Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2230
Mărime: 80.40KB (arhivat)
Publicat de: Johnny M.
Puncte necesare: 6
ACADEMIA FORTELOR TERESTRE “NICOLAE BALCESCU”

Extras din proiect

În cea mai simpla acceptiune, controlul poate fi definit prin aprecierea conformitatii cu o referinta care poate fi o norma, un standard, o regula.

Într-o acceptiune mai larga, controlul este o activitate specific umana (adica se desfasoara în mod constient si urmareste întotdeauna un scop), care consta în verificarea si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor activitati în scopul preîntâmpinarii si lichidarii eventualelor neajunsuri.

În literatura de specialitate pot fi întâlnite mai multe definitii ale controlului financiar. De asemenea, mentionam si faptul ca întâlnim, la nivel universitar, si termenii „control economic-financiar" sau „control financiar-contabil", cu acelasi înteles.

Astfel, controlul financiar este definit ca verificarea modului de îndeplinire a programelor stabilite, a erorilor, abaterilor, lipsurilor, deficientelor din activitatea economico-¬financiara.

Alta definitie priveste controlul financiar drept un proces prin care se verifica si se masoara realizarea cantitativa si calitativa a performantelor, a sarcinilor sau lucrarilor, pe care le compara cu obiectivele planificate si indica masurile de corectie ce apar ca necesare.

Controlul financiar este privit adeseori ca un atribut de baza al conducerii întreprinderii. Henry Fayol, unul dintre parintii stiintei conducerii, spunea ca a conduce înseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla. În literatura româneasca de specialitate aceste functii ale conducerii sunt prezentate în mod asemanator.

Indiferent de nivelul la care se exercita si de obiectivele urmarite, controlul se compune din trei momente distincte, între care se stabilesc conexiuni. Aceste momente sunt:

1. compararea situatiei scriptice cu situatia de fapt (reala);

2. analiza si evaluarea rezultatelor si abaterilor;

3. valorificarea constatarilor.

Intrarile în sistemul de control se compun din datele si informatiile necesare celor doi termeni ai comparatiei (situatia ideala si situatia de fapt).

Situatia ideala se stabileste pe baza prescriptiilor si restrictiilor sistemului legislativ; deciziilor si hotarârilor conducerii la diferite niveluri; programelor de activitate, bugetelor de venituri si cheltuieli, stocurilor scriptice reflectate în contabiltate .

Situatia reala se stabileste pe baza: observatiilor la fata locului, inventarierilor de control, verificarilor documentare, analizelor de laborator, expertizelor, explicatiilor obtinute de la cei controlati.

Momentul esential al procesului de control îl constituie comparatia. Orice operatiune sau activitate economico-financiara se cerceteaza în raport cu un criteriu, cu o baza de comparatie. Criteriile de comparare determina si natura controlului :

- comparatia în functie de un criteriu prestabilit (norme, scopuri, prognoze, sarcini, standarde etc.)

- comparatii cu caracter special (între variante de eficienta a unor masuri sau solutii organizatorice pentru alegerea celei optime);

- comparatii în spatiu (exemplu între unele servicii publice);

- comparatii în timp (între activitatea programata sau efectiva din perioada controlata, cu cea din perioada precedenta).

Pe baza rezultatelor la care s-a ajuns în urma compararii, se trece la analiza si evaluarea rezultatelor si abaterilor si delimitarea factorilor de influenta si a cauzelor, la determinarea consecintelor si a responsabilitatilor.

Valorificarea constatarilor este etapa finala a procesului de control. În cadrul acestei etape, se definitiveaza si se pun în miscare un ansamblu de masuri care sa duca la influentarea activitatilor controlate.

Iesirile din sistemul de control sunt formate din: masuri operative luate în timpul controlului pentru redresarea situatiei si îmbunatatirea activitatii, sanctionarea vinovatilor, dispozitii obligatorii date celor controlati, rapoarte si informari catre organelle de conducere care au dispus controlul, propuneri pentru îmbunatatirea fundamentarii deciziilor conducerii.

Prin actiunea de control se stabileste daca activitatea economica si financiara este organizata si se desfasoara conform normelor, principiilor sau regulilor stabilite.

Metodologic, controlul este un proces de cunoastere care impune mai multe momente: cunoasterea situatiei stabilite, cunoasterea situatiei reale, cunoasterea abaterilor prin compararea situatiei reale cu cea stabilita, concluzii, propuneri si masuri .

Metodologia de control presupune:

Preview document

Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 1
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 2
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 3
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 4
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 5
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 6
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 7
Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar
    • Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar - Etapele de Efectuare a Controlului Financiar.doc
    • presentation.ppt

Te-ar putea interesa și

Organizarea și exercitarea controlului financiar contabil privind veniturile, cheltuielile și rezultatul, la o societate comercială

INTRODUCERE Prin tema pe care am ales-o, „Organizarea şi exercitarea controlului financiar-contabil privind veniturile, cheltuielile şi rezultatul...

Controlul Financiar Propriu - Formă a Controlului Efectuat în Cadrul Instituțiilor Publice

INTRODUCERE În conditiile economiei libere, piata constituie locul si modalitatea prin care se dovedeste, se verifica si se realizeaza profitul...

Controlul Financiar Preventiv

Controlul financiar preventiv Activitatea de exercitare a controlului financiar in România are o vechime destul de mare şi a suferit o serie de...

Realizarea Controlului Fiscal și Cea a Auditului Fiscal

Introducere În condiţiile globalizării, contabilitatea şi controlul de gestiune, evoluează în permanenţă, pentru a putea răspunde nevoilor în...

Audit Financiar - Studiu de Caz

CAPITOLUL I - METODOLOGIA DE EXERCITARE A AUDITULUI FINANCIAR 1.1. Sistemul metodologic de control financiar Prima etapă constă în a fixa...

Controlul exercitat de Agenția Națională de Administrare Fiscală la o societate comercială

CAPITOLUL I 1.Aspecte teoretico-metodologice privind controlul finaciar contabil 1.1.Conceptul de control financiar Controlul este o analiză...

Finalizarea Controlului Financiar Preventiv - Controlul Financiar Delegat

1. Consideraţii generale despre controlul financiar preventiv 1.1. Conceptul de control financiar preventiv Controlul financiar preventiv este...

Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar

1.Conceptul și necesitatea apariției controlului financiar Termenul de “control” se află în legătură cu expresia “contra rolus”, care desemnează...

Ai nevoie de altceva?