Raport de țară - Olanda

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4340
Mărime: 91.41KB (arhivat)
Publicat de: Dorinel Petrache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paraschiv

Cuprins

  1. Prezentare generala
  2. Analiza evolutiei economice in timp
  3. Stadiul actual al dezvoltarii
  4. Relaţiile economice româno – olandeze

Extras din proiect

Cap I.Prezentare generala

OLANDA este aşezată în Europa ,de Vest, pe coasta Mării Nor¬dului.

Limite: Germania (V), Belgia (S), M. Nordului (V şi N).Denumirea oficiala este Regatul Ţărilor de Jos. Este „ţara polde¬relor" (terenuri obţinute prin secarea apei), care are sub nivelul mării 27% din teritoriu. Digurile sunt construite solid, să reziste celor mai puternice furtuni. Olanda este împân¬zită de canale care au cursul apei deasupra nivelului ge¬neral al câmpiei. Multe râuri au ecluze care se închid şi deschid regularizând cursul apelor în timpul mareelor.

Clima este temperat-oceanică, dulce şi umedă, cu vânturi permanente (mori de vânt). Temp. medie anuală este de 1°C în NE şi 30°C în SV în luna ianuarie; 16°C în NV şi 17°C în SE în iulie. Precipitaţiile sunt de 690-780 mm/an, aduse de vântul din V.

Populaţia: Olanda are o populatie omogenă (olandezi), care vor¬beşte o limbă germanică. Densitatea loc./km2 este printre cele mai ridicate din lume. Există peste 600.000 de imi¬granţi (turci, marocani, germani, britanici, belgieni, spa¬nioli) şi aprox. 150.000 de loc. originari din fostele colonii. Concentrarea maxima a populatiei în partea vestică.

Oraşe: Amsterdam (capitala constituţională a ţării); Rot¬terdam (cel mai mare port al lumii); Haga (reşedinţa regală şi administrativă); Utrecht, Eindhoven.(Uzinele Philips). Există 8 universităţi; cea mai veche fiind Leyden (1575) şi Groningen (1614).

Statul: este monarhie constituţională, regat ereditar, regim parlamentar, conform Constituţiei din 1983. Potrivit prin¬cipiului „regele domneşte dar nu guvernează”, monarhul are un rol extrem de discret în viaţa politică a statului, dar un rol important în viaţa publică, el simbolizând unitatea statului şi a naţiunii. Puterea legislativă este exercitată de regină şi de Statele Generale (parlament bicameral); man¬dat pe 4 ani; puterea executivă este exercitată de un cabi¬net format în urma alegerilor legislative.

Produse importate: masini si utilaje,produse textile,autovehicule si utilaje de transport,fonta si otel,confectii,produsele industriei de alimente,metale neferoase.

Produse exportate: masini si utilaje,produse chimice,titei,carne,fonta si otel,zarzavaturi,flori,gaze natural.

Moneda oficiala: gulden (1gulden=100centi).

Cap II. Analiza evolutiei economice in timp

Caracterul deschis dă economiei olandeze un grad sporit de vulnerabilitate în faţa pieţelor externe.

În anul 2001, într-o conjunctură mondială nu foarte favorabilă, creşterea economică s-a diminuat în Olanda mai accentuat decât în alte ţări europene. Cu un nivel de expunere relativ ridicat în relaţia comercială cu Statele Unite, economia olandeză a resimţit cel mai acut în zona euro evoluţia ascendentă a monedei unice în faţa dolarului american.

În 2003, evoluţiile interne nefavorabile, precum creşterea costurilor cu forţa de muncă cu efecte negative asupra nivelului de competitivitate şi implicit a exportului, precum şi scăderea consumului privat şi a investiţiilor în formarea de capital, s-au adăugat influenţelor externe şi au împins economia olandeză în prima recesiune din ultimii 20 de ani.

După trei ani de evoluţii dezamăgitoare, în 2004, economia olandeză s-a redresat, marcând o creştere de 1,7%. O contribuţie determinantă la relansare a fost adusă de exporturi care au contribuit cu 1,2% şi în care re-exporturile, cu o creştere de 20%, au avut o pondere semnificativă, confirmând încă o data reputaţia de comercianţi a olandezilor.

Prin măsuri energice de corectare a dezechilibrelor financiare, deficitul bugetar a fost şi el redus treptat, ajungând în 2005 la 1,6% din PIB.

Au fost, de asemenea, implementate reforme majore pe piaţa muncii şi în domeniul sistemelor de pensii, asigurări sociale şi sănătate care au avut ca scop final îmbunătăţirea gradului de utilizare a forţei de munca şi creşterea productivităţii.

Din păcate, revenirea economică din 2004 nu a putut fi susţinută de cerere, nici pe plan intern şi nici extern şi, nu în ultimul rând, a fost negativ afectată de creşterile de preţ pe piaţa petrolului. Astfel, dinamica înregistrată în 2004 s-a atenuat, creşterea economică din anul 2005 fiind de numai 0,9%. Economia olandeză s-a redresat în 2004, după trei ani de performanţe slabe.

Preview document

Raport de țară - Olanda - Pagina 1
Raport de țară - Olanda - Pagina 2
Raport de țară - Olanda - Pagina 3
Raport de țară - Olanda - Pagina 4
Raport de țară - Olanda - Pagina 5
Raport de țară - Olanda - Pagina 6
Raport de țară - Olanda - Pagina 7
Raport de țară - Olanda - Pagina 8
Raport de țară - Olanda - Pagina 9
Raport de țară - Olanda - Pagina 10
Raport de țară - Olanda - Pagina 11
Raport de țară - Olanda - Pagina 12
Raport de țară - Olanda - Pagina 13
Raport de țară - Olanda - Pagina 14
Raport de țară - Olanda - Pagina 15
Raport de țară - Olanda - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Raport de Tara - Olanda.doc

Te-ar putea interesa și

Economia Olandei

OLANDA Numele oficial al ţarii este Regatul Ţarilor de Jos. Suprafata : 41.526 kmp, din care 24% sub nivelul mării. Limbi oficiale:...

Relații istorice între Olanda și România

Introducere Analiza colaborarilor si cooperarilor dintre stare constituie obiectul de studiu a multor istorici.Chiar daca cooperarea dintre...

Raport de țară - Olanda

1. Informaţii generale Nume oficial: Regatul Țărilor de Jos (Koninkrij der Nederlanden) Regatul Ţărilor de Jos este cunoscut informal şi sub...

Raport de țară - Olanda

1. Informaţii generale Nume oficial: Regatul Țărilor de Jos (Koninkrij der Nederlanden) Regatul Ţărilor de Jos este cunoscut informal şi sub...

Raport de țară Olanda

OLANDA RAPORT DE ȚARĂ Motto: ,,Au cucerit marea, au promovat laleaua si i-au dăruit lumii pe Rembrandt si Mata Hari. Olandezii merită vizitati,,...

Studiu de caz comparative privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice ( bugetare) în România și Olanda (2015-2019)

Capitolul 1: Cadrul conceptual si methodologic 1.1 Prezentati succinct conceptul de cheltuiala publica si structura cheltuielilor publice conform...

Competitivitatea la nivel de țară - Olanda

Capitolul 1 - Introducere În 1989, Porter propune un model care să explice rolul ţărilor în identificarea şi menţinerea avantajelor competitive...

Raport de țară - Olanda

1. SCURTA PREZENTARE Am ales sa realizam un raport de tara pe economia Olandei deoarece se situeaza in topul primelor cinci economii europene si...

Ai nevoie de altceva?