Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9565
Mărime: 138.53KB (arhivat)
Publicat de: Laura Gherasim
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andra Miculescu
Universitatea de Vest din Timisoara Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor

Extras din proiect

Uniunea Europeana nu cheltuieste fonduri cu usurinta. Procesul anual de analiza aprofundata a planurilor de cheltuieli este initiat in fiecare primavara, cand Comisia Europeana formuleaza propuneri pentru anul urmator. Propunerile Comisiei sunt dezbatute de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, care negociaza apoi intre ele eventualele ajustari necesare inainte de adoptarea finala a bugetului in luna decembrie a fiecarui an. Parlamentul are dreptul de decizie final cu privire la putin peste jumatate din articolele de cheltuieli , printre care : majoritatea cheltuielilor privind regiunile mai putin prospere, mediul inconjurator, investtiile in capital uman si programele de cercetare si educatie. Consiliul de Ministri, pe de alta parte, are dreptul de decizie final cu privire la majoritatea tipurilor de cheltuieli agricole si la deciziile referitoare la justitie, libertate, cetatenie si securitate.

Chiar si in aceste conditii bugetul este adoptat numai daca majoritatea membrilor Parlamentului European este de accord cu intregul buget si daca trei cincimi din voturile exprimate efectiv sunt I favoarea adoptarii. Indifferent de eventualele dezacorduri aparute de-a lungul procesului, rezultatul final va fi un buget echilibrat. Nu sunt admise deficiturile.

Fiecare buget anual se inscrie intr-un plan pe termen lung, cunoscut sub numele de “cadru financiar”. Acest cadru cu durata de sapte ani, care acopera, in prezent, perioada 2007-2012, permite Uniunii Europene sa planifice , in mod eficace, programele de cheltuieli cu cativa ani inainte.

Bugetul Uniunii Europene este finantat din trei “resurse proprii” principale. O mare parte –aproximativ trei sferturi- din aceste fonduri provine din contributiile din partea statelor membre, in functie de prosperitatea nationala a acestora, exprimata in produsu intern brut. Principiul care sta la baza calcularii contributiei fiecarui stat membru este cel al solidaritatii si al capacitatii de plata. Cu toate acestea, sunt efectuate ajustari in cazul in care se considera ca acest principiu impune o sarcina excesiva in cazul unora din statele membre.

Restul fondurilor provine din drepturile vamale si din prelevarile agricole(care reprezinta un tip de taxa de import pentru produsele agricole), precum si un procent fix din sumele pe care statele membre le colecteaza sub forma taxei pe valoarea adaugata(TVA). Nu se poate determina care este statul membru de la care provin aceste tipuri de venituri . Datorita pietei unice a Uniunii Europene, aceste venituri pot fi colectate intr-o regiune a Uniunii complet diferita de cea in care a fost efectuata activitatea comerciala care a generat venitul respective: produse pentru care se plateste dreptul de import la Valleta, in Malta, este posibil sa fie destinate unui consummator din Pecs, in Ungaria.

Statele membre ale Uniunii Europene nu semneaza totusi cecuri in alb. Planurile anuale de cheltuieli sunt verificate amanuntit in cadrul procesului de stabilire a bugetului anual, si, in cele din urma, Comisia Europeana, care gestioneaza bugetul, raspunde in fata Parlamentului European cu privire la modul in care au fost cheltuite, in fiecare an, fondurile.

In plus, exista numeroase mecanisme de control de-a lungul acestui proces. Cheltuielile fac obiectul auditului intern si al unor evaluari externe pentru a putea extrage invataminte pentru viitor din modul in c are au fost cheltuite fondurile in trecut, precum si al rapoartelor elaborate de Curtea de Conturi Europeana, oganismul indepenedent de contril al UE, -al anchetelor effectuate de OLAF, Oficiul European de Lupta Antifrauda. Olaf ancheteaza cazurile de cheltuire inadecvata a fondurilor si colaboreaza cu omologii sai din cadrul statelor membre in vederea combaterii contrabandei care afecteaza bugetul comunitar. Contrabanda eludeaza drepturile de import, care reprezinta o componenta cheie a veniturilor Uniunii Europene.

CAPITOLUL I STRUCTURA RESURSELOR FINANCIARE ALE UNIUNII EUROPENE

1.1.Originile sistemului de resurse proprii si reformele sale successive

In momentul cand Tratatul de la Paris din 1952, a intrat in vigoare, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului a dispus de resurse proprii. Tratatele de la Roma, semnate in 1957, prevedeau in schimb, ca cele doua comunitati instituite prin tratat, Comunitatea Economica Europeana, respectiv Comunitatea Europeana a Energiei Atomice sa fie finantate prin contributiile statelor membre. Cu toate acestea, era prevazut ca resursele proprii ale Comunitatii sa fie puse in evidenta cu stabilirea uniunii vamale. Pe aceasta baza, decizia din 21 aprilie 1970 a permis inlocuirea contributiilor nationale cu un sistem de resurse proprii ce cuprindea prelevarile agricole, drepturile de vama si o resursa ce permitea echilibrarea bugetului prin aplicarea unei cote maxime de 1% la TVA. Ca urmare a intarzierilor in introducerea TVA si in armonizarea acesteia, resursa TVA nu a cunoscut o aplicare generala decat in 1980 .

