Privatizarea Automobile Craiova de către Ford

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5568
Mărime: 25.19KB (arhivat)
Publicat de: Rada Emilia Sava
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

Extras din proiect

PARTEA I

PIATA AUTO IN ROMANIA

Productia, piata si concurenta in domeniul autoturismelor din Romania se afla inca de la inceputurile lor sub influenta exigentelor interne si, totodata, internationale de cantitate, calitate si structura. In prezent, Romania are in fata noi perspective economice care vor fi marcate in continuare de ameliorarea productiei si vanzarii de autoturisme, ce au un puternic efect de antrenare pentru ansamblul sistemului economic romanesc.

Scurt istoric

Romania a introdus automobilul in circulatie inainte de finele secolului al XIX-lea, chiar de la debutul producerii lor. Evolutia numarului de automobile la sfarsitul acestui secol a fost relativ lenta, in jur de 60, iar in anul 1904 posesorii automobilelor s-au constituit intr-o societate automobilistica – Automobil Clubul Roman. Romania s-a situat printre primele 10 tari din Europa in care au circulat automobile.

Inainte de anul 1968 nu putem sa vorbim despre o piata nationala propriu-zisa de automobile. Debutul acestei piete s-a facut incepand cu acest an odata cu uzina de la Colibasi inaugurata pentru a produce in serie modelul Dacia 1100, urmand capacitatile de la Campulung - Muscel, Timisoara si Craiova.

Piata de autoturisme din tara noastra, in anul 1990, era formata din cele trei marci romanesti de autoturisme (DACIA, ARO SI OLTCIT). In prezent exista circa 39 de marci importate de autoturisme. La acestea se adauga cei doi producatori autohtoni, si anume: Dacia Groupe Renault Mioveni si Daewoo Automobile Romania, care au o retea de comercializare aflata in plina dezvoltare in toata tara.

Dupa anul 1990 concurenta pe piata de autoturisme in Romania s-a dezvoltat continuu, ajungand ca in 2006 sa fie inlaturata orice ingradire a concurentei prin liberalizarea pietei de autoturisme in vederea integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Prin aceasta liberalizare orice agent economic care poate indeplini conditiile impuse de un producator de autoturisme poate deveni importator, deci a fost eliminata exclusivitatea existenta pana la 1 ianuarie 2006 de importatorii diferitelor marci de autoturisme. Tot ca urmare a acestei liberalizari un agent economic isi poate face service fara a fi conditionat de detinerea unui showroom, cum era pana in momentul liberalizarii pietei auto, cand exista un contract-service si vanzare, dar trebuie sa indeplinesti 100% conditiile impuse de producator.

In paralel cu dezvoltarea pietei de productie a autovehiculelor se dezvolta in Romania si piata de productie a pieselor auto, a carei valoare de piata s-a cifrat in 2005 la valoarea de 2 miliarde de euro. In acest sens, se prevede ca anul acesta se va dezvolta piata de piese si componente auto, cu o crestere a numarului de jucatori.

Structura tranzactiilor pe piata auto

Numarul unu in ceea ce priveste comercializarile de masini noi a fost producatorul autohton Dacia, cel care a reusit sa vanda aproximativ 70.000 de unitati in ultimele luni din 2007. Fabricantul de la Mioveni a acaparat 30,3 procente din totalul volumului pietei auto, mult peste Daewoo Automobile Romania, ale carui 13.000 de masini nu au fost indeajuns decat pentru 5,8 procente.

In clasamentul marcilor importate „sefi” au fost din nou partenerii celor de la Dacia, Renault, care in primele trei trimestre ale acestui an, au reusit sa vanda peste 21.000 de masini (cu 43% mai multe ca anul trecut), pe locul doi situandu-se Volkswagen cu 17.000 de masini (un constructor aflat si el in crestere fata de nivelul din 2006, si inca cu 60.1%).

Podiumul a fost completat de Skoda – ale carei aproximativ 17.000 de unitati vandute au consemnat o crestere de 13,1% comparativ cu primele noua luni ale anului trecut –, iar Top 5-ul de Opel (13.000 de autovehicule - +81,5%) si Ford (11.000 de unitati - +65,1%).

Top zece al importatorilor a fost incheiat de Hyundai, Toyota si Fiat, marci la care vanzarile au crescut lunile trecute cu procente intre 56% (la Hyundai) si 88% (la Toyota).

