Prezentare generală a situației din Olanda și Albania privind Parteneriatul public-privat (PPP)

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 18 în total
Mărime: 2.61MB (arhivat)
Publicat de: Dorian Cornea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Date generale

INTRODUCERE

Având în vedere contextul economic internațional actual și criza economică fără precedent,punerea în aplicare a parteneriatelor public-privat reprezintă un instrument esențial pentru dezvoltarea piețelor emergente și pentru finalizarea proiectelor de infrastructură la scară mare, cu o un impact pozitiv mare pe termen lung.

Accent major este pus pe public-privat parteneriate în ultimii ani, ca economia mondială este în creștere și , de asemenea , vremuri turbulente au fost trecute prin începând cu anul 2008, când a început criza financiară internațională.

Diferite tipuri de Parteneriatele public - privat sunt aplicate peste tot în lume și toate peste Europa. Luând în considerare faptul că unele țări sunt mai mult succes decât altele în aplicarea PPP, lecțiile de metode internaționale a legislației și de punere în aplicare PPP ar trebui să fie învățate pentru îmbunătățirea ratei de succes.

Cadrul istoric și juridic PPP Albania

PPP - urile din Albania au început să fie puse în aplicare începând cu anul 1992, după perioada post-comunistă iar prima lege privind concesiunile și participarea sectorului privat în infrastructura publică a fost lansat în 1995 (7973/1995).

Cu toate acestea, legea de referință a fost lansat în 2006 - Legea " Cu privire la concesiunile" (9663), care a fost îmbunătățit în continuare și modificat în cursul 2007/2010.

Legea PPP a Albaniei (2006) a fost complet abrogată în 2013 și o nouă lege afost introdus (Legea 125/2013, privind concesiunile și parteneriatele public -privat). Acesta din urmă a fost modificată în mod substanțial în 2015 (Legea 77/2015).

Legea este considerată a oferi un cadru juridic coerent pentru concesiunile din diverse sectoare. Mai multe tipuri de unități parts de achizițiiși responsabilități legate de politică.

În timp ce o unitate de concesii cunoscut sub numele de ATARKO este responsabil de servicii de consultanță și monitorizare în domeniul tehnic, Agenția Achiziții Publice supraveghează proiecte, promovează legislația și capacitatea de construcție. Mai mult decât atât, Comisia Achiziții Publice și comentarii de apel monitoarele Avocatul deachiziții publice de conformitate procedurală.

Chiar dacă aceste instituții pentru planificarea și proxenetism PPP au fost în vigoare, capacitate și experiență, mai ales la nivel local, reprezintă o provocare pentru echitate în acordarea și punerea în aplicare a proiectelor PPP.

Investițiile sectorului privat în infrastructură a fost încurajată din anul 1996 și, între 2001-2011, Albania a implementat PPP-urile în sectoarele energiei, transportului și apă.

Cadrul istoric și juridic PPP Olanda

Posibilități de parteneriate public-privat au fost investigate în Țările de Jos încă din 1999, în cazul în care au avut loc reflecții și discuții peste sectoare ale a fost dezvoltată economie și a unui cadru de politică solidă.

Modelul olandez adesea denumit integrat contracte de DBFM (Proiectare Finanțare și menținere). Un contract integrat într-un consorțiu-sectorul privat pentru performanța unui serviciu public, cum ar fi furnizarea de infrastructură sau construcția de clădiri guvernamentale, școli, etc.

Într-un contract de acest gen,diferite etape succesive ale proiectului (proiectarea, construcția, întreținerea și uneori, de gestionare a instalației și sau exploatarea de ex o clădire guvernamentală) sunt integrate. Termenul contractului se bazează pe ciclul de viață al proiectului (de exemplu,15-120 ani).

Dezvoltarea economică încurajarea prin PPP

Scopul PPP-urilor este acela de a încuraja dezvoltarea economică prin investiții orientate către piață și, prin urmare, de a contribui la reducerea sărăciei în țările în curs de dezvoltare. PPP-urile permit cunoștințe, expertiză și finanțare care urmează să fie puse în comun. abordare eficientă, orientată spre piață a sectorului privat este cuplat cu cunoștințe organizațiile societății civile a circumstanțelor locale.Instituțiile de cercetare contribuie expertiză. Iar guvernul aduce părțile împreună și co-finanțează parteneriatul.

Fondurile de PPP pentru securitatea apei și produsele alimentare au fost lansate în 2012. În 2013, noile PPP au început cu 135 de milioane de € în sprijinul multianual din aceste două fonduri. Această politică va fi continuată în 2014.

Bibliografie

https://pppknowledgelab.org/countries/albania

http://www.ebrd.com/downloads/legal/concessions/albania.pdf

INSTAT, Bank ofAlbania, Ministry of Finance andWorldBank.Macro-Economic IndicatorsofAlbania2004-2014.

http://www.minfin.gov.al;

http://www.instat.gov.al;

http://www.bankofalbania.org/

SGS SocieteGeneralede Surveillance (2012) Annual Report 2012 http://www.SGS_2012_AR_Book2_Spread_EN.ashxwww.sgs.ch/en/OfficeDirectory.aspx

http://mppt.gov.al/koncensionet/

Conținut arhivă zip

  • Prezentare generala a situatiei din Olanda si Albania privind Parteneriatul public-privat (PPP).pptx

Ai nevoie de altceva?