Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran

Proiect
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1904
Mărime: 14.98KB (arhivat)
Publicat de: Mihail Pricop
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Cartea pe care am ales-o se intituleaza Economica valorii si este scrisa de fostul recor al ASE-ului, regretatul Paul Bran.

Economica valorii reprezinta o imbinare intre economia si fizica valorii.

In viziunea autorului, lumea este intr-o permanenta cautare de mai bine.Fiecare pas pe acest drum fara intoarcere se poate realiza doar daca, in prealabil in mintea noastra s-a limpezit modelul pasului respectiv. Activitatea economica este motorul care duce inainte intreaga constructie a societatii si in acest sens a atras nenumarate minti pentru a-i “limpezi” sensurile, legile si uneltele.

Ca si in prezent, in anul 1828 viata se datora acelorasi substante prozaice pe care le intalnim la tot pasul: 6 elemente chimice principale, secundare si microelementele.

Biologul L. von Bertalanffy spunea ca viata o datoram efectului emergent al “unor sisteme fizico-chimice cu un inalt grad de complexitate si structuralizare”.

Pentru viata esentiale sunt: metabolismul si conservarea reactiilor acestui metabolism pe baza pastrarii si transmiterii informatiei ereditare.

Pentru “economia” metabolismului din celula este nevoie de energie, substanta si informatie.

Anul 1977 este unul semnificativ pentru intelegerea naturii nu printr-o conceptie liniara ci prin separarea realitatii in sinsteme distincte, de catre Ilya Prigogim, castigatoarea Premiului Nobel, pentru chimie.Astfel, sistemele erau cele aflate la echilibru si cele departe de echilibru, acestea din urma trebuie sa renunte la repetitive si universal pentru a accepta specificul si unicul, respectand regula de baza in lumea biologiei.Pentru a nu ajunge in stadiul de departe de echilibru un sistem complex trebuie sa realizeze procese prin care sa-si asigure o structura adecvata si o compensare permanenta a pierderilor pe care le realizeaza vietuirea sa.

Procesul prin care vietuitoarele ajung la un sistem complex este procesul de consum, in urma caruia se obtine fenomenul vietii, sub forma unor evenimente ca: miscare, semnale, dezvoltare, inmultire si existenta materiala.

Un alt proces de transformare este procesul de productie, care se conformeaza Legii conservarii materiei.Prin intermediual acestuia, sistemul viu atrage entropie joasa sunb forma de substanta, energie, informatie, exact necesarul economiei metabolismului.

Facand o comparatie intre nevoile sistemului viu si al omului, in cazul celui din urma potentialul final de care beneficiaza este mult mai complex, complexitate provenita din faptul ca el participa atat la procesul de productie si consum, cat si la procesele esentiale vietii sociale. Trairea lui biologica-a omului- nu difera mult de comportamentul sistemului viu.Dar organizarea lui sociala si capacitatea sa inventiva de a-si largi enorm cadrul proceselor sale de productie si de consum, cer o tratare mai conplexa.

Revenind la procesele de consum si respectiv cel de productie , care sunt foarte importante pentru mentinerea unui echilibru in cadrul vietii, spunem despre ele ca nu sunt doua procese distructive asa cum s-ar crede initial.De exemplu procesul de consum doar transforma pentru a produce “ceva”, acel ceva insemnand serviciu, care este format din energia fizica si intelectuala care este pusa in slujba unei informatii cu ajutorul corpului sau. La nivelul procesului de productie se conserva potentialul su b forma de produs., care este informatia implementata in substanta cu ajutorul energiei.

In continuare atentia noastra se opreste asupra “nasterii Universului activitatii economice”, care se presupune a fi in secunda 10 -34. Activitatea obisnuita a omului a fost afectata de “ceva”, astfel animalul humanoid va trece de la cautarea instinctuala a hranei, la producerea ei.Stiinta considera ca un prim stop al unei activitati de tip economic “producerea de catre omul primitive a uneltei cu care si-a prelungit bratul si si-a eficientizat forta”.Desi utilizarea instinctuala a unor bunuri din mediu nu poate fi considerate un salt calitativ, acesta reprezinta un inceput al activitatii constiente al omului.

Prin produsul cu caracteristici strict umane aparut ca un produs al creierului sau- informatia de unelta- omul depasea stadiul de animal.

Deci ca o prima concluzie se poate afirma ca inceputul activitatii economice din zilele noastre coincide cu secunda 10 -34.

Pe parcursul dezvoltarii fenomenului economic, in teoria valorii muncii exista doi factori importanti: forta de munca si capitalul. Astfel un sistem social cuprinde: o componenta biologica de baza- omul-, o componenta ambientala generala- mediul -, componentele bio-materiale realizate de om pentru a-i media “conduita tehnologica transformatoare”. In acest ciclu al crearii unui sistem social, prezenta omului este de necontesata, facand parte din factorul de definitie al sistemului angajat in activitatea economica. Pozitia omului in sistemul economic este dominanta, el fiind principalul “furnizor” de informatii genetice ce vor intra il materialul liniilor de forta ce domina sistemul intreprindere.

Mediul inconjurator este sa spunem un factor secundar, din compoozitia sa introducem in structura sistemului intreprinderii doar elemente ca: terenul, sursele de aer,apa, lumina,etc.

Ca o concluzie secunda putem afirma faptul ca intreg sistemul economic se invarte in jurul omului, care este un factor primar.

Prin introducerea substantelor in mediul inconjurator s-a dus la aparitia unui alt factor important si anume, obiectivele muncii, iar din combinarea acestora cu informatiile au rezultat mijloacele de munca.

Astfel, punand cap la cap toti factorii enumerati mai sus ajungem la stadiul unui sistem complet in care componenta informatiei ne arata cum sa lucram, obiectivele activitatii economice ce sa transformam, mijloacele activitatii economice cu ce sa realizam transformarea, iar omul, cine conduce si participa constient la procesele de transformare.

Preview document

Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran - Pagina 1
Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran - Pagina 2
Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran - Pagina 3
Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran - Pagina 4
Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran - Pagina 5
Recenzie - Economia valoriii de Paul Bran - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Economica Valorica de Paul Bran.doc

Ai nevoie de altceva?