Sistemul acesta a fost ulterior modificat prin decizii successive noi referitoare la resursele proprii.

In 1988 a avut loc Reforma Finantelor Comunitare care a modificat si largit compozitia resurselor proprii ale Comunitatii, prin crearea unei noi categorii de incasari care permite echilibrarea bugetului, bazata pe venitul national brut(VNB) al statelor membre, care provenea din aplicarea unei cote la suma VNB a tuturor statelor membre.

Resursa TVA a avut o cota maximala dusa progresiv de la 1,4% la 1% in 1999 si asieta TVA de luat in calcul a fost limitata, pee tape, la 50% din VNB in loc de 55% in perioada anterioara. Statele membre care beneficiau de Fondul de coeziune au vazut asieta lor TVA limitata la 50% din VNB incepand cu anul 1995.

Bibliografie

1. Richard Baldwin, Charles Wyplosz – „Economia integrării europene”, Ed. Economică, Bucureşti, 2006

2. Petre Brezeanu – „Finanţe Europene”, Ed. C. H. Beck, Bucureşti, 2007

3. Felicia Dumitru – „Construcţia Europeană”, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2004

4. Gyula Fabian, Nicolae Mihu – „Parlamentul European”, Ed. Wolters Kluwer, Bucureşti 2007

5. Claudia Ionescu, Nicolae Toderaş – „Politica de dezvoltare regională”, Ed. Tritonic, Bucureşti, 2007

6. John McCormick – „Să înţelegem Uniunea Europeană. O introducere concisă”, Ed. Codecs, Bucureşti, 2006

7. Neil Nugent – „The Government and politics of the European Union”, Ed. Palgrave Macmillan, New York, 2006

8. Ion Roşu Hamzescu, Lorena Duduială Popescu – „Economie europeană”, Ed. Universitaria, Craiova, 2006

9. Ovidiu Stoica – „Mecanisme şi instituţii ale Uniunii Europene”, suport de curs, anul universitar 2009-2010

10. Ioan Alexandru Szabo – „Buget şi trezorerie”, Ed. Tribuna Economică, Bucureşti, 2006

11. Iulian Văcărel – „Bugetul pe programe multianuale”, Ed. Expert, Bucureşti, 2007

12. http://ec.europa.eu/budget

Preview document

Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 1
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 2
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 3
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 4
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 5
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 6
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 7
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 8
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 9
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 10
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 11
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 12
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 13
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 14
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 15
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 16
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 17
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 18
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 19
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 20
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 21
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 22
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 23
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 24
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 25
Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Resursele Uniunii Europene - Bugetul Comunitar.docx

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Impozitele Practicate în Spațiul Economic European

1.Fiscalitatea în economia de piaţă. 1.1 Conţinut şi interpretări privind fiscalitatea în economia de piaţă. Într-un stat de drept repartizarea...

Bugetul comunitar și impactul integrării europene asupra României

Introducere Anul 2012 este foarte important în privința negocierii modificărilor pe care le va suferi Bugetul Uniunii Europene în perspectiva...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Uniunii Europene

Bugetul (de venituri şi cheltuieli al) Uniunii Europene - conţinut şi evoluţie - Bugetul Uniunii Europene reprezintă ansamblul resurselor...

Bugetul comunitar și particularitățile sale - Procesul bugetar comunitar

Introducere Semnul de întrebare pus asupra activității sistemului instituțional al Uniunii Europene și asupra gestionării acestui ansamblu de...

Dinamica și structura resurselor financiare ale UE

Cap 1. Structura resurselor financiare ale Uniunii Europene 1.1. Originile sistemului de resurse proprii şi reformele sale succesive Chiar din...

Bugetul comunitar și particularitățile sale

1. Structura şi evoluţia bugetului comunitar 1.1 Evoluţia bugetului Uniunii Europene şi rolul acestuia Bugetul Uniunii Europene reprezintă actul...

Resursele Financiare ale Uniunii Europene

INTRODUCERE Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta calitata de stat membru al UE implica atat...

Integrare financiar-monetară europeană

Cap.1: BUGETUL COMUNITAR 1.1. Fundamente generale despre bugetul Comunitar Bugetul Uniunii Europene reprezintă ansamblul resurselor financiare de...

Ai nevoie de altceva?