Extras din proiect
Prin natura lor, CTN (Corporatii Transnationale) integreaza productia la nivel international si, în acest mod, joaca un rol central în cresterea economica.
Aceste firme sunt principalii factori în dezvoltarea si raspândirea tehnologiei care se considera a fi de o mai mare importanta ca determinant al competitivitatii internationale si progresului natiunilor.
CTN contribuie si la formarea de capital, furnizeaza pregatirea profesionala si joaca un rol important în comert, joacând un rol pivot în organizarea activitatilor economice internationale si sustine considerabil bunastarea economica si sociala a tarilor gazda si de origine în sens pozitiv.
Tarile gazda privesc CTN ca o sursa suplimentara de investitii, tehnologie, inovatie, angajare, modernizare a managementului, calificare a fortei de munca, crestere a puterii concurentiale nationale, o mai mare integrare în economia mondiala si oportunitatea unor noi piete de export, precum si venituri din încasari si taxe.
Prin contributia la aceste obiective CTN pot aduce un aport important la dezvoltarea tarii gazda, dar pe de alta parte ele pot înabusi dezvoltarea indigena printr-o varietate de practici de afaceri care pot afecta în sens opus întreprinderile autohtone.
Majoritatea guvernelor au redus sau au eliminat restrictiile asupra investitiilor directe spre interior si au introdus noi stimulente fiscale sau de alta natura pentru a le atrage.
CTN au propriile lor obiective pe termen lung, când întreprind operatii peste frontiere; înainte de a investi intr-o anume tara, ele iau în considerare marimea si cresterea pietei locale sau regionale, alte localizari alternative, costurile de productie si climatul general de investire.
În practica, 80% din investitiile straine directe sunt îndreptate spre tarile dezvoltate. Tarile în curs de dezvoltare - gazda se confrunta cu o provocare politica privind cresterea atractivitatii lor ca localizare pentru investitiile straine directe, precum si în ceea ce priveste asigurarea ca astfel de investitii contribuie la îndeplinirea obiectivelor lor nationale de dezvoltare.
1.2. Definirea Corporatiilor Transnationale
Ca si firmele cu activitate de comert exterior, CTN întreprind tranzactii peste frontierele tarilor lor de origine dar, diferit de acestea, ele detin proprietatea si controlul facilitatilor lor de productie din strainatate.
Pe de alta parte, CTN opereaza cu doua sau mai multe unitati de productie si intermediaza tranzactii între aceste unitati, dintre care cel putin una din aceste unitati de productie e situata intr-o tara straina, iar pietele sunt mai degraba transnationale decât interne.
CTN (corporatii multinationale, întreprinderi multinationale) se poate defini ca o firma care exercita control managerial asupra operatiunilor efectuate în mai mult de o piata nationala.
O corporatie poate exercita control managerial efectiv si asupra firmelor unde detine un pachet minoritar de actiuni, sau chiar asupra firmelor straine unde nu detine nici o actiune dar opereaza pe baza contractelor de management sau a altor tipuri de contracte.
De exemplu, Departamentul de Comert defineste o firma în SUA, ca fiind sub control strain daca cel putin 10% din actiunile sale sunt detinute de un investitor strain.
Dar o CTN poate fi definita ca orice firma ce controleaza operatiuni într-o alta natiune decât cea în care se constituie piata principala a firmei, chiar daca aceste operatiuni sunt foarte mici relativ la operatiunile ei interne.
În principiu, CTN sunt definite ca fiind entitati economice formate din unitati legate între ele prin relatii de proprietate sau de alta natura, care opereaza în doua sau mai multe tari, dupa un sistem de luare a deciziilor (într-unul sau mai multe centre) permitând elaborarea unor politici coerente si a unei strategii comune, în cadrul carora una sau mai multe dintre respectivele unitati exercita o influenta importanta asupra activitatii celorlalte, în special pe linia utilizarii resurselor, a asumarii responsabilitatilor, a folosirii informatiilor.
Dezvoltarea CTN reprezinta o forma calitativ noua a expansiunii externe a monopolurilor, prin natura organizarii lor, prin investitii directe sau de portofoliu, prin zonele de comert liber care sunt, totodata, zone investitionale, CTN desfasurându-si activitatea pe mari spatii, intensificând procesul de internationalizare a capitalurilor si sporind gradul de concentrari si centralizare a acestora.
CTN constituie unul dintre factorii importanti ai dezvoltarii actuale a economiei mondiale, devenind o putere capabila sa provoace, conform propriilor interese, schimbari deosebite, atât în cadrul relatiilor internationale, cat si în majoritatea sferelor vietii politice si sociale.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Corporatiile transnationale.doc