Econometrie - Tulcea

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 2375
Mărime: 330.20KB (arhivat)
Publicat de: Bianca S.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Scurtă descriere a judetului Tulcea
  2. ->Organizare teritorială
  3. ->Elemente de relief
  4. ->Elemente de demografie
  5. ->Importanța culturală
  6. ->Elemente de natură economică
  7. 2. Scurtă descriere a variabilelor
  8. -> Definiție, conținut
  9. -> Evoluție pe perioada 2002-2013
  10. ->Menționarea a 3-5 studii naționale și internaționale
  11. 3. Elaborarea a trei modele de regresie folosind Eviews
  12. ->Modelul A folosind datele nominale
  13. ->Modelul B folosind datele reale
  14. ->Modelul C folosind un model de tip Cobb-Douglas pe date reale
  15. 4. Metodologia Box-Jenkins

Extras din proiect

JUDETUL TULCEA

1. Descrierea judetului Tulcea

Judeţul Tulcea este situat în extremitatea de E-SE a României, în partea central-nordică a Dobrogei, la gurile Dunării, cu ieşire la Marea Neagră (în E), la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina (în N), limitat de judeţele Galaţi (NV), Brăila (V) şi Constanţa (S), la intersecţia paralelei de 45° latitudine N cu meridianul de 29° longitudine E. Pe teritoriul judeţului se află punctul extrem estic al României, respectiv 29°41'24" longitudine E, la Sulina. Suprafaţa totală este de 8499 km2 (3,56% din suprafaţa ţării), locul 4 pe ţară, după jud. Timiş, Suceava şi Caraş-Severin. Din suprafaţa totală a judeţului, 3446 km2 reprezintă suprafaţa zonelor umede constituită din Delta Dunării şi Complexul Lagunar Razim Sinoie. Orașul Tulcea se află la 30 de metri altitudine și la 292 kilometri față de București.

• Elemente de relief

Din suprafaţa totală a judeţului, 40,54% adică 3446 km2, este ocupată de cea mai nouă formă de relief, suprafaţa umedă constituită din Delta Dunării şi complexul lagunar Razim – Sinoe aflată la nord-estul judeţului, ce reprezintă prima zonă biogeografică, în continuă expansiune datorită depunerii continue a aluviunilor Dunării, aflată sub jurisdicţia Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Relieful judeţului cuprinde, de asemenea, Horstul Dobrogean a doua zonă biogeografică, rest al cutărilor hercinice, care se prezintă ca un platou tipic, aflat în nord-vestul şi sudul judeţului, ce determină existenţa a încă 3 zone biogeografice: zona de stepă, zona de pădure de stepă şi zona de pădure. Ceea ce a mai rămas din lanţul munţilor Hercinici este reprezentat de Munţii Măcinului aflaţi în nord-vestul judeţului, de înălţimea unor dealuri (culmea Pricopanului, 476 m), dar care datorită pantelor abrupte, sălbatice şi golaşe, au aspect de adevăraţi munţi. În acest platou apele sunt puţine de obicei râuri mici fără prea mare semnificaţie cum ar fi Teliţa sau Taiţa.

În Munţii Măcinului s-a constituit Parcul Naţional, pentru conservarea speciilor rare de floră şi faună specifice intersecţiei arealelor mediteranean, balcanic şi caucazian.

• Elemente demografice

Populatia si asezarile omenesti au, datorita conditiilor fizico-geografice, numeroase particularitati. În primul rând, datorita întinderilor mari de ape, densitatea populatiei are valori reduse, fiind de 25-50 loc/km2 în jumatatea vestica si sub 25 loc/km2 în est, dintr-o populatie totala de aproximativ 201.463 locuiutori (2011). Populatia este concentrata în asezari rurale, situate în lungul bratelor fluviului; cu aspect liniar cum ar fi Crisan sau pe grinduri (Letea, Caraorman, Sfântu Ghorghe, Chilia Veche). Asezarile rurale au predominant activitati legate de pescuit si agricultura. Singurul oras din Delta este Sulina (5.500 loc). Este un oras-port liber (porto-franco) si functioneaza ca port de transbordare a navelor, urmând a fi amenajat ca port maritim. În oras exista o mica întreprindere de conserve de peste si ateliere de reparatii navale. Orasul Tulcea nu este situat în Delta, dar coordoneaza activitatea economica si turistica a Deltei.

Conform recensământului efectuat în 2013, populația municipiului Tulcea se ridică la 88.662 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 91.875 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (83,37%). Principalele minorități sunt cele de ruși lipoveni (2,36%), romi (1,29%) și turci (1,11%). Pentru 10,53% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (85,92%), dar există și minorități de musulmani (1,32%) și ortodocși de rit vechi (1,3%). Pentru 10,57% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

• Economie

Tulcea este un important centru industrial. Aici se realizează construcții și reparații de nave. Un aeroport se află în apropiere de oraș. Centru de exploatare a stufului. Tot aici se află și unicul producător de alumină calcinată din țară precum și un important șantier de construcții navale. Fiind supranumit și Orașul de la Porțile Deltei Dunării, o parte din economie s-a dezvoltat in jurul turismului, fapt atestat prin construcțiile si investițiile ce s-au făcut pentru construirea de noi hoteluri. Aici funcționează mai multe centre comerciale: Penny Market, Hipermarket Dunărea, Coral Plaza Mall, Billa, Winmarkt, Lidl, Kaufland, Dedeman, Profi.

• Domeniu cultural

Grigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea - d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) a fost un matematician român, considerat părintele informaticii românești cu invenția de circuite electronice tristabile. Moisil a insistat și ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni. A primit Computer Pioneer Award al societății IEEE, în 1996 (post-mortem). Viața sa dedicată matematicii și informaticii l-a consacrat ca un extraordinar om de știință și profesor. Era înzestrat cu un deosebit simț al umorului. Există multe vorbe de duh și anecdote cu Moisil („Fiecare om merită un pahar de vin. Odată ce consumă paharul de vin devine alt om. ”).

• Elemente de natură economică

La nivelul judeţului Tulcea, rata şomajului la 30 noiembrie 2016 era de 5,09%, mai mică cu 0.06 pp, faţă de luna noiembrie 2015 (5,15%) şi mai mare cu 0,35 pp faţă de cea din luna anterioară, octombrie 2016, când se înregistra valoarea de 4,74%.

Surse: http://www.tulcea.insse.ro/ ; https://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Tulcea ;

https://www.cjtulcea.ro

Preview document

Econometrie - Tulcea - Pagina 1
Econometrie - Tulcea - Pagina 2
Econometrie - Tulcea - Pagina 3
Econometrie - Tulcea - Pagina 4
Econometrie - Tulcea - Pagina 5
Econometrie - Tulcea - Pagina 6
Econometrie - Tulcea - Pagina 7
Econometrie - Tulcea - Pagina 8
Econometrie - Tulcea - Pagina 9
Econometrie - Tulcea - Pagina 10
Econometrie - Tulcea - Pagina 11
Econometrie - Tulcea - Pagina 12
Econometrie - Tulcea - Pagina 13
Econometrie - Tulcea - Pagina 14
Econometrie - Tulcea - Pagina 15
Econometrie - Tulcea - Pagina 16
Econometrie - Tulcea - Pagina 17
Econometrie - Tulcea - Pagina 18
Econometrie - Tulcea - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Econometrie - Tulcea.docx

Ai nevoie de altceva?