Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3595
Mărime: 1.20MB (arhivat)
Publicat de: Sorana Croitoru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liliana DUMITRACHE

Extras din proiect

1.Introducere

În analiza ce va urma,doresc să fac o comparatie între Brazilia si Thailanda din punct de vedere al evolutiei populatiei,al natalitătii,mortalitătii, a structurii populatiei si al urbanismului. Voi face o paralela si voi arăta ce asemanări si diferente există între cele doua state.

În analiză a fost folosită metoda comparativă,dar si cea grafică.

Perioada de referintă pentru realizarea analizei este 1950-2025.

2.Date generale

Brazilia este o republică federativă din America Latina, care se învecinează cu Venezuela, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză la nord, cu statul columbian la nord-vest, cu Peru şi Bolivia la vest, cu Paraguay şi Argentina la sud-vest şi cu Uruguay la sud (fig. 1). Dintre ţările Americii de Sud, doar Chile şi Ecuador nu au frontieră comună cu această ţară. La nord-est, est şi sud-est, Brazilia are ieşire la Oceanul Atlantic. De asemenea, în larg, departe de coastă, ţara posedă şi câteva arhipelaguri, cum ar fi Fernando de Noronha.

Ţara este împărţită administrativ în 5.564 de municipii. În 2008 avea o populaţie de 189.612.814 de locuitori şi o suprafaţă de 8.511.965 km², ocupând 47% din teritoriul continentului sud-american. Comparată cu celelalte ţări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populaţiei şi aceeaşi poziţie după suprafaţă.

Fig 1. Pozitia Braziliei pe Glob

Cu un PIB de 805 miliarde dolari americani în 1997 şi o valoare asemănătoare în anii următori, economia braziliană, a opta economie a lumii, este dinamică şi diversificată. În 1998 industria era responsabilă pentru 34% din PIB, agricultura pentru 8,4% şi serviciile pentru 57,6%. Exporturile au crescut de la 35,8 miliarde dolari americani în 1992 la 48,1 miliarde dolari americani în 1999, peste 70% din produsele exportate fiind manufacturate.

Thailanda, oficial Regatul Thailandei este o ţară în Asia de sud-est (fig. 2), învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaezia la sud, şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest. Capitala statului este Bangkok.

Thailanda are o suprafată de 514.000 km² si o populatie de 62.354.402 locuitori. Populaţia este dominată de etnicii thailandezi şi laoţieni, ultimii concentraţi în regiunea nord-estică Isan formând aproximativ o treime din populaţie. Există, de asemeni, o mare comunitate de chinezi-thailandezi care a jucat în istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: mala, în sud, mon, khmer şi diferite triburi hill. Aproape 95% dintre thailandezi sunt budişti de tradiţie therevada, dar în sudul ţării sunt câteva zone musulmane şi mici minorităţi creştine, de asemeni există şi cîteva grupări hinduse.

După ce s-a bucurat de cea mai mare creştere mondială din 1985 până in 1995 – cu o creştere medie anuală de 9% - creşterea presiunii speculative asupra monedei naţionale ,bahtul, în 1997 a condus la o criză care a descoperit punctele slabe ale sectorului financiar. Multă vreme la un curs de 25 la dolar in SUA, baht a atins cel mai scazut nivel la 56 per dolar SUA în ianuarie 1998 şi descreşterea economica în acel an a fost de 10,2%. Criza s-a extins la criza financiară asiatică.

Thailanda a intrat în procesul de recuperare în 1999, cu o creştere de 4,2% şi de 4,4% în 2000, în mare parte datorită exporturilor – care au crescut cu 20% în 2000. Creşterea a fost temperată de o scădere a economiei mondiale în 2001, dar a crescut din nou în următorii ani datorită creşterii puternice din China şi diferitelor programe de stimulare economică locală. Cresterea în 2003 s-a estimat la aproximativ 6,3% şi s-a prevăzut o creştere de 8% şi 10% pentru 2004 şi 2005.

Turismul a contribuit în mod semnificativ la economia Thailandei şi industria a beneficiat de aprecierea monedei şi de stabilitatea Thailandei. Numărul de turişti sosiţi în 2002 (10,9 milioane) reflectă o creştere cu 7,3% faţă de anul precedent (10,1 mil).

Fig.2 Pozitia Thailandei pe Glob

3.Evolutia numărului populatiei

Pentru analiza evolutiei populatiei a statelor Brazilia si Thailanda s-a folosit graficul din Fig. 3.

Ambele tări au o evolutie ascendentă a populatiei, fără nici o perioadă de descrestere.

Brazilia are o crestere fulgerătoare începând cu anul 1950. Cu toate că au existat perioade de criză, cum ar fi cea din 1994-1999, populatia a cunoscut o crestere spectaculoasă, Brazilia ajungând in 2008 să ocupe locul 5 în lume, cu circa 197.612.814 locuitori. Se estimează că până în anul 2025 populatia va creste cu circa 200000 de locuitori la fiecare 5 ani, ajungând la aproximativ 200.000.000 de locuitori.

Această crestere se datorează faptului că Brazilia are o crestere economică continuă,fiind a opta putere a lumii, având sectoarele agriculturii, mineritului, industriei şi servicilor bine dezvoltare, dar şi o forţă de muncă suficientă. Exporturile braziliene sunt într-o creştere vertiginoasă. Produsele principale destinate exportului includ aeronave, cafea, automobile, soia, fier, suc de portocale, oţel, etanol, ţesături, pantofi, carne de vacă conservată şi maşini electrice. Ţara şi-a extins prezenţa pe piaţa internaţională şi face parte, împreună cu India, China şi Rusia, din grupul celor patru economii cu o dezvoltare rapidă, numit BRIC. În 2007, guvernul brazilian a început să realizeze un plan cvadrienal al cărui scop este modernizarea reţelei rutiere statale, centralelor electrice şi porturilor principale.

Preview document

Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 1
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 2
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 3
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 4
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 5
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 6
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 7
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 8
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 9
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 10
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 11
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 12
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 13
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 14
Analiza Geografică Comparativă a Populației și Așezărilor Umane din Statele Brazilia și Thailanda - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analiza Geografica Comparativa a Populatiei si Asezarilor Umane din Statele Brazilia si Thailanda.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?