Cele mai vandute modele din import au fost Renault Clio - 4.238 de unitati, Renault Megane - 2.964 de unitati si Chevrolet Aveo - 2.603 masini, conform statisticilor APIA. Peste 43% dintre cele 83.043 masini vandute pe piata romaneasca in primele patru luni au motor diesel.

Piata auto romaneasca comparativ cu piata mondiala

Piata auto europeana si-a revenit dupa scaderea de 1,5% inregistrata in luna septembrie, inregistrand in octombrie un plus de 5,5%, fata de aceeasi luna a anului trecut. Noile state membre, in frunte cu Romania, raman terenul cel mai fertil pentru jucatorii din domeniul auto, raportand un procent mediu de crestere de 11,8%, in timp ce tarile din vest au crescut cu doar 4,8%.

Cifrele rapoartelor de vanzari consemnate pe pietele tarilor vest europene indica in acest an un recul vizibil. Motivul, saturatia pietelor occidentale, mature. La polul opus se afla pietele din tarile central si est europene care inregistreaza cresteri foarte mari. Piata auto din tara noastra este lidera cu o crestere de 28,2%, urmata de piata de profil din Polonia ce a inregistrat un plus de 24,2% pentru primele 10 luni ale anului. Piata auto din Romania se situeaza pe un onorant loc 12 in Europa, intrecand pe cele ale Poloniei, Portugaliei, Cehiei, Ungariei sau Danemarcei.

Cea mai mare piata auto din Europa, cea a Germaniei a inregistrat o scadere cu 8 procente a vanzarilor fata de anul trecut. Pietele din Spania si Belgia prezinta o scadere de 2 procente, cea din Austria 4 procente. Singurele tari vestice aflate pe un trend ascenedent al vanzarilor de autovehicule noi sunt Marea Britanie si Italia.

Dintre constructori, Ford a comunicat scaderi ale volumului de vanzari de 0,7% pe pietele tarilor vest europene, pentru ca pe pietele est europene sa cunoasca cresteri de 37%. Marcile provenind din est, Skoda respectiv Dacia inregistreaza, mai nou, succese pe pietele vest europene, cunoscute pentru exigenta lor. Daca producatorul ceh si-a sporit vanzarile in tarile vest europene cu peste 14 mii de unitati, Dacia a depasit cele mai optimiste prognoze – un plus de peste 21 mii bucati fata de anul trecut. S-a ajuns in situatia in care cumparatorul german asteapta intre 4 si 6 luni pentru achizitia unui Logan MCV.

Preview document

Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 1
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 2
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 3
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 4
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 5
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 6
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 7
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 8
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 9
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 10
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 11
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 12
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 13
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 14
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 15
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 16
Privatizarea Automobile Craiova de către Ford - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Privatizarea Automobile Craiova de Catre Ford.doc

Te-ar putea interesa și

Investițiile Străine Directe - Elemente Definitorii

CAPITOLUL 1 INVESTITIILE STRAINE DIRECTE – ELEMENTE DEFINITORII În vederea abordarii riguroase a unei problematici atât de complexe si extinse...

Strategii de atragere a investițiilor străine direct în România

Introducere Investiţiile străine directe au devenit, în prezent cea mai importantă sursă de finanţare externă pentru toate ţările lumii indiferent...

Evoluția Spatiului Concurențial în România după Aderarea la Uniunea Europeană

INTRODUCERE În cadrul Uniunii Europene, necesitatea asigurării condiţiilor propice unei concurenţe libere a constituit însăşi raţiunea creării...

Tranzacții comerciale - privatizarea Automobile Craiova de către Ford

1. Caracterizarea generala a privatizarii 1.1. Definirea privatizarii Privatizarea consta in transferul activelor care sunt in proprietatea...

Alinierea României la normele concurențiale UE

Introducere Concurenţa stă la baza oricărei economii de piaţă, şi pentru buna funcţionare a economiei fiecare ţară are nevoie de o politică...

Ford România

I. Introducere Începutul secolului XXI a fost caracterizat în plan economic de o adâncire accelerată a procesului de globalizare, fluxurile...

Balanța comercială și de preț

1. INTRODUCERE IN MACROECONOMIE Macroeconomia este un domeniu al stiintelor economice. Spre deosebire de microeconomie, macroeconomia lucreaza cu...

Negocierea SC Automobile Craiova SA

Prezentarea partilor SC AUTOMOBILE CRAIOVA SA Societatea a fost infiintata in anul 1976, iar din anul 1991 societatea OLTCIT Craiova s-a...

Ai nevoie de altceva?