetarea încearcă să le identifice cât mai bine. Detaliile cercetării pot arăta, de exemplu, cât sunt cheltuielile private, pentru educaţie din bugetul tipic al consumatorului, cât a fost cheltuit pentru băuturile alcoolice şi tutun. Dc asemenea, pot arăta cât s-a cheltuit din fiecare leu pentru combustibilul consumat de maşini, pentru energie electrică şi întreţinerea locuinţelor etc.

Preview document

Analiza procesului inflaționist - Pagina 1
Analiza procesului inflaționist - Pagina 2
Analiza procesului inflaționist - Pagina 3
Analiza procesului inflaționist - Pagina 4
Analiza procesului inflaționist - Pagina 5
Analiza procesului inflaționist - Pagina 6
Analiza procesului inflaționist - Pagina 7
Analiza procesului inflaționist - Pagina 8
Analiza procesului inflaționist - Pagina 9
Analiza procesului inflaționist - Pagina 10
Analiza procesului inflaționist - Pagina 11
Analiza procesului inflaționist - Pagina 12
Analiza procesului inflaționist - Pagina 13
Analiza procesului inflaționist - Pagina 14
Analiza procesului inflaționist - Pagina 15
Analiza procesului inflaționist - Pagina 16
Analiza procesului inflaționist - Pagina 17
Analiza procesului inflaționist - Pagina 18
Analiza procesului inflaționist - Pagina 19
Analiza procesului inflaționist - Pagina 20
Analiza procesului inflaționist - Pagina 21
Analiza procesului inflaționist - Pagina 22
Analiza procesului inflaționist - Pagina 23
Analiza procesului inflaționist - Pagina 24
Analiza procesului inflaționist - Pagina 25
Analiza procesului inflaționist - Pagina 26
Analiza procesului inflaționist - Pagina 27
Analiza procesului inflaționist - Pagina 28
Analiza procesului inflaționist - Pagina 29
Analiza procesului inflaționist - Pagina 30
Analiza procesului inflaționist - Pagina 31
Analiza procesului inflaționist - Pagina 32
Analiza procesului inflaționist - Pagina 33
Analiza procesului inflaționist - Pagina 34
Analiza procesului inflaționist - Pagina 35
Analiza procesului inflaționist - Pagina 36
Analiza procesului inflaționist - Pagina 37
Analiza procesului inflaționist - Pagina 38
Analiza procesului inflaționist - Pagina 39
Analiza procesului inflaționist - Pagina 40
Analiza procesului inflaționist - Pagina 41
Analiza procesului inflaționist - Pagina 42
Analiza procesului inflaționist - Pagina 43
Analiza procesului inflaționist - Pagina 44
Analiza procesului inflaționist - Pagina 45
Analiza procesului inflaționist - Pagina 46
Analiza procesului inflaționist - Pagina 47
Analiza procesului inflaționist - Pagina 48
Analiza procesului inflaționist - Pagina 49
Analiza procesului inflaționist - Pagina 50
Analiza procesului inflaționist - Pagina 51
Analiza procesului inflaționist - Pagina 52
Analiza procesului inflaționist - Pagina 53
Analiza procesului inflaționist - Pagina 54
Analiza procesului inflaționist - Pagina 55
Analiza procesului inflaționist - Pagina 56
Analiza procesului inflaționist - Pagina 57
Analiza procesului inflaționist - Pagina 58
Analiza procesului inflaționist - Pagina 59
Analiza procesului inflaționist - Pagina 60
Analiza procesului inflaționist - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Cresterea pretului la petrol cauza a inflatiei.doc
  • Analiza Procesului Inflationist.doc

Te-ar putea interesa și

Inflația în România

CAPITOLUL 1. INFLAŢIA “Inflaţia este un proces de creştere a nivelului general al preţurilor de consum, mecanism care provoacă varietăţi multiple...

Inflația și impactul ei asupra sistemului bancar românesc

1.1 Inflaţia. Concept. Cauze Inflaţia se defineşte, în prezent, ca un proces complex prin care se afirmă multiple dezechilibre din economie, cu...

Inflația vs Șomajul

INTRODUCERE Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările...

Deficitul bugetar al României în perioada 2008-2010

INTRODUCERE Actualitatea temei. În condiţiile actuale, datorită unor schimbări importante în toate domeniile economice ale statului, lipsa de...

Inflația

INTRODUCERE Dupa mai bine de opt ani de la prabusirea comunismului în tarile din Europa, tranzitia spre economia de piata continua în toate aceste...

Inflația - Politică monetară în cadrul unei economii închise

Teoria cantitativă este deseori considerată drept teoria clasică sau neoclasică a inflaţiei.Lucrări mai recente au demonstrat, totuşi, că în cadrul...

Analiza Nivelului și Evoluției Ratei Inflației în România în Perioada 1990-1999

INTRODUCERE Inflatia reprezinta unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifesta în economiile contemporane. Totusi, aceasta nu...

Referat macroeconomie - aspectele inflației în România

TEMA: ASPECTELE INFLATIEI IN ROMANIA FENOMENUL INFLATIONIST ÎN ROMÂNIA Unul din obiectivele esentiale ale politicii economice este, în cazul...

Ai nevoie de altceva?