Amplificator de 3W

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 8400
Mărime: 1.09MB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Datele iniţiale 2
  2. 1. Schemotehnica amplificatoarelor de putere în două etaje fără transformator la ieşire cu două etaje (APFT) -3
  3. 2. Calculul ASFJFT cu APFJ în două etaje -10
  4. 2.1Calculul unui etaj contratimp simplu fără transformator pe bază de tranzistori complementari la funcţionarea acestora în regimul clasa „AB” -10
  5. 2.2. Calculul etajului prefinal monociclu în regim clasa „A” cu cuplare rezistivă cu etajul final -14
  6. 2.3. Metoda de calcul a circuitelor de polarizare şi stabilizare a etajelor finale şi prefinale. -17
  7. 2.4. Calculul coeficienţilor de armonici a etajului final şi prefinal şi a gradului de reacţie negativă globală necesar în APFJ pentru asigurarea factorului armonicilor dat. -19
  8. 2.5. Calculul distorsiunilor de frecvenţă a APFJ cuprins cu o reţea de reacţie negativă globală. -23
  9. 2.6. Calculul reţelelor de RNG în APFJ bietaj 24
  10. 2.7. Calculul amplificării necesare în tensiune şi a numărului de etaje amplificatoare preliminare de frecvenţă joasă fără transformator. 25
  11. 2.8. Calculul capacităţilor condensatoarelor decuplatoare Cd.ieş şi Cd.intr şi condensatorului de blocaj CE1, utilizate în APFJ -28
  12. 3.Calculul amplificatorului operaţional(AO). 29
  13. Anexa 1 -32
  14. Concluzii 33
  15. Bibliografie 34

Extras din proiect

Datele iniţiale:

Puterea utilă în sarcină 3 W

Rezistenţa ohmică a sarcinii 15 Ω

Frecvenţa limită inferioară a benzii de frecvenţă lucrătoare 60 Hz

Frecvenţa limită superioară a benzii de frecvenţă lucrătoare 18 kHz

Distorsiunile de amplitudine-frecvenţă admisibile la frecvenţa limită inferioară 1,2 dB

Distorsiunile de amplitudine-frecvenţă admisibile la frecvenţa limită superioară 1,2 dB

Distorsiunile neliniare admisibile 1,2 %

Diapazonul dinamic a semnalelor de intrare 1,2 dB

FEM a sursei de alimentare 1,2 mV

Rezistenţa ohmică a sursei de semnal 1,2 kΩ

Gama de temperaturi lucrătoare a mediului ambiant: min -30 0C

Gama de temperaturi lucrătoare a mediului ambiant: max +40 0C

1.Schemotehnica ASFJFT cu două etaje

În canalele de modulaţie în frecvenţă (în canale postdetectoare) contemporane de emisie şi dispozitivelor radioreceptoare profesionale, dar deasemenea şi în diverse dispozitive de înregistrare, o utilizare foarte largă îşi găsesc ASFJFT (Amplificator de Semnale de Frecvenţă Joasă fără Transformator) de calitate înaltă echipate cu tranzistoare bipolare şi cu tranzistoare cu efect de câmp (TEC), realizate în mod discret, integral sau mixt, cu puteri de ieşire de la zecimi de watt până la 20-50W.

Ele se caracterizează printr-o stabilitate înaltă în regim de curent continuu, stabilitatea coeficientului de amplificare şi a tensiunii semnalului de ieşire, distorsiuni liniare şi neliniare mici (de fază şi frecvenţă), nivel mic al zgomotului propriu, un mare diapazon dinamic şi de asemenea gabarit, masă şi preţ redus.

Caracteristicile înalte ale acestor amplificatoare se asigură prin alegerea soluţiilor optimale ale schemelor electrice şi regimurilor de lucru a etajelor, utilizarea elementelor termodependente şi a reţelelor de reacţie locală şi globală în curent şi tensiune atît după semnal cît şi după alimentare.

ASFJFT se deosebesc de cele cu transformator în general prin particularităţile de construcţie şi calcul a etajelor finale şi prefinale. Aceste deosebiri sînt determinate de conectarea fără transformator a sarcinii externe la tranzistoarele de ieşire ale acestor amplificatoare. Principalele caracteristici ale amplificatoarelor multietaj fără transformator în mare parte sînt determinate anume de proprietăţile etajelor de ieşire.

Schema de structură generală a unui canal de amplificare cu ASFJFT poate fi considerată ca cea arătată în figura 1, unde APSFJ- amplificator de putere de semnal de frecvenţă joasă; BRAP- bloc de reglare şi amplificare preventivă.

