Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3585
Mărime: 948.82KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Onofrei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corneliu Iatu
Universitatea ‘Al.I.Cuza’,Iasi Facultatea de Geografie si Geologie

Extras din proiect

Judeţul Vaslui este situat în partea de est a ţării şi are o suprafaţă de 5297 Km² ceea ce reprezintă 2,2% din suprafaţa totală a României; se învecinează la sud cu judeţul Galaţi, la vest şi sud-vest cu judeţul Neamţ, Bacău şi Vrancea, iar la nord cu judeţul laşi. Limita estică este marcată de către Valea Prutului care este în acelaşi timp şi graniţă naturală cu Republica Moldova.

Populaţia judeţului depăşeşte 470. 000 de locuitori care trăiesc în trei municipii (Vaslui, Bârlad, Huşi), un oraş (Negreşti) şi 71 de comune (cuprinzând 456 de sate).

Dinamica populatiei Judetului Vaslui in comparatie cu cea a tarii:

Dupa cum se poate observa in graficul de mai sus,populatia judetului Vaslui a inregistrat o crestere continua in perioada 1930 -1992 urmata de o scadere de 10.000 locuitori in numai 10 ani,adica in perioada postcomunista.

Aceasta evolutie este marcata de o serie de factori de natura socio-economica dar mai ales politica. Astfel se poate observa ca in perioada postbelica numarul populatiei din judetul Vaslui a inregistrat o crestere considerabila explicata de stabilitatea politica a momentului. Cresterea relativ lenta a populatiei (cca 7 %) in perioada interbelica s-a datorat in principal structurii ocupationale, dominata de agricultura, sivicultura, cresterea animalelor si viticultura. In perioada postbelica s-a inregistrat o crestere importanta a populatiei, ajungand ca intre 1948 si 1966 aceasta sa se mareasca cu 25,1%.

In perioada imediat urmatoare fenomenul isi pastreaza aceeasi directie de crestere datorita politicii pronataliste duse de tara noastra ajungand ca in anul 1992 sa se atinga un maxim de 461.000 locuitori.Acest maxim este de altfel si rezultatul decretului din ’66 care interzicea si pedepsea avortul .

Perioada de dupa regimul comunist care a adus cu sine si legalizarea avortului a avut un efect negativ in evolutia populatiei judetului,graficul inregistrand o scadere ceea ce ne duce la concluzia ca populatia judetului Vaslui este in regres iar tendinta tinde sa fie aceeasi si pentru perioada urmatoare daca nu se va lua nici o masura de combatere acestei tendinte.

Daca e sa comparam dinamica populatiei judetului cu cea a Romaniei reprezentata in graficul de mai jos se constata ca evolutia judetului Vaslui este asemanatoare cu modelul evolutiei Romaniei adica in intervalul anilor ’30-’92 populatia Romaniei a inregistrat o crestere aproximativ liniara urmata de o descrestere ce reprezinta si tendinta actuala a evolutiei populatiei atat la nivel national cat si regional.

Miscarea naturala a populatiei:

In ceea ce priveste miscarea naturala a populatiei judetului Vaslui reprezentata in graficul de mai jos ,se

constata ca la nivel regional indicii demografici redau o situatie mai buna decat cea de la nivelul tarii.

Astfel ,daca e sa analizam numarul de nascuti-vii la 1000 de locuitori se observa ca judetul Vaslui a inregistrat in anul 2005 conform statisticilor,o rata a natalitatii cu mai mult de 2 procente mai mare decat media natalitaii pe intreg teritoriul Romaniei,respective 10,2 si 12,1.Acest lucru se datoreaza probabil unor factori complecsi,printre care se enumera gradul ridicat de saracie al intregii regiuni din care face parte judetul Vaslui si pe de alta parte o serie de factori de natura religioasa care interzice efectuarea unor intreruperi de sarcina. De altfel,prezenta mai mare a mediului rural care mai pastreaza inca vechile traditii patriarhale conduc la o rata mai ridicata a natalitaii.Dar chiar si-n aceste conditii,natalitatea Romaniei este in scadere pentru ca tendinta este de partea “familiei moderne” care alege sa aibe cati mai putini membri.

Preview document

Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 1
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 2
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 3
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 4
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 5
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 6
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 7
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 8
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 9
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 10
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 11
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 12
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 13
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 14
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 15
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 16
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 17
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 18
Analiza indicilor demografici ai județului Vaslui - anul 2005 - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza Indicilor Demografici ai Judetului Vaslui - Anul 2005.doc

Te-ar putea interesa și

Determinarea Notorietatii Firmei Allianz - Tiriac Asigurări SA în Randul Populatiei României

I Prezentarea firmei Allianz – Tiriaca S.A. este compania de asigurari numarul 1de pe piata romaneasca a asigurarilor, operand pe toate domeniile...

Plan strategic Allianz Țiriac

PLANUL STRATEGIC AL FIRMEI ALLIANZ TIRIAC 1. Scurta descriere a firmei care va face obiectul acestui plan de marketing. Bazele fundatiei actualei...

Ai nevoie de altceva?