Analiza diagnostic teritoriala a comunei Radaseni

Proiect
8/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 21 în total
Mărime: 16.44MB (arhivat)
Publicat de: Macovei F.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

ASEZARE GEOGRAFICA

- Comuna Radaseni cu o suprafață administrativă totală de 4505 ha, se afla amplasata in partea de nord a Moldovei, in sudul judetului Suceava, la 3 km departare de Municipiul Falticeni si 30 km de resedinta de judet, Municipiul Suceava.

- Are ca vecini:

La est - Opriseni, o suburbie a municipiului Falticeni si comuna Bunesti,

La vest - teritoriile comunelor Cornu Luncii si Horodniceni,

La nord - teritoriile comunelor Horodniceni, Moara si Bunesti,

La sud - teritoriul comunei Baia si Municipiul Falticeni.

- Comuna are forma unui poligon neregulat, inclinat spre N-E, iar teritoriul sau este scaldat de raul Somuzul Mare pe o distanta de 6 km, de paraul Radaseni cu o lungime de 6 km si de paraul Lamaseni pe o lungime de 4 km.

- Alaturi de satul Radaseni, care este si resedinta de comuna, in componenta comunei mai fac parte si satele Lamaseni si Pocoleni.

Structura Comunei

Tipologia morfologică a satului este determinată de forma de relief, de cursul de apă și de traseul căii de circulație. Comuna Rădășeni are caracteristicile specifice unei așezări rurale de pe văile transversale, așa cum e valea râului Șomuzul Mare. Satul Rădășeni, amplasat în această zonă subcarpatică, are formă de găleată cu deschiderea spre valea Șomuzului Mare. Rețeaua de localități este alcătuită din satul Rădășeni și satele Lămășeni și Pocoleni.

În cadrul județului, comuna are funcțiune predominant agricolă și perspective turistice. Suprafața agricolă este ocupată în cea mai mare parte de pășuni și fânețe, terenul arabil fiind într-o pondere redusă. În raport cu alte unități administrative, comuna Rădășeni nu are o importantă pondere în industrializarea lemnului.

Din punct de vedere al distanței, comuna Rădășeni se află la o distanță mai mică de 5 km față de spațiul urban, încadrându-se în categoria spațiului ruralperiurban sau preorășănesc.

Pentru populația comunei Rădășeni, Municipiul Fălticeni reprezintă principalul punct de atracție, investind în municipiul Fălticeni și contribuind la dezvoltarea acestuia. Având în vedere distanța redusă față de centrul urban, populația comunei Rădășeni este inclusă în publicul țintă al companiilor furnizoare de produse și prestatoare de servicii, care își desfășoară activitatea în Municipiul Fălticeni.

Istoric

Cel mai vechi document istoric cunoscut în care se pomenește de Rădășeni datează de la 16 februarie 1424, din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432):

Această danie a fost întărită 10 ani mai târziu de către domnitorul Ștefan al II-lea al Moldovei, fiul lui Alexandru cel Bun: „...văzând dreapta și credincioasa slujbă către noi l-am miluit cu deosebita noastră milă și i-am întărit în țara noastră, în Moldova, dania părintelui nostru, satele anume Buciumeni unde este casa lui, un altul mai jos Togmacești, unde este Micula jude al treilea pe Șimuz, Ciorscăcești, al patrulea, mai sus de Buciumeni, anume Radeșani”.

Demografie

Conform datele publicate pe site-ul INSSE, populația comunei Rădășeni a cunoscut o creștere lentă în perioada 2000 - 2003, urmată de o scădere graduală în perioada 2004 - 2018. În perioada analizată, populația comunei Rădășeni a cunoscut o scădere de 6% (media indicilor de evoluție anuali).

Majoritatea locuitorilor sunt români (98,37%). Pentru 1,62% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,69%). Pentru 1,62% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

La nivelul comunei Rădășeni, față de recensământul efectuat în anul 2002, populația comunei a scăzut cu 10%.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_R%C4%83d%C4%83%C8%99eni,_Suceava

Cadrul natural al Moldovei de Nord, Ghidul excursiei celei de a VII-a Conf. Nat. De St. Enciclop. Bucuresti

Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Suceava

RAPORT PRIVIND STAREA ECONOMICĂ, SOCIALĂ ȘI DE MEDIU -anul 2019 COMUNA RĂDĂȘENI

www.ancpi.ro

dragusanul.ro/povestea-asezarilor-sucevene-radaseni/

Conținut arhivă zip

  • Analiza diagnostic teritoriala a comunei Radaseni.pptx

Ai nevoie de altceva?