Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5990
Mărime: 33.56KB (arhivat)
Publicat de: Cristian Petrescu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. DATE DESPRE AUTORI 3
  2. I. ECONOMII MIXTE 3
  3. -Dezvoltarea ec.mixte:etape si cauze 4
  4. -Mijloacele interventiei statului 4
  5. -Impactul economiei mixte 5
  6. II. STATUL PROTECTOR: PROVIDENTA ORGANIZATA 5
  7. -Dezvoltarea statului providenta 5
  8. -Fizionomie comparata a statului providenta 6
  9. III. SECURITATEA SOCIALA: UN COLOS CU PICIOARE DE LUT 7
  10. -Ajutorul de somaj 8
  11. -Factorii de scumpire a medicinei 8
  12. -Povara pensiilor 9
  13. IV. PROCESUL STATULUI PROVIDENTA 9
  14. -Eficacitatea franta 9
  15. -O justitie indoielnica 10
  16. -Spre un recul al statului tentacular 10
  17. V. ARTICULAREA INTERESELOR: PROLIFERAREA 11
  18. -Proliferarea cerintelor 11
  19. -Un peisaj European contrastant 11
  20. VI. AGREGAREA INTERESELOR: GATUIREA 12
  21. -Umflarea apelor 12
  22. -Gatuirea structurilor de agregare 13
  23. VII. GESTATIA COMPROMISULUI: ACTORI SI POZITII 13
  24. -Pluralitatea actorilor 13
  25. -Pozitii privilegiate 14
  26. VIII. SISTEME POLITICE SI TIPURI DE ARBITRAJ .15
  27. -Patru tipuri de arbitraj 15
  28. -Modelul neo-corporatist la incercare 15
  29. CONCLUZII
  30. MAINE CE FEL DE SOCIETATE:HIPERETATIZATA SAU CIVILA....16
  31. -Societatea hiperetatizata 16
  32. -Societatea civila 16

Extras din proiect

“Pentru ce statul a ajuns la accentuarea influentei sale asupra economiei?

Cum se organizeaza aceasta in fapt?”

DATE DESPRE AUTORI:

Mattei Dogan, născut la 16 octombrie 1920 este un sociolog şi politolog francez de origine română, membru de onoare din străinătate al Academiei Române (din 1992). Este autor a 18 carti, a unor capitole din alte 45 de lucrari si a numeroase articole publicate in limbile: franceza, romana, engleza, italiana, germana, spaniola, chineza.

Dominique Pelassy, sociolog la CNRS, Paris, este autor a diverse lucrari de stiinta politica dintre care una consacrata totalitarismului nazist si alta sistemelor politice europene.

Capitolul I

Economii mixte

Conceptul de economie mixta s-a nascut odata cu aparitia primelor intreprinderi constituite prin asocierea colectivitatilor publice si a producatorilor privati.

Vazut din alt unghi conceptul de economie mixta poate fi inteles ca un compromis intre „capitalism” si „socialism”.

Economia mixtă sintetizează sistemul economic din numeroase ţări occidentale în care piaţa este un element de reglare a economiei, printre altele. Mijloacele intervenţiei statale şi amploarea lor sunt diferite, dar, în sistemul economiei mixte, reglarea economică se realizează printr-un mecanism hibrid. Mecanismul economiei mixte s-a născut din situaţii de criză pe care le-a cunoscut sistemul economic şi social în ansamblul său, sau ca urmare a unor zguduiri economico-sociale şi din necesitatea de a armoniza exigenţele eficienţei economice şi liberei iniţiative cu respectarea unor condiţii minimale de echitate sociala.

În realitate, nici unul dintre modelele teoretice de organizare a economiei de schimb nu funcţionează în formă pură, realul este întotdeauna mai complex.

La baza acesteia se află combinaţiile în diferite forme şi proporţii a proprietăţii publice cu cea privată. Libera iniţiativa a agenţilor economici se manifestă în condiţiile existenţei unei varietăţi a formelor de intervenţie ale statului menite să facă faţă instabilităţilor macroeconomice şi imperfecţiunilor pieţei determinate de funcţionarea liberă a acesteia.

În faţa profundei analogii între diferite ţări europene în materie de control statal, am fi tentanţi sa presupunem existenţa unui fel de determinare rezultând din logica democraţiei pluraliste. Dar, analizând intervenţia statului pe sectoare: sănătate, alocaţii familiale, pensii, şomaj, educaţie ne apar diferenţe foarte semnificative de la o ţară la alta.

Dezvoltarea economiei mixte: etape si cauze

Autorii sunt de parere ca economia mixta s-a nascut din criza, din necesitatea ca statul sa iasa din abtinerea sa in materie de economie.

Nevoia de a indeplini mai bine anumite functii recunoscute de interes public, ca locuitul, retelele de distribuire a apei sau electricitatii, infrastructurile rutiere sau feroviare au condus colectivitatile publice la asumarea unei parti din responsabilitatea economica.

