Arabii, marii perdanți în confruntarea dintre puteri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 13 în total
Mărime: 1.42MB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Nica
Puncte necesare: 6
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Extras din proiect

Cap.I Islamiştii împotriva globalizării

Democraţia: nu o cunosc, în lipsa unor conducători curajoşi şi altruişti care nu au ştiut să-şi educe masele în spiritul acestor reguli.

Economia: cu excepţia petrolului şi a gazului, de pe urma cărora nu profită decât o infimă minoritate.

Ţările au mai mult de suferit decât de profitat de pe urma globalizării, cum este şi cazul marelui Orient Mijlociu,unde popoarele se simt deposedate.

Consumul: se urmăreşte reducerea lor la postura exclusivă de consumatori docili care, în plus, sunt şi frustraţi din cauza unei puteri de cumpărare reduse.

Abdessalam Yassine: “ Destinul care ne bate la uşă se numeşte globalizare.Ţările precum ţara noastră, subdezvoltate şi lăsate pradă conflictelor şi ezitării politicienilor, prea ocupaţi să-şi dispute puterea şi privilegiile pe care le conferă puterea, mereu gata să schimbe direcţia, vor fi primele victime sigure.”

Dialog la genul feminin

Imaginea femeii occidentale vehiculate în serialele de televiziune, în cinematografie şi reviste nu se potriveşte cu reperele sociale ale societăţilor musulmane. Vă puteţi imagina ce impact poate avea asupra telespectatorilor arabi o scenă, atât de banală în serialele noastre de televiziune, în care o femeie conduce maşina, fumează şi bea în public, îl contrazice pe bărbat în prezenţa altora, sau chiar îi dă o palmă dintr-un motiv oarecare?

Condiţia femeii musulmane este unul dintre principalele subiecte ale dialogului inter-cultural dintre Islam şi Occident. În nord se fac presiuni pentru îmbunătăţirea condiţiei şi a drepturilor acesteia.Soarta femeii este reperul după care se măsoară progresele înregistrate în sud, în materie de drepturile omului.

În cele 14 secole de existenţă a islamului , obiceiurile nu au evoluat deloc, nici într-un sens, nici în celălalt.A trebuit să vină secolul XX cu bulversările sale succesive pentru ca lumea arabă şi islamul să înceapă să-şi pună câteva întrebări esenţiale privind adaptarea lor în lumea modernă.

Decalajul cultural

Fără să aibă libertate de exprimare, maselor arabo- musulmane le este greu să descifreze cultura străină care le invadează ecranul televizoarelor şi a cinematografelor.

La fel ca pentru mitsvot (poruncile) evreieşti, islamul le impune credincioşilor anumite interdicţii: politeismul, infracţionalitatea...dar şi homosexualitatea, care este condamnată şi de Biserica Creştină.Ceea ce nu este cazul în majoritatea societăţilor laice occidentale, unde homosexualii sunt recunoscuţi uneori la nivelul instituţiilor: concubinajul, căsătoriile.O recunoaştere pe care masele arabo-musulmane o privesc uimite, ca să nu spunem cu o anumită incapacitate de înţelegere. La fel şi în ceea ce priveşte adulterul, cămătăria, alcoolul şi drogurile, chiar şi jocurile de noroc.

Conatus (efect) islamist

Unii intelectuali musulmani consideră că, dimpotrivă, islamul care se confruntă cu modernismul şi cu laicitatea din Europa şi din Statele Unite le permite să facă să progreseze tradiţiile islamice.

Spinoza a evocat termenul de conatus : acea forţă pe care o posedă fiecare individ, fiecare naţiune, de a-şi salva propria fiinţă.În cazul teroriştilor acest conatus se traduce printr-o violenţă extremă.Pentru imensa majoritate arabo- musulmană, conatus se manifestă prin susţinerea anumitor revendicări ale mişcărilor islamiste, în special cele politice, dar niciodată a metodelor folosite de acestea.

Aceste popoare, speriate de cursul evenimentelor mondiale, vor să regăsească sentimentul că soarta le este în propriile mâini.

Conținut arhivă zip

  • Arabii, Marii Perdanti in Confruntarea dintre Puteri.ppt

Ai nevoie de altceva?