Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3439
Mărime: 2.39MB (arhivat)
Publicat de: Aurelia Dragomir
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANĂ FACULTATEA DE INFORMATICĂ MANAGERIALĂ

Extras din proiect

Aparitie Euro

Moneda euro (simbol: €, cod bancar: EUR) este moneda oficiala a zonei Uniunii Europene (nu toata statele aderate) mai exact in statele: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania. Este moneda unica a 317 milioane de europeni si afecteaza tranzactiile a mai mult de 480 milioane de oameni. In circulatie sunt peste 610 miliarde de euro din decembrie 2006 (echivalentul a 802 miliarde de USD ), euro intrecand dolarul in termeni de circulatie monetara.

Toate statele care adera la Uniunea Europeana trebuie sa indeplineasca unele standarde monetare, insa nu toata sunt obligate sa adopte sistemul euro imediat, dar toate statele care au aderat dupa 1993 prin Tratatul de la Maastricht au depus promisiunea de a adopta moneda unica in viitor. Cu toate ca tratatul Maastricht obliga statele sa adopte moneda euro, Marea Britanie si Danemarca au reusit sa negocieze exceptii pentru ele, Suedia a refuza moneda unica printr-un referendum in 2003, iar state non membre UE, precum Vatican, Monaco si San Marino au adoptat euro datorita faptului ca imparteau moneda nationala cu state membre UE care au adoptata sistemul monezii unice. Andora, Muntenegru si Kosovo au adoptat moneda euro unilateral.

Moneda euro a fost introdusa in pietele internationale financiar ca o moneda de contabilitate inca din anul 1999, inlocuind fost moneda ECU(european currecy unit) cu ratie de 1:1. Cu toate acestea euro nu a aparut in forma fizica (monezi si bancnote) decat in anul 2002.

Moneda euro este administrata de Banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt si Sistemul European de Banci Centrale, format din bancile centrale ale statelor membre. Ca o banca centrala independenta, Banca Centrala Europeana este singura cu dreptul de a alege politici monetare. Sistemul European de Banci Centrale are doar rolul de a participa la emitere monetarasi de distribuire de monezi si bancnote in statele membre si la operatiunile din sistemul de plata al zonei euro.

Monezi si Bancnote

Euro are diviziunea de centime (100 eurocenti la 1 euro) toate monezile euro au o fata comuna, pe care este inscriptionata valuarea si tarile uniunii pe fundal, iar pe cealalta fata inscriptionata o imagine aleasa de fiecare tara. Toate monezile, indiferent de tara care le-a emis circula liber in toate tarile Uniunii. Monezile euro au valori de 1 sau 2 euro sau 50, 20, 10, 5, 2, 1eurocenti, in tari precum Olanda sau Finlanda preturile se rotunjesc la cel mai apropiat multiplu de 5 eurocenti, insa se accepta si monezi se 1 sau 2 centi, dar acestea nu se tiparesc. De asemenea mai exista monede comemorative tiparite de unele tari, insa acestea nu sunt acceptate decat in tarile de origine, de asemnea unele tari au inlocuit fatat nationala a monedelor cu o emblema comemorativa ( Grecia cu olimpada din 2004), aceste monezi fiind acceptate in toate statele UE.

Bancnotele Euro au design comun in toate tarile, valoare fiind tiparita pe ambele parti, tema este arhitectura in diverse perioade a Europei, pe fata fiind prezente ferestre sau porti, iar pe spate poduri; exemplele sunt alese sa nu semene cu monumente reale pentru a nu porni discutii despre preferinta unuora fata de altele. Bancnotele pot fi gasite in valori de 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5 euro, nu toate tarile eliberand bancnote de 500 sau 200 euro, dar acestea fiind acceptate.

Simbolul €

Era nevoie de un semn pentru moneda euro, Comisia Europeana a primit 10 propuneri, iar dupa un studio cu public au ramas doar finaliste, variant castigatoare fiind aleasa de catre membrii comisiei. Designul castigator a fost creat de belgianu Alain Billet, design contestat de Arthur Eisenmenger, care pretinde ca el creease cest simbol ca simbol al europei.

Preview document

Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 1
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 2
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 3
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 4
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 5
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 6
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 7
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 8
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 9
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 10
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 11
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 12
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 13
Istoria și apariția euro - comparație curs valutar cu dolarul - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Istoria si Aparitia Euro - Comparatie Curs Valutar cu Dolarul.doc

Ai nevoie de altceva?