Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4190
Mărime: 1.94MB (arhivat)
Publicat de: Manole Dobre
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitrache Liliana

Extras din proiect

Lucrarea analizează situaţia demografică a statelor Olanda şi Paraguay în perioada 1950-2025. Se vor analiza atât date strict referitoare la populaţie (evoluţia numărului de locuitori, densitatea populaţiei, dinamica ei, precum şi structura acesteia), cât şi dezvoltarea umană din aceste două state, de-a lungul ultimelor decenii. În cele ce urmează vom prezenta evoluţia geodemografică a ţărilor atât prin tabele cât şi prin grafice.

Cuvinte cheie:

Populaţie, dinamica populaţiei, structura populaţiei, evoluţia populaţiei, Olanda, Paraguay.

Metodologie:

Prezenta lucrare a fost realizată pe baza datelor statistice secundare obţinute prin consultarea anuarelor demografice puse la dispoziţie de centrul de informare ONU şi prin consultarea bazelor de date demografice publicate pe internet de către aceeaşi instituţie.

Am considerat datele din anii 1950 până in 2025 pe intervale cincinale pentru punctele 1,2 si 3 – Evoluţia numărului de locuitori, Densitatea populaţiei şi Dinamica populaţiei, doar 2 ani pentru punctul 4.1. – Structura populaţiei pe grupe de vârstă şi sexe (1950 şi 2000) şi patru ani la punctul 4.2. – Structura socio-economică a populaţie.

Evoluţia unor indicatori demografici a fost evidenţiată utilizându-se metoda analizei comparative iar pentru alţii s-a folosit metoda grafică.

O altă metodă folosită în realizarea proiectului este tabelul, folosit pentru rapiditatea sa de realizare dar şi din cauza lipsei de date, care face imposibilă realizarea unui grafic.

Piramida vârstelor este o altă metodă folosită. Aceasta ne ajută să observăm cu uşurinţă structura populaţiei pe grupe de vârstă şi sexe.

În cazul structurii socio-economice s-a utilizat nomograma, iar în cazul structurii socio-culturale s-a folosit diagrama circulară.

Trebuie menţionat că am folosit pentru toate datele cuprinse în intervalul 1950-2025, varianta medie a valorilor.

Datele au fost preluate din următoarele surse: “World Population Prospects” 2008, “World Urbanization Prospects” 2007, “Key Indicators on the Labour Market“, Human Development Report 2005.

Limitaţiile lucrării costau în faptul că nu s-au găsit toate datele, în special pentru Paraguay. Fiind o ţară cu o economie bazată, în principal, pe sectorul primar, nivelul de educaţie este redus, şi probabil de aceea lipsesc sau sunt incomplete unele date.

Introducere:

Ţările de jos (în neerlandeză Nederland) sunt o monarhie constituţională, stat membru fondator al Benelux şi al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei şi Germaniei, incluzând alături de Regatul Ţărilor de Jos şi câteva colonii.

Ţările de Jos mai sunt cunoscute şi sub numele colocvial de Olanda, denumire care acoperă însă doar o parte din teritoriul ţării, anume provinciile Olanda de Nord şi Olanda de Sud. Locuitorii Ţărilor de Jos sunt numiţi în engleză dutch, nume derivat de la deutsch, adică "germani".

Fig. 1 – Harta poziţiei geografice a Olandei

Un sfert din teritoriul Ţărilor de Jos se află sub nivelul mării, statul având cea mai joasă altitudine din lume. . Este cunoscută pentru digurile, morile şi lalelele sale, dar şi pentru toleranţa sa pe plan social. Este membră NATO şi UE. Pe teritoriul său se află sediul Curţii Penale Internaţionale.

Capitala Ţărilor de Jos este Amsterdam. Amsterdam este capitala oficială conform Constituţiei. La Haga(Den Haag în neerlandeză, nume oficial 's-Gravenhag) se află sediul guvernului, reşedinţa regală, precum şi cea mai mare parte a ambasadelor.

Olanda are o populaţie estimată la 16.135.992 loc. (8 martie 2009). Este a 11-a ţară ca populaţie din Europa şi a 68-a din lume. Între 1900 şi 1950 populaţia aproape s-a dublat, de la 5,1 milioane loc. la 11 milioane loc. Din 1950 populaţia a crecut dela 10 milioane loc. la 15,9 milioane loc.

Olanda este o monarhie constituţională din 1815, după ce între 1581 şi 1806 a fost o republică (ţara a fost ocupată de Franţa între 1806 şi 1815).

După 1980, Olanda este reprezentată de regina Beatrix, succesoarea reginei Juliana. Teoretic, regina numeşte membrii guvernului. Practic, o dată cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare, se formează guvernul de coaliţie (această etapă poate dura câteva luni), urmând ca acesta să fie recunoscut de către regină.

Parlamentul este compus din două camere. Membrii celei de-a doua camere (Tweede Kamer) sunt aleşi prin vot direct o dată la patru ani. Senatul, prima cameră (Eerste Kamer), are o importanţă mai mică. Reprezentanţii acesteia sunt aleşi indirect de către parlamentele provinciale. Cele două camere formează adunarea Stărilor Generale (Staten Generaal).

În ceea ce priveşte economia, cele mai importante industrii ale Olandei sunt sectoarele agro-alimentar, chimic, cel al rafinării petrolului şi cel al maşinilor electrice şi electrocasnice (cea mai importantă companie din acest domeniu fiind Philips). Agricultura este mecanizată şi angajează 4% din populaţia activă.

Olanda este un membru fondator al Uniunii Europene. Guldenul olandez a fost înlocuit de euro la 1 ianuarie 1999, dar monedele şi bancnotele au intrat în circulaţie doar la 1 ianuarie 2002.

Preview document

Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 1
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 2
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 3
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 4
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 5
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 6
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 7
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 8
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 9
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 10
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 11
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 12
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 13
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 14
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 15
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 16
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 17
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 18
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 19
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 20
Analiza Geodemografică a Statelor Olanda și Paraguay - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Analiza Geodemografica a Statelor Olanda si Paraguay.doc

Alții au mai descărcat și

Olanda

- NETHERLANDS Capitala:Amsterdam resedinta guvernamentala: haga- Limba oficiala:olandeza (+frizona in Frizia)- Sistem politic:monarhie...

Olanda

OLANDA Acest referat pe care vi-l prezentam conţine date , informaţii şi statistici despre economia OLANDEI Mai întâi o să vă oferim câteva date...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Olanda

PREZENTARE GENERALA Regatul Tarilor de Jos Forma de guvernamânt: monarhie constitutionala Suprafata: 41.526 kmp Populatia: 16.135.992 locuitori...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?