Tendințe actuale în construcția plotterelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4652
Mărime: 638.67KB (arhivat)
Publicat de: Nae Catană
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Radescu
Electronica an 4, CTI

Extras din proiect

Prezentare generală

Un plotter este un dispozitiv de grafică vectorială folosit pentru a imprima grafice. Există două tipuri principale de plottere. Acestea sunt plottere stilou şi plottere electrostatice.

Plotter-ele stilou imprimă prin deplasarea un stilou pe întreaga suprafaţă a unei bucăţi de hârtie. Acest lucru înseamnă că plottere sunt limitate la linia de artă, mai degrabă decât la grafica raster-ului ca şi în alte imprimante. Plotter-ul stilou poate trage linii de artă complexe, inclusiv text, dar face acest lucru foarte lent din cauza mişcării mecanice a stilourilor. Plottere stilou sunt de multe ori incapabile de a crea o regiune solida de culoare, dar pot umple o zonă prin trasarea unui număr de linii apropiate.Când memoria unui calculator a fost foarte scumpa, şi puterea procesoarelor a fost foarte limitata, aceasta a fost de multe ori cel mai rapid mod de a produce în mod eficient desene foarte mari sau color de înaltă rezoluţie pe bază de vectori.

În mod tradiţional, imprimantele sunt în primul rând pentru imprimare de text. Acest lucru face destul de usor de controlat, pur şi simplu trimiterea de text la imprimanta este de obicei, de ajuns pentru a genera o pagină de ieşire. Acest lucru nu se aplică în cazul unui plotter, unde un număr de limbi de control al imprimantei au fost create pentru a trimite comenzi mai detaliate, cum ar fi: "ridica stiloul-ul de pe hârtie", "aseaza stiloul pe hârtie", sau "trage o linie de aici pana aici ". Limbile de control bazate pe ASCII le plotter-elor sunt Hewlett-Packard HPGL2 sau Houston Acte DMPL cu comenzi, cum ar fi "PA 3000, 2000; PD".

Programatorii folosind FORTRAN sau BASIC, în general, nu le-au program în mod direct ci au folosit pachetele de software, cum ar fi biblioteca CalComp, sau un dispozitiv independent de grafice de pachete, cum ar fi bibliotecile Hewlett-Packard AGL sau extensii de bază sau pachete de high end, cum ar fi DISSPLA. Acestea ar stabili scalarea factorilor din coordonatele lumii în coordonatele aparatului , precum şi traducerea la comenzile de nivel scazut ale dispozitiv-ului.

Plotter-ele mai vechi funcţionau prin plasarea hartiei peste o rola care o misca inainte şi inapoi intr-o miscare în forma de X, în timp ce stiloul se misca inainte şi inapoi în forma de Y. O alta abordare implică folosirea stilourilor cu toc pentru trasarea paragrafelor şi conducerea masinilor cu motoare controlate de computer. Acestea aveau dezavantajul de a se misca lent, şi deasemenea era necesar un spatiu al podelei egal cu cel al foii de hartie. O modificare ulterioară a fost adăugarea unei scoabe controlate electric pentru a tine stilourile, fapt care permitea schimbarea stilourilor să fie schimbate şi astfel se puteau crea imagini în mai multe culori.

Hewlett Packard şi Tektronix au creat platforma desk-size plotter în anul 1970. În 1980, micul şi usorul Hp 7470 foloseşte inovativul mecanism "grit wheel" care misca doar hârtia. Aceste plottere mai mici “de uz caznic” au devenit populare pentru grafica business, dar viteza lor scăzută indica faptul ca nu pot fi folosite pentru scopuri de printare zilnică şi altă imprimantă conventională este necesară pentru aceste joburi. O categorie introdusă de Hewlett Packard's MultiPlot pentru HP 2647 a fost "word chart" care foloseste plotter-ul să traseze litere mari pe o hârtie transparentă. Acesta a fost predecesorul modernului Powerpoint chart. Cu disponibilitatea pe scară largă a imprimantelor laser şi cerneală de mare rezoluţie, memoria ieftină şi calculatoare suficient de rapide să randeze imaginile color, plotter-ele cu stilou aveau totul dar au dispărut.

Plotter-ele erau deasemenea folosite în Create-A-Card kiosks care au fost disponibile pentru o vreme în zona felicitarilor din supermaket-urilor care foloseau HP 7475.

Plotter-ele sunt folosite în principal în desenul tehnic şi aplicaţiile CAD, unde există avantajul de a putea lucra pe o hârtie foarte mare şi la mare rezoluţie. O alta funţionalitate a fost găsită prin înlocuirea stiloului cu un tăietor, şi în această formă plotter-ele pot fi găsite în multe magazine de haine şi semne.

Dacă un plotter a fost comandat să folosească diferite culori este necesară înlocuirea stiloului şi selectarea culorii şi/sau a lăţimii dorite.

O altă întrebuinţare a plotter-ului este crearea de imagini tactile pentru nevăzători pe hartie termală specială. Plotter-ele au devenit nerentabile şi au fost înlocuite de imprimante inkjet de format mare şi imprimante cu toner LED. Astfel de imprimante sunt cunoscute tot sub numele de plottere. Noile plottere încă înţeleg limbajele vectoriale cum ar fi HPGL2. Aceasta se întâmplă pentru că limba este o cale eficientă de a descrie cum să deseneze un fişier doar folosind comenzi de text.

Spre deosebire de alte tipuri de imprimante, viteza plotterelor cu stilou este măsurată prin viteza stiloului şi rata de acceleratie în loc de viteza de printare a paginilor. Viteza unui plotter cu stilou este în primul rand limitată de tipul de stilou folosit, aşa că alegerea stiloului este un factor cheie în viteza de imprimare a plotter-ului. Sunt mai multe tipuri de plottere cu stilou dintre care o parte nu se mai produc în masă. Vârfuri tehnice de stilou sunt adesea utilizate, şi multe dintre acestea pot fi reînnoite folosit piese de schimb.

Un tip stilou pentru plotter foloseşte o tija din fibra de celuloza introdusă printr-un tub circular de spumă saturat cu cerneală, cu un capăt ascuţit de forma unui vârf conic. Pe masură ce stiloul se miscă dealungul suprafeţei hârtiei, cerneala este trasa din spumă în josul tijei, pe hârtie. Pe masură ce cantitatea de cerneală din spumă este consumată, migrarea ei spre vâful tijei este mai lentă, creând astfel linii şterse. Micşorarea vitezei plotter-ului permite unui stilou uzat să traseze linii întunecate, dar trasarea liniilor şterse va continua până ce toata cerneala din spumă va fi consumată. Deasemenea pe măsură ce vârful din fibră este folosit, acesta se uzează treptat de la frecarea cu hârtia.

Sunt acum disponibile stilourile cu rezervoare transparente reîncărcabile. Acestea nu prezintă efectele de uzură precum cele din fibra, dar sunt în general mai scumpe şi mai puţin comune. De asemenea cele conventionale pot fi modificate pentru a lucra cu majoritatea plottere-lor.

Preview document

Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 1
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 2
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 3
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 4
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 5
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 6
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 7
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 8
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 9
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 10
Tendințe actuale în construcția plotterelor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Tendinte Actuale in Constructia Plotterelor.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Ai nevoie de altceva?