Tendințele creditării bancare - analiza pentru anul 2011 și perioada viitoare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 24 în total
Mărime: 241.59KB (arhivat)
Publicat de: Cosmin Croitoru
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA "DUNAREA DE JOS" GALATI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. Analiza creditelor bancare facuta de BERD
  2. Ce declara Bancile ?
  3. Care sunt perspectivele pe care le putem creiona pentru anul 2011?
  4. Care sunt perspectivele pe care le putem creiona pentru anul 2012?
  5. Tendinte pe piata bancara romaneasca?
  6. Perspective asupra dobanzii
  7. Perspective asupra cursului valutari

Extras din proiect

Analistii avertizeaza ca problemele financiare din zona euro, legate de datoriile suverane si cele ale bancilor, ar putea cauza cresterea gradului de risc mai mult decat pana in prezent. Politicile locale, cum ar fi decizia de a taia fondurile private de pensii sau introducerea unei taxe suplimentare pentru banci, asa cum s-a intamplat in Ungaria si cum este in discutie si in Romania, ar putea determina scaderea increderii investitorilor.

Economia Romaniei nu va reusi sa se majoreze cu mai mult de 1,1 la suta, in acest an, dupa ce, in 2010, a inregistrat o scadere de 1,9 suta, survenita dupa prabusirea cu 7,1 la suta din anul precedent, potrivit unei analize a Banci Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Potrivit acestora, redresarea economica a inceput in cea mai mare parte a Europei emergente inca de anul trecut si va continua in 2011, insa exista riscuri mari de revenire la criza. Totusi, media cresterii economice va fi de aproximativ 4 la suta, in ciuda divergentelor regionale, BERD mentinandu-si, astfel, estimarea facuta in octombrie anul trecut.

Anul trecut, băncile au plasat la Banca Naţională a României (BNR) 387,29 miliarde de lei, în cadrul facilităţii de depozite pe o zi, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un un excedent zilnic de lichiditate mediu de 1,06 miliarde de lei. Pe de altă parte, soldul creditelor acordate populaţiei şi firmelor a urcat, în primele 11 luni ale anului trecut, cu doar 8,04 miliarde de lei, la 207,9 miliarde de lei.

Cele mai mari depozite realizate de bănci anul trecut au fost în luna aprilie, când valoarea cumulată a plasamentelor a urcat la 80,06 miliarde lei, nivelul maxim înregistrat după ianuarie 2007. Totodată, în 2011, băncile au împrumutat de la BNR doar 1,86 miliarde lei, în condiţiile în care, timp de zece luni, nu au apelat deloc la această facilitate.

Raportul grupului ungar OTP din noiembrie preciza ca ponderea creditelor neperformante creste la nivelul intregului sistem bancar din Romania, singura tara din Est pentru care grupul considera ca perspectiva economica s-a inrautatit, si ca "nu este de asteptat nicio imbunatatire inainte de a doua jumatate a anului viitor".

Agentia de rating Fitch, intr-un raport publicat luna trecuta, aprecia ca volumul creditelor neperformante va creste in Romania pana la jumatatea lui 2011, dupa care ar putea incepe sa scada, cu mentiunea insa ca orice depreciere mare sau de durata a leului ar influenta negativ aceasta evolutie. Fitch afirma ca imprumuturile indoielnice si clasificate ca pierderi au ajuns deja la 20,2% din totalul creditelor la sfarsitul lui 2010, de la 6,5% la sfarsitul lui 2008, iar ponderea celor in valuta este de 63%, de unde si sensibilitatea la eventuale miscari ale cursului valutar.

Expertii agentiei considera insa ca profilul de credit al bancilor din Romania este sustinut de "marje de profit inca solide si de rate acceptabile ale solvabilitatii", precum si ca lichiditatea din sistem este confortabila, ceea ce le ofera bancilor o flexibilitate financiara "semnificativa" in rezolvarea problemelor de calitate a activelor. In aceste conditii, lupta pentru atragerea clientilor care vor dori sa-si refinanteze creditele va defini anul 2011 din punctul de vedere al concurentei intre banci atat in segmentul companiilor (in special al IMM-urilor), cat si al clientilor persoane fizice.

Conținut arhivă zip

  • Tendintele Creditarii Bancare - Analiza Pentru Anul 2011 si Perioada Viitoare.pptx

Te-ar putea interesa și

Creditare pe Termen Scurt

Acest capitol este dedicat unui studiu asupra dosarului de credit pe care bancile il intocmesc pentru fiecare client in parte, acest dosar...

Ai nevoie de altceva?