Practică Banca Comercială Română

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 22835
Mărime: 78.08KB (arhivat)
Publicat de: Nae Crăciun
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

INTRODUCERE

Lucrarea mea de practică se intitulează „BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ”, realizată în cadrul sucursalei BCR-Mioveni.

Această lucrare cuprinde 3 capitole, unde se prezintă detaliat Banca Centrală Romana, începând cu istoricul şi evoluţia acesteia şi se încheie cu concluziile desprinse din cele 3 capitole.

Primul capitol cuprinde scurtul istoric al Băncii Comerciale Romane, care îşi înscrie numele pe lista băncilor comerciale nou create şi reorganizate după 1989. Ea este o instituţie specială, ce poate fi considerată o bancă nouă pentru că actul sau de naştere poarta data de 1decembrie 1990, dar în acelaşi timp , prin activitatea pe care o desfăşoară în cadrul Băncii Naţionale din care se desprinde, este deopotrivă o bancă cu tradiţie în domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei bănci îi mai sunt necesare un sediu central , o reţea de unităţi , personal suficient, capital , clienţi şi o gamă adecvată şi tentanta de produse şi servicii utile pentru aceşti clienţi.

Prezentarea activităţii acestei bănci face parte tot din primul capitol, aceasta s-a prezentat mereu că o bancă disponibilă pentru finanţarea economiei reale, pentru sprijinirea proceselor de restructurare şi retehnologizare.

Al doilea capitol prezintă decontările fără numerar, structurat în mai multe subcapitole.

Decontarea prin ordinal de plată se realizează că o operaţiune de transfer a unei sume din contul plătitorului prin banca sa, la dispoziţia beneficiarului, în contul deschis la banca destinatară.

În derularea operaţiunii de decontare fără numerar, banca destinatară nu poate executa un ordin de plată dacă acesta nu conţine menţiunile obligatorii, sau datorită inconsecventei datelor pe care le conţine. În această situaţie ea va întocmi o comunicare de refuz la încasare care se remite, cel mai târziu în ziua lucrătoare următoare celei de recepţie a ordinului de plată de către ea ca banca a plăţii.

Decontarea pe baza cecului presupune pProcesarea cecului şi în general a instrumentelor de plată de debit care este mai dificil decât cea a celor de credit, fiind consumatoare de resurse umane şi de timp din partea participanţilor la sistemul de plăţi şi în acelaşi timp purtătoare de riscuri de neplată.

Capitolul trei cuprinde operaţiunile de creditare bancară structurat în mai multe subcapitole.

Subcaptolul 1 cuprinde pincipiile şi regulile generale privind activitatea de creditare, care se refe ră la :

• Solicitantul creditului (debitorul);

• Cererea de creditare (obiectivele urmărite);

• Rambursare (rate şi termene);

• Dobânzi şi comisioane bancare (remunerarea creditului);

• Garantarea (modalităţi de asigurare şi recuperare).

Celelalte subcapitole cuprind tipurile de credite pentru persoane fizice şi persoane juridice.

Acceptul unei bănci de a acorda un credit reflecta punctul ei de vedere privind capacitatea de rambursare, prezenta şi viitoare, a clientului. Astfel, este esenţial ca banca să obţină cât mai multe informaţii oferite de acesta. În această analiză, banca trebuie să ia în considerare măsura în care îl cunoaşte pe client; analiza se face diferenţiat pentru un client nou şi pentru un client tradiţional.

Această lucrare de practică se încheie cu concluziile desprinse din toate cele 3 capitole menţionate mai sus.

Capitolul 1

Banca Comercială Română

1.1. Scurt istoric al Băncii Comerciale Romane

Banca Comercială Română îşi înscrie numele pe lista băncilor comerciale nou create şi reorganizate după 1989. Ea este o instituţie specială, ce poate fi considerată o bancă nouă pentru că actul sau de naştere poarta data de 1decembrie 1990, dar în acelaşi timp , prin activitatea pe care o desfăşoară în cadrul Băncii Naţionale din care se desprinde, este deopotrivă o bancă cu tradiţie în domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei bănci îi mai sunt necesare un sediu central , o reţea de unităţi , personal suficient, capital , clienţi şi o gamă adecvată şi tentanta de produse şi servicii utile pentru aceşti clienţi.

