Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4308
Mărime: 346.52KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Dobrin
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Acest articol reprezinta o cale de informare din punct de vedere geodemografic in ceea ce priveste statele Iraq si Brazilia pe perioada anilor 1950-2025, avand in vedere toate aspectele necesare intelegerii problemelor legate de populatie, dinamica populatiei, structura populatiei si a altor aspecte cu referire la evolutia geodemografica a acestor doua state atat de diferite, dar totusi atat de asemanatoare din numeroase puncte de vedere, dupa cum vom vedea pe parcursul acestui articol.

Metodologia folosita pentru realizarea acestei este cea comparativa, utilizand date din diferite surse precum cele digitale(World Population Prospects, vol. 1 si 2, kilm5), date concrete realizate in baze de date internationale garantand o informare cat mai exacta.

Introducere.

Irak.

Republica Irak ( Arabă: العراق; Kurdă: عێراق) este o ţară din Orientul Mijlociu în Asia de Sud-Vest la confluenţa dintre râurile Tigru şi Eufrat care include de asemenea sudul Kurdistanului. Are frontiere cu Kuweitul şi Arabia Saudită la sud, Iordania la vest, Siria la nord-vest, Turcia la nord şi Iran (Persia) la est. Irakul are o zonă îngustă de coastă la Umm Qasr în Golful Persic.

Brazilia.

Brazilia (portugheză Brasil), oficial Republica Federativă a Braziliei ( República Federativa do Brasil) este o republică federativă formată din 27 unităţi federative — Districtul Federal şi 26 state. Ţara este împărţită administrativ în 5.564 de municipii[4]. În 2008 avea o populaţie de 189.612.814 de locuitori[5] şi o suprafaţă de 8.511.965 km²[6], ocupând 47% din teritoriuiul continentului sud-american[4]. Comparată cu celelalte ţări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populaţiei[7] şi aceeaşi poziţie după suprafaţă[8]. Fiind a noua putere economică a Pământului şi cea mai mare din America Latină[9], Brazilia are astăzi o influenţă internaţională mare, atât la nivelul regional cât şi la cel global[10]. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondială se concentrează aici[4], exemple ale acestei bogăţii fiind Pădurea Amazoniană, Pantanal şi Cerrado.

Evolutia numarului de locuitori (1950-2025)

Pentru a determina evolutia numarului de locuitori trebuie sa avem in vedere miscarea naturala a populatiei si miscarea migratorie.

Cresterea numerica a populatiei este rezultatul sporului natural, care reprezinta diferenta dintre natalitate (numarul de nasteri la 1 000 de locuitori) si mortalitate (numarul de decese la 1 000 de locuitori). In perioada 1980-1985 sporul natural, la nivel planetar, a fost, in medie, de 16,6‰ (sau o rata medie anuala de crestere de 1,7%), inregistrandu-se insa mari diferentieri regionale, cu valori peste media pe glob in zonele cu tari in dezvoltare (Africa 29,3‰, America Latina 23,4‰ , Asia de Sud 21,7‰ ) si cu mult sub aceasta in regiunile dezvoltate (Europa 3‰, America de Nord 7‰ , C.S.I. 9,6‰ ).

Fig.1

Populatia mondiala creste, anual, cu circa 77 milioane de locuitori sau, altfel spus, cu 212 000 zilnic si 880 in fiecare ora. La aceasta crestere, aportul cel mai important ( circa 90%) il au regiunile mai putin dezvoltate.

Pe tari diferentierile sunt si mai accentuate: de la unele cu un spor natural ce depaseste 20‰ (India, Iran, Egipt s.a.) sau chiar 30‰ (Kenya) ori peste 40‰ (Libia, Iraq, Siria s.a.) la altele cu spor negativ (numarul deceselor il depaseste pe cel al nasterilor): Germania, Ungaria, Ucraina, Federatia Rusa, Croatia, Cehia, Bulgaria, Austria, Danemarca s.a.; Tarile cu un spor natural ridicat au posibilitatea de a-si asigura, in viitor, resurse umane corespunzatoare.

Dupa cum se poate observa si in grafic, ambele tari, Irak si Brazilia, au o crestere constanta a numarului de locuitori, insa diferenta dintre acestea este data de rapiditatea evolutiei acestei cresteri, datorata unor factori in general social economici. In ceea ce priveste Irakul, acest stat are o crestere constanta insa lenta a numarului de locuitori in comparatie cu Brazilia, datorita numeroaselor razboaie din trecut si chiar cele actuale, in acest sens pot fi mentionate :in 1915, trupele britanice au cucerit Irakul şi au stabilit aici mandatul Ligii Naţiunilor. Irakul devine independent în 1932. Partidul Ba'ath (care îmbină ideologia socialismului arab cu naţionalismul ;i pan-arabismul) a preluat controlul ţării în 1968, şi a impus o stăpânire strictă, mai ales după ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). În anii '80 (1980-1988), Irakul a fost implicat într-un război lung cu vecinul Iran, care a lăsat peste 1.000.000 de victime, militari şi civili, de ambele părţi. Ocuparea Kuwaitului de către Irak în 1990, şi atacurile repetate ale trupelor internaţionale, au izolat Irakul la nivel mondial până în primăvara lui 2003, când S.U.A şi Marea Britanie au invadat Irakul şi au îndepărtat Partidul Ba'ath de la putere, continuând să deţină şi acum controlul asupra ţării.

Preview document

Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 1
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 2
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 3
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 4
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 5
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 6
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 7
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 8
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 9
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 10
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 11
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 12
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 13
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 14
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 15
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 16
Analiza geodemografică comparativă a statelor Irak și Brazilia - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Geodemografica Comparativa a Statelor Irak si Brazilia.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?