Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5369
Mărime: 56.95KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Oroș
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Negoita Ioan

Extras din proiect

A.Introducere

In acest proiect s-a realizat un studiu de caz, care consta intr-o analiza bursiera pe un portofoliu constituit din actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti. Toate datele folosite sunt reale, date privind societatile emitente ale actiunilor cuprinse in portofoliu, pretul lor de inchidere, valoarea dividendelor acordate, etc., si sunt preluate direct de pe site-ul oficial al Bursei de Valori Bucuresti.

Stim ca in general, in orice activitate umana, succesul este direct proportional cu efortul pe care il depunem. Bineinteles ca acest lucru este valabil in orice domeniu de activitate, in afaceri, sport, politica, relatii sociale etc.

Nu avem asadar nici un dubiu cand vorbim despre investitii, cu cat eforturile sunt mai mari cu atat profiturile ce se vor obtine sunt in mod normal mai ridicate. In cazul investitiilor efortul tine de activitatea de identificare a oportunitatilor oferite de mediul financiar, de studiere a mecanismelor pietei, de realizarea unei strategii proprii de investitie, de analizare a indicatorilor financiari asociati instrumentelor in care se doreste a se investi, de identificare a riscului.

Asadar am ales sa investim intr-un portofoliu de actiuni ale societatii Petrom S.A.

In selectionarea titlurilor cotate s-au avut in vedere urmatoarele criterii:

- actiunile sa fie cotate la categoria I si a II -a a bursei;

- principiul diversificarii portofoliului;

- cotarea sa se realizeze prin intermediul unui sistem bursier informanizat;

- structura valorilor mobiliare sa implice titluri din diferite sectoare de activitate;

- actiunile sa fie cele mai lichide;

- actiunile sa aiba cea mai mare capitalizare bursiera.

Vom prezenta pentru portofoliul de actiuni ales atat analiza fundamentala cat si cea tehnica, insa analiza gestiunii portofoliului presupune pentru inceput o prezentare a societatilor emitente a actiunilor din portofoliu, a contextului macroeconomic, dar si a perspectivelor sectoriale.

B.Detalii companii

Societatea PETROM S.A., cu sediul in Bucuresti, sector 1, Calea Dorobantilor nr. 239, Judetul Bucuresti, inregistrata la Registrul Comertului cu codul J40/8302/1997 are ca domeniu de activitate extractia petrolului brut, Cod CAEN (Rev.2): 0610, Cod fiscal / CUI: 1590082.

Societatea este listata la BVB, categoria I, avand ca piata principala, piata REGS, ISIN ROSNPPACNOR9 si are ca simbol SNP.

Petrom S.A. a inceput tranzactionarea la BVB pe data de 3.09.2001. Capitalul social a suferit 5 modificari, ultima majorare avand loc pe 11.05.2006, numarul total de actiuni ajungand la 56.644.108.335, crescand de la 56.000.506.078, valoarea nominala a actiunilor fiind de 0,1000 RON, iar capitalul social de 5.664.410.833,50 RON.

Petrom este cea mai importanta companie de petrol si gaze din Europa de Sud-Est. Un actor de succes cu profit sustinut in explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale. Societatea genereaza valori si beneficii pentru actionarii sai, pentru angajati, partenerii de afaceri si economia Romaniei in general.

SNP PETROM SA are ca scop explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale de pe uscat si din platoul continental al Marii Negre, transportul petrolului si al produselor petroliere, comercializarea prin retele proprii de distributie,transportul petrolului si al produselor petroliere.

Compania descopera si extrage titei si gaze naturale, rafineaza titei pentru a oferi produse si servicii de calitate clientilor care rasplatesc eforturile prin cresterea vanzarilor si a profitului. Petrom isi desfasoara activitatea in mod profesionist pentru a obtine profit in conformitate cu planul de dezvoltare in beneficiul actionarilor, asumandu-si totodata responsabilitatile spre folosul comunitatii si a mediului inconjurator.

Este recunoscuta in lumea intreaga de catre clienti, concurenta, investitori si public. Telul companiei este acela de a deveni recunoscuta ca standard al evaluarii performantelor din domeniul de activitate, prin creativitate, initiative, munca in echipa si abilitate de a anticipa si reactiona cu eficienta in fata schimbarilor.

Petrom imbina traditia din industria petroliera cu organizarea moderna a unei companii integrate.

C.Contextul macroeconomic

Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni.

Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.

Un rol important si adeseori decesiv in directia pe care o ia piata de capital este contextual macroeconomic din lume si implicit cel din tara respectiva.

In continuare voi prezenta cateva puncte care ghideaza piata de capital din Romania in situatia actuala:

In primul rand criza economica actuala, manifestata la nivel global printr-o lipsa de lichiditati afecteaza in mod decisiv piata de capital in primul rand prin falimentul declarat al institutiilor mai mici, in special in cadrul celor financiare care au fost retrase de la tranzactionare de pe burse fiind apoi preluate partial sau integral de alte banci sau grupuri de banci. Solutia gasita pentru aceste banci difera, explicatia fiind legata de dimensiunea institutiilor financiare / importanta lor pentru sistemul financiar (institutiile mai mici au fost lasate sa falimenteze sau sa fie preluate de alte institutii financiare) sau de sustinerea politica de care s-au bucurat Astfel unele institutii financiare mai ales au fost preluate de guvern (ex este mai concludent pe piata Americana).

Preview document

Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 1
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 2
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 3
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 4
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 5
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 6
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 7
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 8
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 9
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 10
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 11
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 12
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 13
Analiza evoluției bursiere la SNC Petrom SA - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Evolutiei Bursiere la SNC Petrom SA.doc

Ai nevoie de altceva?