Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1231
Mărime: 283.52KB (arhivat)
Publicat de: Veronica Filimon
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

REZUMAT: Conform numelui articolului vreau sa introduc in tema o analiza geodemografica a statelor Luxemburg si Burundi in care s-a compar Dinamica numarului de locuitori, Dinamica ratei natalitatii, Dinamica ratei mortalitatii, Dinamica ratei moratlitatii infantile, Dinamica fertilitatii,Dinamica sperantei de viata la nastere,Dinamica ratei migratilwi si Piramidele de mografice pe sexe si vasrte pe perioada de anii 1950 si 2010.

CUVINTE CHEIE: Mortalitate, fertilitate, natalitate, dinamica populatiei si dezvoltarea umana

INTRODUCERE: Prin dinamica populatiei se intelege totalitatea modificarilor ce determina numarul populatiei, structura si raspandirea populatiei unui teritoriu, intr-un anumit interval de timp, ca urmare a nasterilor, a deceselor, a imigrarilor si emigrarilor.

In urmatoarele randuri vreau s-a detaliez cateva cuvinte despre statele pe care le analizez: Luxemburg si Burundi.

ZONA DE STUDIU:

LUXEMBURG

Marele Ducat de Luxemburg (Groussherzogtum Lëtzebuerg în luxemburgheză) este un stat fără ieșire la mare din vestul Europei, vecină cu Belgia, Franța și Germania. Are două regiuni principale: Regiunea Oesling în nord parte a masivul Ardeni și Gutland în sud. Luxembourg are o populație de peste jumătate de milion într-un teritoriu de aproximativ 2.586 kilometri pătrați. Este o democrație reprezentativă cu un monarh constituțional, fiind condusă de un Mare Duce. Țara are o economie foarte dezvoltată, cu cel mai mare PIB per capita din lume conform FMI. Istoria și importanța sa strategică datează din antichitate, când a fost fondat ca o fortăreață romană și construcția Castelului Luxembourg. Era un punct important de-a lungul Rutei Spaniole când Spania era principala putere europeană care influența întreaga emisferă vestică în jurul secolelor XVI-XVII.

Luxembourg este un stat membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, Națiunilor Unite și a Benelux, reflectând consensul politic în favoarea integrării economice, politice și militare. Orasul Luxembourg este cel mai mare și capitala statului, în el își au sediul mai multe instituții și agenții ale UE.

Luxemburg face parte din regiunea de climă continentală vest europeană și are o climă temperată fără extreme. Iernile sunt blânde, verile răcoroase și ploile abundente.

BRUNEI

Brunei este o tara constituita sub forma de sultanat si se intinde pe o suprafata de doar 5770 km². Are capitala la Bandar Seri Begawan. Tara este impartita in 4 districte si numara o populatie de 379.444 de locuitori. Tara este asezata pe Insula Borneo in marea Sud Chineza in apropiere de Malaesia. Sultanul suveran este Hassanal Bolkiah. Limba vorbita este malaeza iar moneda nationala este dolarul brunei divizat in 100 de centi.

Pe coasta de nord - vest a tarii se intind muntii Sarawak. 60% din suprafata tarii este acoperita de paduri tropice. Pe tarmuri predomina vegetatia de mangrove combinata custranduri cu nisip fin de coral. Tinutul deluros care se afla in mijlocul tarii este locul propice pentru o fauna deosebita. Populatia este formata in procent de 64% din malaezi si 20% indieni si chinezi. Bogatia tarii asigura un trai ridicat oamenilor.Tara poate fi considerata o Elvetie a Asiei. Populatia nu plateste taxe si au asigurat gratis asigurarile medicale si invatamantul.

Altitudinile extreme ale statului Brunei sunt: cel mai mic punct se afla in Marea Chinei de Sud 0 m si cel mai înalt Bukit Pagon 1850 m. Resurse naturale sunt petrol, gaze naturale, cherestea

Grupuri entice: Malaezian 66.3%, 11.2% chinezesc, indigene de 3,4%, alte 19,1% (2004 est). Religia locuitorilor din Brunei este: Musulmani (oficial) 67%, 13% budist, crestin de 10%, altele (include credinte indigene) 10%. Limbile vorbite aici sunt malaezian (oficial), engleza, chineza

Guvernul de tip: constitutional sultanat iar executivul: sef de stat Sultan si Prim-ministru Hassanal Bolkiah (din 5 octombrie 1967).

METODOLOGIE: Pentru a arata diferentele dintre cele doua state au fost folosite in principal metoda analizei comparative si metoda graficelor.

Prezenta lucrare a fost realizata pe baza consultarii bazelor de date demografice publicate pe internet de catre aceeasi institutie. http://esa.un.org/wpp/unpp/panel_indicators.htm

Metodele aplicate in prezenta lucrare sunt variate, metoda graficului fiind cea mai des folosita deoarece este cea mai relevanta, arata o prezentare care poate fi interceptata foarte usor de catre cititor, dar mai ales prezinta o imagine de ansamblu a ceea ce urmeaza sa fie analizat. Prin alcatuirea unor astfel de grafice permite o usurinta mai mare in analiza problemelor dezbatute. De asemenea ne putem da seama mai bine de amplitudinea fenomenelor, precum si de constanta sau variatia acestora. Toate acestea au fost realizate cu ajutorul graficelor,aprecierile de orice fel facandu-se pe baza graficelor. Piramida varstelor este o alta metoda folosita, aceasta ne ajuta sa observam cu usurinta structura populatiei pe grupe de varsta si sexe.

REZULTATE SI DISCUTII:

1. Dinamica numarului total de locuitori (1970 – 2050)

In Figura 1, este prezentata Dinamica numarului total de locuitori intre anii 1970-2050, observand 2 etape majore in dinamica numarului de locuitori.

Prima etapa, cuprinsa intre anii 1970-1990, in care se poate observa o minima in anul 1970 la ambele state. Dupa anul 1990 se observa o crestere accentuate pana in anul 2035 datorita stabilizarii economice si politice, in ambele tari, urmand ca din anul 2035 pana in 2050 numarul total de locuitori sa creasca foarte lent in cele doua state, mai preciz in Luxemburg se continua o crestere usoara iar in Brunei se observa o stagnare a dinamicii numarului total de locuitori.

Bibliografie

http://esa.un.org/wpp/unpp/panel_indicators.htm

Dumitrache Liliana, Erdeli G., (2009), Geografia Populatiei Mondiale, Editura Universitara, Bucuresti.

Preview document

Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 1
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 2
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 3
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 4
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 5
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 6
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 7
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 8
Analiza geodemografica a statelor Luxemburg și Brunei - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Geodemografica a Statelor Luxemburg si Brunei.docx

Ai nevoie de altceva?