Numărul total de etaje a amplificatoarelor fără transformator depinde de utilizarea concretă a amplificatorului respectiv.

De remarcat că baza tuturor variantelor posibile de amplificatoare fără transformator o formează amplificatoarele de putere de frecvenţă joasă (APFJ) cu legături galvanice între etaje şi cu legături galvanice sau capacitive cu sarcina externă, cuprinse de o reţea de reacţie negativă globală (RRNG). Anume această RRN în general asigură un nivel înalt al indicilor APFJ.

În raport cu ieşirea RRN se execută paralel, adică în tensiune (în curent continuu şi în curent alternativ), ce este dictat de necesitatea stabilizării tensiunii de ieşire şi de micşorarea rezistenţei de ieşire a APFJ.

În raport cu intrarea RRN se execută paralel sau serie şi depinde de numărul de etaje ale APFJ şi de posibilitatea acestor etaje de a defaza sau nu semnalul amplificat. Numărul de etaje a APFJ în majoritatea cazurilor nu depăşeşte 2-3, deoarece în cazul cuprinderii cu o RRNG a unui număr mai mare de 3 etaje este dificilă asigurarea unei funcţionări stabile a APFJ. Cu toate acestea, trebuie de remarcat că stabilitatea funcţionării în asemenea cazuri în principiu poate fi asigurată prin conectarea în APFJ a unor circuite speciale de corecţie.

În caz general semnalul sursei cu o tensiune electromotoare Esurs şi cu o impedanţă internă Rg (spre exemplu de la detectorul dispozitivului de radiorecepţie) se aplică la intrarea APFJ printr-un bloc de reglare al volumului şi tembrului semnalului şi al amplificării preventive al acestuia (BRAP). Blocul sus numit permite reglarea şi asigurarea unei puteri necesare a semnalului Pieş pe sarcina externă Rs a APFJ (spre exemplu un megafon electrodinamic, difuzor, etc.) şi a unei CAF necesară care influenţează tembrul sunetului. BRAP se simplifică până la reglatorul de amplificare (sau complet se exclude dacă acesta nu este prevăzut de sarcina de proiectare).

Pentru a obţinere la ieşirea APFJ puterea cerută a semnalului Pieş la un randament înalt ca etaje de ieşire de regulă se utilizează etaje în contratimp în regim clasa “B” sau “AB” cu comandă paralelă.

În acest caz cea mai largă utilizare au găsit-o etajele în contratimp pe tranzistori bipolari complementari (tranzistori cu parametri şi caracteristici identice dar cu structură diferită n-p-n şi p-n-p) cu conectare colector comun (CC), adică după schema repetorului pe emitor.

Utilizarea tranzistorilor complementari considerabil simplifică nu doar schema etajului final ci şi a etajului prefinal. Etajul prefinal în aceste cazuri se execută în forma unui etaj rezistiv obişnuit în regim clasa „A” cu stabilizare emitor şi conectare galvanică cu etajul final. Mai mult ca atât, în acest caz destul de simplu se rezolvă problema polarizării şi termostabilizării în regim de repaus a tranzistorilor etajului final cu ajutorul termorezistoarelor de stabilizare ce au un coeficient de temperatură negativ sau cu ajutorul diodelor de polarizare.

Utilizarea conectării după CC a tranzistorilor bipolari este determinată de indicii calitativi înalţi ai etajului final (distorsiuni liniare şi neliniare mici, zgomot mic, stabilitatea de amplificare înaltă) ca rezultat al utilizării unei RRN de grad înalt (0,9) caracteristică repetoarelor pe emitor (cu o singură insuficienţă care constă în faptul că amplificarea în tensiune a repetorului pe emitor nu depăşeşte unitatea). Această RRNL măreşte efectul de îmbunătăţire a indicilor APFJ cuprins cu o RRNG.

Legătura tranzistorilor etajului final cu sarcina externă se execută, sau nemijlocit (în acest caz se utilizează o sursă de alimentare bipolară–adică două surse de alimentare identice cu o bornă comună), sau capacitiv (aici se utilizează o singură sursă de alimentare).