Mijloace de interventie a statului

Sistemul economic actual din europa Occidentala se bazeaza pe doua axiome. Prima vizeaza ca, in numele eficacitatii si libertatii, sa fie pastrata piata, a doua priveste compensarea insuficientelor acestei piete prin instalarea, pe baza cerintelor fundamentale ale pietei a unei interventii si a unui control statale.

Autorii sunt de parere ca economia mixta nu se reflecta si nu se evalueaza usor, nici prin intermediul cifrelor, care lasa adesea in umbra arta gestiunii,nici prin orientarile ideologice,care pot fi veleitare si nu-si ating scopul.

Domenii ca energia si transporturile au fost cel mai mult atinse de interventia statului,chiar daca ele par sa apartina puterii publice.Se considera ca “Guvernul poate influenta activitatea privata prin incitare sau disuadare -o taxare diferentiata, o politica de credit restrictive sau generoasa, subventii si alocatii. Influenta sa este, deasemenea, mare, chiar daca mai putin formala, in calitate de cel mai mare comparator si cel mai mare intreprinzator al tarii.”

Unul dintre mijloacele de interventie cele mai spectaculare la dispozitia puterii publice tine de masa enorma a venitului colectivizat pe ocolite de stat la nivel central, regional sau local, de organisme publice sau parapublice.

Rolurile statului sunt numeroase: este prim investitor, prim intreprinzator, prim distribuitor de venituri, acesta reusind sa stabileasca o aparenta stabilitate economica. De fapt interventia statului se face cu scopul cresterii bugetului de stat pentru statisfacerea unor interese banesti private.

Dimensiunea juridica si reglementara a rolului statului este in mod natural capitala. Reglementarea muncii, normele de protectie, obtinerea unor autorizatii multiple necesare in momentul constituirii, extinderii, imprumutului, importului sau concedierii reprezinta tot atatea piedici pentru industriasi. In sectorul financiar, mijloacele de presiune de care dispune statul la nivel central in materie de politica de credit sau de politica monetara sunt exemplare privind puterea sa.

Europa a gasit expresii inedite ale economiei mixte, prin numeroase formule de cooperare mai mult sau mai putin instituite intre stat si diferiti actori economici si sociali. Planificarea este una dintre ele, care, chiar daca este inegal dezvoltata pe continent, are tendinta sa se generalizeze.

Tot aici s-a dezvoltat ideea ca etatizarea socialului ar putea sa corespunda unei investitii de stat prin agenti economici privati. Guvernul este aici informator si mediator, de actiunile sale depind in mare parte schimburile internationale ca si climatul social, dar pe de alta parte si guvernul depinde de bunavointa producatorilor pentru a asigura fundamentele economice ale oricarei politici.

Economia mixta acopera astfel, in acelasi timp cu fluxul descendent al obligatiilor privind conditiile de productie, preturile si salariile, fluxul crescator al unor concentrarice se institutionalizeaza dincolo de domeniile previziunii economice.

Preview document

Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 1
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 2
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 3
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 4
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 5
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 6
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 7
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 8
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 9
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 10
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 11
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 12
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 13
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 14
Economia mixtă - jumătate capitalistă, jumătate socialistă - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Economia Mixta - Jumatate Capitalista, Jumatate Socialista.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul de Asigurari Sociale din România în Context European

Cap. 1 Asigurări sociale; concept şi problematică 1.1. Noţiunea de asigurări sociale Definirea politicilor sociale este un izvor de dezbateri şi...

Comerțul Exterior Românesc în Contextul Tranziției la Economia de Piață

INTRODUCERE Economia românească parcurge ultimul deceniu al secolulunostru însoţită de numeroase probleme economico-sociale şi politice....

Politica fiscală și influența ei

1.1. Fundamentarea teoretica a statului modern si aparitia primelor conceptii economice Dupa prabusirea Imperiului Roman, timp de o mie de ani,...

Caracterizare generală a economiei cu piată concurențială

1. ECONOMIA DE SCHIMB - FORMĂ UNIVERSALĂ DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A ECONOMIILOR CONTEMPORANE Forme de satisfacere a nevoilor: - din producția...

Recenzie - Economii mixte - jumătate capitaliste, jumătate socialiste

Mattei Dogan, unul din autorii cărţii „ Economii mixte: jumătate capitaliste, jumătate socialiste născut la 16 octombrie 1920 este un sociolog şi...

Sisteme și Strategii Economice în Secolul XX

TEMA NR. 1 : Statul si sistemele economice Statul contemporan s-a modelat în secolul Luminilor, o dată cu trecerea de la conceptia lui Ludovic al...

Economie generală

Capitolul 1 ECONOMIA  FORMA A ACTIUNII UMANE CUPRINS 1.1. Tensiunea dintre nevoi si resurse. Raritate si alegere 1.2. Economia - forma...

Microeconomie

1.1. Devenirea economiei politice ca ştiinţă Comparativ cu ştiinţele naturii, cu matematica, fizica sau chimia, economia politică este o ştiinţă...

Ai nevoie de altceva?