Conducerea Băncii Comerciale Române a reuşit să aducă bancă la parametrii deja cunoscuţi şi confirmaţi pe plan intern şi internaţional. În pofida greutăţilor întâmpinate , B.C.R. bine condusă , a devenit astăzi una din cele mai puternice şi prestigioase bănci romaneşti .

În 1990 , B.C.R. pleacă la drum cu un colectiv de 5300 de angajaţi şi 100 unităţi în reţea cifre care se dublează în primii 5 ani de activitate .

Evoluţia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a forţei financiare a băncii. .La un capital social subscris de 12 miliarde lei în 1990 , încep să se adauge fondurile constituite , adică , capitalul total creşte în primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .

La experienţa acumulată se adăuga o altă , noua , urmare a extinderii operaţiunilor specifice tranziţiei şi economiei de piaţă . Astfel, în acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atât prin creşterea gamei de produse şi servicii bancare pe care le-a oferit până acum clientelei sale , cât şi prin asimilarea rapidă a unora noi , din care sunt de menţionat :

-extinderea la creditării pe termen mediu şi lung pentru investiţii;

-acordarea de credite în valută;

-deschiderea de conturi în valută pentru persoane fizice şi juridice şi efectuarea de operaţiuni de schimb valutar ;

-derularea operaţiunilor de decontare , în numele clienţilor , a activităţilor de comerţ exterior .

Unul din elementele calitative , de marca, adăugat de banca îl constituie activitatea internaţională. .Interdependenta dintre pieţele interne şi externe a făcut necesară adaptarea sistemului de lucru al băncii la practicile bancare internaţionale . În prezent foarte multe societăţi comerciale îşi derulează afacerile proprii de comerţ exterior prin reţeaua B.C.R. , şi apelează la întreaga gamă de servicii specifice acestor operaţiuni.

Scurtă şi bogată istorie a Băncii Comerciale Romane recunoaşte că realizare deosebită paşii făcuţi în domeniul informatizării . În 1990 , toate lucrările băncii erau executate fără o tehnică de calcul adecvată , iar astăzi banca utilizează cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate şi dinamică a operaţiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obţinut extinderea funcţionalităţii aplicaţiilor informatice destinate operaţiunilor valutare , banca dispunând în prezent de un sistem modern de realizare în timp real a tranzacţiilor internaţionale care oferă facilităţi de generare , transmitere şi reconciliere a mesajelor SWIFT .

Calitatea resurselor a reprezentat condiţia esenţială a tuturor succeselor obţinute până în prezent şi , din acest punct de vedere , lucrătorul de banca se va plasa mereu înaintea oricărui alt factor important care poate condiţiona viitorul B.C.R. .

Un aspect fundamental al oricărei economii de piaţa este ca diferite firme operează şi concurează pe aceeaşi piaţa pentru aceiaşi consumatori . În cazul băncilor , acest lucru asigura clienţilor posibilitatea alegerii băncii cu care vor face afaceri. În cele din urmă , supravieţuiesc băncile care servesc cel mai bine necesităţile pieţei şi ale clienţilor . Într-o economie de piaţă şi băncile , ca orice societate comercială , îşi realizează venitul în " arenă pieţei „.