Preview document

Amplificator de 3W - Pagina 1
Amplificator de 3W - Pagina 2
Amplificator de 3W - Pagina 3
Amplificator de 3W - Pagina 4
Amplificator de 3W - Pagina 5
Amplificator de 3W - Pagina 6
Amplificator de 3W - Pagina 7
Amplificator de 3W - Pagina 8
Amplificator de 3W - Pagina 9
Amplificator de 3W - Pagina 10
Amplificator de 3W - Pagina 11
Amplificator de 3W - Pagina 12
Amplificator de 3W - Pagina 13
Amplificator de 3W - Pagina 14
Amplificator de 3W - Pagina 15
Amplificator de 3W - Pagina 16
Amplificator de 3W - Pagina 17
Amplificator de 3W - Pagina 18
Amplificator de 3W - Pagina 19
Amplificator de 3W - Pagina 20
Amplificator de 3W - Pagina 21
Amplificator de 3W - Pagina 22
Amplificator de 3W - Pagina 23
Amplificator de 3W - Pagina 24
Amplificator de 3W - Pagina 25
Amplificator de 3W - Pagina 26
Amplificator de 3W - Pagina 27
Amplificator de 3W - Pagina 28
Amplificator de 3W - Pagina 29
Amplificator de 3W - Pagina 30
Amplificator de 3W - Pagina 31
Amplificator de 3W - Pagina 32
Amplificator de 3W - Pagina 33
Amplificator de 3W - Pagina 34
Amplificator de 3W - Pagina 35
Amplificator de 3W - Pagina 36
Amplificator de 3W - Pagina 37
Amplificator de 3W - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Amplificator de 3W.doc
  • schema.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unui Amplificator de Puterea 20W

1. Schemotehnica ASFJFT cu două etaje Conectarea directă sau prin condensator a sarcinii externe în circuitul de ieşire a elementelor active a...

Amplificator 2x25W

CAPITOLUL I Considerente asupra alegerii lucrarii Amplificatorul este un ansamblu de circuite electronice avand scopul de a marii semnalul audio...

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Elaborarea Amplificatorului de Putere cu Transformatori

INTRODUCERE Amplificatoarele electronice reprezinta un ansamblu de componenete lectronice conectate intre ele si destinate de a mari puterea...

Amplificator cu Minim 2 Tranzistoare

1.Schema amplificatorului: 2.Analiza in curent continuu: ANALIZA IN DC VCC 6 0 DC 3V VIN 1 0 AC 0.5 SIN 0.5V 5KHz R1 2 3 10K R2 3 0 100K R3...

Amplificator Audio

Parametrii Minim Maxim Unitati Tensiunea minimă/maximă de intrare 0.03 4 V Banda de frecvenţe (la 3dB) 42 34k Hz Tensiunea maximă de ieşire...

Amplificatorul de tensiune de frecvență joasă, N=3

2. Proiectarea amplificatorului O implementare posibila ( cu dispozitive discrete) a amplificatorului este prezentata in Fig.2. Acest circuit...

Amplificatoare clasa B

ARGUMENT Adesea semnalele electrice purtătoare de informaţii nu sunt suficient de intense pentru fructificarea acestora. Se pot da numeroase...

Te-ar putea interesa și

Amplificator cu reacție negativă

Prezentare generala Schema bloc a proiectului este prezentata in figura de mai jos: Functionarea majoritatii circuitelor electronice se bazeaza...

Amplificator de tensiune cu reacție negativă

Capitolul 1. Notuni introductive. Consideratii generale. Pentru inceput vom analiza efectele reactiei negative asupra performantelor...

Proiectarea Amplificatorului de Puterea 20W

I Partea teoretică  1.Introducere: Amplificatoarele de semnale electrice constituie baza sistemelor şi dispozitivelor de comunicaţii mobile CM,...

Amplificator Audio care Combină Tehnicile Liniare cu cele în Comutație

Capitolul 1- Introducere Sunetul este cheia comunicării. Pe lângă limba vorbită, sunetul poate transmite emoţii şi idei prin intermediul muzicii,...

Proiectarea Amplificatorului de Semnal cu Puterea în Sarcină de 30W

Capitolul 1 Noţiuni teoretice 1.1 Noţiuni generale despre amplificatoare de semnal de frecvenţă joasă fără transformator la ieşire În canalele...

Amplificator 50 W clasa AB

Cap. 1 - Tema proiectului: Acest proiect descrie functionarea unui amplificator de tensiune (joasa frecventa). Specificatiile acestui...

Proiectarea unui Amplificator de Puterea 20W

1. Schemotehnica ASFJFT cu două etaje Conectarea directă sau prin condensator a sarcinii externe în circuitul de ieşire a elementelor active a...

Amplificator Diferențial

1. Noţiuni generale Amplificatorul diferential (AD) este un amplificator cu doua “intrari calde” care amplifica diferenta dintre semnalele...

Ai nevoie de altceva?