Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2902
Mărime: 1.33MB (arhivat)
Puncte necesare: 5
ANALIZA ASUPRA ORGANIZARII ADMINISTRATIV-TERITORIALE DIN STATUL JAPONIA

Extras din proiect

Caracterizare fizico-geografica si economica

Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu, Hokkaido, Kyushu şi Shikoku, plus numeroase insule mici. Insulele nipone sunt formate la îmbinarea plăcilor tectonice: placa Pacificului şi placa Filipinelor se scufundă sub placa Euroasiatică din vest. Japonia este situată deasupra zonei de scufundare, pe placa Euroasiatică. La îmbinarea plăcilor tectonice crusta pământului este instabilă, ceea ce explică numărul mare de vulcani activi din Japonia precum şi numărul mare de cutremure. In Japonia se afla 200 de vulcani, dintre care 50 sunt activi.In aceasta tara au loc 4-5 cutremure zilnic.

Suprafata totala a Japoniei este aproximativ 380.000 km patrati. Arhipeleagul nipon se intinde pe o raza mare de latitudini si longitudini. Intre extremitatile de nord si de sud ale tarii sunt 32grade longitudinale diferenta. La sfarsitul secolului XIX, s-a decis sa se foloseasca meridianul de 135 grade longitudine estica pentru a determina ora standard a Japoniei. Aceasta, spre deosebire de Romania nu se schimba pe parcursul anului.

La sfarsitul secolului XIX, Japonia a adoptat modele Europene si Americane pentru modernizarea natiunii si dezvoltarea economiei. Astfel, au fost intarite relatiile cu tarile puternic industrializate. Datorita faptului ca Japonia duce lipsa de resurse naturale si are o piata de desfacere domenstica relativ mica, economia Japoniei s-a dezvoltat prin importarea materilor prime si exportarea de bunuri fabricate.

Japonia este o natiune industriala importanta.Este prima din lume in producerea otelului si in constructia navelor.O otelerie mare este la Kitakyushu, iar navele se construiesc la Osaka. Japonia produce mai multe automobile si televizoare decit orice alta tara.

Cea mai mare dezvoltare industriala este legata de porturi, care importa conbustibili si materii prime si exporta bunuri fabricate.

Japonia este a doua putere economicã a lumii, dupã S.U.A.. din acest punct de vedere Japonia ocupã primul loc in lume in ceea ce priveste productia de otel, industria de constructie a navelor oceanice si a autoturismelor si locul 2 pe glob in ceea ce priveste industria de prelucrare a petrolului.

1

Evolutia si tendintele economiei

Economia Japoniei este a doua ca marime in lume, cu un PIB de 3.783 miliarde dolari in 1998 (cca. 17% din produsul mondial brut). Dupa cateva decenii de crestere rapida, economia Japoniei a inregistrat o incetinire drastica de la inceputul anilor '90. In 1998, PIB a scazut cu 2,8% fata de anul precedent, inclusiv ca urmare a manifestarii in 1997 a crizei finaciar-valutare din Asia.

Din moment ce contractul social acceptat in mod tacit in Japonia impiedica marile companii japoneze sa opereze concedieri masive, multe isi reduc cheltuielile cu forta de munca prin pensionari voluntare, inghetarea angajarilor sau transfer de personal. Unele companii au mutat productia peste hotare pentru a alimenta pietele de export, miscare care a avut drept rezultat cresterea exporturilor de piese si de masini unelte.

Confruntate pe piata interna cu costuri cu forta de munca ridicate, din ce in ce mai multe firme si-au transferat productia in tari cu costuri reduse precum China, Tailanda si Indonezia. De asemenea, acestea au inceput sa caute furnizori de subcomponente mai ieftine in verderea scaderii costurilor finale.

In masura in care evolutiile prezente vor continua, furnizorii straini vor putea beneficia de noi oportunitati in unele sectoare ale pietei japoneze. Totusi, aceste evolutii ar putea crea bariere in calea accesului pe piata, pe masura ce companiile japoneze si furnizorii traditionali ai acestora ar strange randurile pentru a proteja locurile de munca interne. Punerea in aplicare cu succes a programului japonez de dereglementare va intari si ea competitivitatea japonezilor. Este foarte posibil ca economia japoneza sa iasa din actuala sa recesiune cu multe din atuurile sale traditionale intacte.

La inceputul anilor 90, Japonia si-a exprimat intentia de a reduce preturile cu amanuntul la un nivel comparabil cu acela al altor tari din OCDE. Progresul in aceasta directie a fost mic. Preturile in Japonia reflecta costuri ridicate cu terenul, distributia, salariile, precum si reglementarile guvernamentale care protejeaza forta de munca din sectoarele ineficiente.

O tendinta societala prezenta in Japonia de azi va avea un profund impact economic si social in anii urmatori: populatia Japoniei imbatraneste cu rapiditate. Intrucat cheltuielile individuale cu sanatatea sporesc rapid dupa varsta de 60 de ani, aceasta imbatranire va produce o crestere rapida a costului ingrijirii medicale in deceniile urmatoare.

2

Preview document

Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 1
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 2
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 3
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 4
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 5
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 6
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 7
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 8
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 9
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 10
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 11
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 12
Analiza asupra organizării administrativ-teritoriale din statul Japonia - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Analiza asupra Organizarii Administrativ-Teritoriale din Statul Japonia.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Politici de organizare administrativ-teritorială în România modernă și contemporană

INTRODUCERE Organizarea administrativ- teritorială a unei țări, înfăptuită pe cale legislativă, reprezintă un element de suprastructură de mare...

Ai nevoie de altceva?