Preview document

Practică Banca Comercială Română - Pagina 1
Practică Banca Comercială Română - Pagina 2
Practică Banca Comercială Română - Pagina 3
Practică Banca Comercială Română - Pagina 4
Practică Banca Comercială Română - Pagina 5
Practică Banca Comercială Română - Pagina 6
Practică Banca Comercială Română - Pagina 7
Practică Banca Comercială Română - Pagina 8
Practică Banca Comercială Română - Pagina 9
Practică Banca Comercială Română - Pagina 10
Practică Banca Comercială Română - Pagina 11
Practică Banca Comercială Română - Pagina 12
Practică Banca Comercială Română - Pagina 13
Practică Banca Comercială Română - Pagina 14
Practică Banca Comercială Română - Pagina 15
Practică Banca Comercială Română - Pagina 16
Practică Banca Comercială Română - Pagina 17
Practică Banca Comercială Română - Pagina 18
Practică Banca Comercială Română - Pagina 19
Practică Banca Comercială Română - Pagina 20
Practică Banca Comercială Română - Pagina 21
Practică Banca Comercială Română - Pagina 22
Practică Banca Comercială Română - Pagina 23
Practică Banca Comercială Română - Pagina 24
Practică Banca Comercială Română - Pagina 25
Practică Banca Comercială Română - Pagina 26
Practică Banca Comercială Română - Pagina 27
Practică Banca Comercială Română - Pagina 28
Practică Banca Comercială Română - Pagina 29
Practică Banca Comercială Română - Pagina 30
Practică Banca Comercială Română - Pagina 31
Practică Banca Comercială Română - Pagina 32
Practică Banca Comercială Română - Pagina 33
Practică Banca Comercială Română - Pagina 34
Practică Banca Comercială Română - Pagina 35
Practică Banca Comercială Română - Pagina 36
Practică Banca Comercială Română - Pagina 37
Practică Banca Comercială Română - Pagina 38
Practică Banca Comercială Română - Pagina 39
Practică Banca Comercială Română - Pagina 40
Practică Banca Comercială Română - Pagina 41
Practică Banca Comercială Română - Pagina 42
Practică Banca Comercială Română - Pagina 43
Practică Banca Comercială Română - Pagina 44
Practică Banca Comercială Română - Pagina 45
Practică Banca Comercială Română - Pagina 46
Practică Banca Comercială Română - Pagina 47
Practică Banca Comercială Română - Pagina 48
Practică Banca Comercială Română - Pagina 49
Practică Banca Comercială Română - Pagina 50
Practică Banca Comercială Română - Pagina 51
Practică Banca Comercială Română - Pagina 52
Practică Banca Comercială Română - Pagina 53
Practică Banca Comercială Română - Pagina 54
Practică Banca Comercială Română - Pagina 55
Practică Banca Comercială Română - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Practica Banca Comerciala Romana.doc

Te-ar putea interesa și

Practică la BCR (Banca Comercială Română)

Operatiuni de creditare bancara a agentilor economici 1. Categorii de produse tip credit pentru persoane fizice Banca poate acorda clientilor...

Analiza privind operațiunile cu carduri în practica Băncii Comerciale Române Erste Bank, sucursala Brăila

INTRODUCERE Ca mai în toate domeniile, dorinţa de îmbunătăţire şi perfecţionare a rezultatelor prin experienţă şi cercetare au condus spre...

Organizarea și funcționalitatea băncilor comerciale din România pe exemplul Banca Transilvania

Contabilizând mii de miliarde în active la nivel mondial, sistemul bancar reprezintă o componentă esențială a economiei mondiale. În timp ce...

Managementul Relațiilor cu Clienții al Băncii Comerciale Române

Apariţia băncilor moderne este strâns legată de dezvoltarea comerţului cu cetăţile îndepărtate şi acumularea capitalului monetar în special pe...

Practică la Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Caiet pentru practică BCR-Banca Comercială Română

Capitolul 1-PREZENTAREA BĂNCII Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un...

Caiet de practică - Banca Comercială Română (BCR)

2. Forme si tehnici specifice relatiilor financiare ale bancii cu autoritatile publice (impozitul pe venitul persoanelor fizice, contributiile la...

Studiu monografic - Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de Banca Comercială Română

1. Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor Clienții persoane fizice Deși, clienții persoane fizice au încă o...

Ai nevoie de altceva?