Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3310
Mărime: 2.18MB (arhivat)
Publicat de: Ilinca Catană
Puncte necesare: 7
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Facultatea de Geografie şi Geologie Specializare Planificare teritoriala

Extras din proiect

Cap1. Dinamica naturala a populatiei in macrojudetul

Teleorman, Dambovita, Brasov

Distribuția natalității la nivelul județelor Teleorman, Dambovita si Brasov nu este una uniforma. Zonele cu cele mai mici valori ale natalității (3 ‰), se situează în general în partea sudica a regiunii, in judetul Teleorman, dar și insular in celelealte judete.

Cele mai mari valori din această regiune ajung pana la 28 ‰ și se situează în principal în zona nordica a judetului Brasov, dupa cum putem observa. Județul Brasov prezintă în general valori mai ridicate ale natalității datorită prezentei unor mari orase ce atrag populatia tanara, conditiilor naturale care sunt favorabile dezvoltarii turismului mai ales, care de asemenea atrag tinerii si populatia din zona rurala la nivelul acestui judet inregistrandu-se o migratie interna de obicei dinspre zonele rurale spre zona metropolitana a orasului Brasov.

Intalnim valori ale natalitatii mai mari decat media nationala de 10,5 ‰ intr-un procent destul de mic dintre teritoriile adiministrative luate in calcul dar localitati cu valori mari mai apar si izolat in cadrul regiunii datorita unor contexte locale favorabile dar aceste valori se intalnesc numai pe circa 10% din suprafata acestei regiuni.

Valori medii ale natalitatii la scara acestei reguni se intalnesc pe teritoriul judetului Dambovita si Brasov, cazul judetului Teleorman acestea incadrandu-se sub media nationala, doar cateva localitati fiind peste medie, acest lucru ne duce cu gandul la prezenta unor conditii locale ca de exemplu prezenta unor mari orase sau prezenta unor etnii sau prezenta unor locuri de munca ce atrag populatia in acele zone. Reale probleme apar in zona centrala si de sud a judetului Teleorman care se confrunta cu valori ale natalitatii foarte scazute generate cel mai probabil de exodul tinerilor spre centrele urbane si de aparitia fenomenului de imbatranire demografica ce se intalneste la nivelul acestor unitati administrative.

Aceasta regiune se inscrie astfel in tiparul demografic al sudului tarii care se caracterizeaza prin fenomene intense de depopulare atat naturala cat si migratorii fenomene ce sunt sunt strans interconectate si direct proportionale totodata.

În ceea ce privește valorile mortalității înregistrate în macrojudetul Teleorman, Dambovita și Brasov, putem vedea că ele se înscriu într-un ecart mult mai mare de circa 32‰ ceea ce ne indică un proces accentuat de îmbătrânire demografică.

Putem observa faptul că valorile cele mai mici ale mortalității se înregistrează în zonele accesibile din apropierea orașelor care oferă servicii sanitare de bună calitate și posibilitatea de a acorda o asistență socială adecvată pentru persoanele vârstnice.

Valorile foarte mari ale mortalității de peste 36‰ apar sporadic în zone mai izolate din această regiune care sunt locuite predominant de populație vârstnică care este ocupată în agricultura de subzistență de cele mai multe ori.

Observabil este din nou judetul Teleorman care are reale probleme demografice aici inregistrandu-se cele mai mare valori ale mortalitatii cu o medie de 22‰ comparativ cu media nationala de 12,4‰ dar si cu judetul Brasov cu o medie de 12‰ si judetul Dambovita cu o medie de 14‰. Aceste valori se pot pune pe seama perioadei de tranzitie care a permis libera circulatie a populatie si lipsa de gestionare echitabila a teritoriului tarii ,dar si in seama problemelor pe care le regasim la nivelul serviciilor de ajutor social dar si la nivelul sectorului sanitar care se confrunta cu numeroase lipsuri atat la nivel zonal cat si national. Un alt fenomen ce ar putea explica aceasta repartitie a valorilor mortalitatii ar putea fi reprezentat si de gradul slab de instruire a populatiei, dar si de lipsa unor poli urbani puternici care sa poata actiona in aceste zone pentru a limita efectele acestui trend.

Judetul Brasov cum ne-am obisnuit deja, sta cel mai bine si la acest capitol cu o singura exceptie, zona orasului Beclean deoarece principalele activitati aici fiind cele agricole, s-a inregistrat un fenomen migratoriu puternic in special in ultimii ani.

Valorile medii mai mari ale mortalității comparativ cu cele ale natalității conduc spre un bilanț natural negativ ce conduce spre un declin demografic al acestei zone, care poate pune probleme complexe pe viitor.

Preview document

Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 1
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 2
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 3
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 4
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 5
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 6
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 7
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 8
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 9
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 10
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 11
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 12
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 13
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 14
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 15
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 16
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 17
Analiză geodemografică asupra macrojudețului Teleorman, Dâmbovița, Brașov - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Geodemografica asupra Macrojudetului Teleorman, Dambovita, Brasov.docx

Ai nevoie de altceva?