Standardizare Lactate

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6246
Mărime: 46.30KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Aldea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: popa ileana

Extras din proiect

Cap.1 Prezentarea situaţiei tehnico-economice a domeniului lactatelor

În alimentaţia oamenilor, laptele constituie un element primordial. Prin compoziţia chimică, complexă şi echilibrată în trofine indispensabile organismului uman, laptele este poziţionat în grupa alimentelor naturale valoroase. Datorită acestei “calităţi”, laptele, în special cel de vacă, prezintă o deosebită importanţă în alimentaţia umană, atât în stare brută cât şi în forma unor produse lactate. Astfel, sectorul laptelui cât şi a produselor lactate este unul dintre cele mai importante sectoare ale agriculturii româneşti şi mondiale.

Piaţa românească a produselor lactate, un sector aflat la ora actuală în plină dezvoltare, rulează anual până la 1 miliard de euro iar investiţiile în vederea creşterii şi diversificării producţiei au luat amploare în ultimii ani, depăşind nivelul de 300 milioane de euro. Vorbim despre o piaţă în care concurenţa este foarte strânsă şi se intensifică tot mai mult, datorită multitudinii de brand-uri noi sau noi produse lansate sub acelaşi brand, care apar pe rafturile distribuitorilor. În condiţiile acestei concurenţe, producătorii încearcă să se asigure că răspund tuturor categoriilor de consumatori, astfel încât introduc permanent pe piaţă noi produse şi noi brand-uri. Cu toate acestea, există şi la ora actuală pe piaţă multe companii româneşti cu potenţial, care au rămas încă în stadiul nediferenţiat al produsului. În schimb, cei care şi-au propus să investească în brand-uri au reuşit să-şi devanseze foarte repede concurenţii. În paralel, producătorii acordă o atenţie din ce în ce mai mare calităţii produselor lactate şi îşi dezvoltă noi ferme şi noi fabrici. Deşi, costurile cu extinderea şi dezvoltarea sunt mari, ei aleg să facă aceste investiţii pentru modernizarea şi utilarea liniilor de producţie, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

Pe de altă parte, recenta integrare a României în Uniunea Europeană a însemnat eliminarea taxelor vamale, iar piaţa alimentelor brânduite a început să fie puternic concurată de produsele intrate din spaţiul comunitar.

În acest context, construirea unor brand-uri puternice a devenit un factor esenţial de supravieţuire a producătorilor din spaţiul românesc. Dacă până în 2007, pe piaţa românească a produselor lactate existau mai mult de 600 de producători, după aderarea României la Uniunea Europeană, normele igienico-sanitare impuse de Uniunea Europeană pot reduce treptat numărul acestora până la 50 – 60 de producători.

Toate acestea, coroborâte cu schimbările care au loc în stilul de viaţă al românilor, ce tinde spre cât mai multă siguranţă alimentară şi confort, fac ca producătorii care vor să rămână în competiţie în domeniul produselor lactate, să direcţioneze o bună parte din buget către marketing şi publicitate. Construcţia de brand prin diferenţiere şi investiţie este efectul firesc în configuraţia actuală a pieţei.

În baza unor studii făcute de agenţii specializate sau companii multinaţionale, producţia şi consumul de produse lactate a crescut în ultimii ani, şi datorită campaniilor pentru o alimentaţie sănătoasă.

Firma Danone , în urma unui studiu efectuat pe piaţa de produse lactate, constată că dintre categoriile de produse lactate cea mai mare creştere o reprezintă produsele probiotice, produsele din categoria iaurt probiotic având o creştere de 13% din totalul pieţei şi 18% din valoarea pieţei.

În ceea ce priveşte piaţa globală, din datele publicate de DATAMONITOR în ianuarie 2008 se pot observa următoarele creşteri:

- piaţa globală de lapte a crescut cu 2,9% în 2007, atingând 118,1 miliarde de USD;

- piaţa globală va creşte cu 14,8% până în 2012, atingând 136,6 miliarde de USD.

Analizând tendinţa pe plan global, naţional şi regional se constată că cererea de produse lactate va creşte pe plan naţional şi regional. Concurenţa, care va fi tot mai mare între firme, va permite producătorilor mari, care au o capacitate mai mare de finanţare în tehnologii moderne, să rămână pe piaţa regională şi să preia treptat cota de piaţă a producătorilor mai mici.

La S.C LACTIS S.R.L, cifra de afaceri a crescut în medie cu 38% în perioada (2000-2007). Societatea comercială este peste media industriei ca cifră de afaceri realizată de agenţii economici cu acelaşi domeniu de activitate din judeţul Harghita.

Din gama de produse lactate, tendinţa consumului se orientează spre sana, chefir şi iaurt, sortimente de produse ce vor fi realizate sub marca SINBIOLACTIS.

Pentru societatea comercială, tendinţa pieţei interne, creşterea veniturilor populaţiei şi rata de inflaţie vor avea efect asupra creşterii cifrei de afaceri ca un venit suplimentar. În acest caz, se poate spune că cifra de afaceri a societăţii comerciale va creşte cu un procent de 17% în perioada 2008-2010 (la aceste valori nu s-au luat în seamă creşterea valorii de vânzări al altor produse cum sunt smântâna, caşcavalul şi alte produse), după care va creşte anual cu 12%.

Preview document

Standardizare Lactate - Pagina 1
Standardizare Lactate - Pagina 2
Standardizare Lactate - Pagina 3
Standardizare Lactate - Pagina 4
Standardizare Lactate - Pagina 5
Standardizare Lactate - Pagina 6
Standardizare Lactate - Pagina 7
Standardizare Lactate - Pagina 8
Standardizare Lactate - Pagina 9
Standardizare Lactate - Pagina 10
Standardizare Lactate - Pagina 11
Standardizare Lactate - Pagina 12
Standardizare Lactate - Pagina 13
Standardizare Lactate - Pagina 14
Standardizare Lactate - Pagina 15
Standardizare Lactate - Pagina 16
Standardizare Lactate - Pagina 17
Standardizare Lactate - Pagina 18
Standardizare Lactate - Pagina 19
Standardizare Lactate - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Standardizare Lactate.doc

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei unități de fabricare a unei băuturi lactate probiotice cu adaos de cătină și lemn dulce

Obiectivul proiectat îl reprezintă o unitate de prelucrare a laptelui care fabrică băuturi lactate probiotice cu adaos de plante medicinale având...

Brânzeturile moi - industria alimentară

CAPITOLUL I 1.1 Generalităţi Materia primă folosită la obţinerea iaurtului şi a laptelui de consum este laptele. Aceste este unul dintre...

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Produse Lactate Fermentate

Există numeroase tipuri de produse lactate fermentate (PLF) fabricate pe plan mondial. Intre cele peste 400 de sortimente de PLF cunoscute unele...

Evoluția și conceptul de alimente funcționale

Alimentele funcţionale sunt produse alimentare precum şi componente ale acestora ,care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a consumatorilor...

Controlul și Expertiza Produselor Lactate Dietetice Acide - Chefirul

1. INTRODUCERE Sănătatea şi alimentarea sunt categorii interdependente de importanţă vitală. Disponibilitatea de hrană inofensivă şi sănătoasă...

Laptele și Produsele Lactate

I. GENERALITATI 1.1 Standardizarea – definitie si rol Conform definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare, standardul (norma)...

Tehnologia brânzeturilor

ARGUMENT Brânza este un produs lactat ale cărei origini sunt amintite în istorie. A fost descoperită în Asia Centrală sau în Estul Mijlociu,...

Ai nevoie de altceva?