Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1772
Mărime: 3.94MB (arhivat)
Publicat de: Constantin Drăgoi
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Judeţul Galati face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (împreună cu judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea), din Euroregiunea Dunării de Jos (alaturi de raioanele din sudul Republicii Moldova si vestul Ucrainei) precum şi din Zona Economica Libera Galaţi-Giurgiuleşti-Reni.

Fig. 1- Regiunea de Dezvoltare Sud-Est

Sursa: Atlasul teritorial al României

Situat la extremitatea est-centrală a României, la confluenţa Dunării cu râurile Siret şi Prut, judeţul Galaţi are o suprafaţă de 4.466 km², ceea ce reprezintă 1,9 % din suprafaţa ţării. Judeţul include patru localităţi urbane (municipiile Galaţi şi Tecuci şi oraşele Tg. Bujor şi Bereşti) şi 56 comune cuprinzând 180 sate.

Prin poziţia sa geografică, Galaţiul este situat la intersecţia drumurilor comerciale europene de la nord la sud şi de la est la vest. Orasul supus analizei este al doilea port al Romaniei, cu posibilitate de conectare la Marea Neagră, de la Galaţi Dunărea fiind maritimă. Prin porturile sale se realizează cea mai importantă parte a exportului de cherestea a României.

Premisa de la care s-a plecat în studiul ce urmează se construeşte pe baza unei corelaţii dintre doi indicatori reprezentativi ai judetului Galaţi, respectiv lucrători în industrie ce sunt specifici urbei şi agricultorii din zona rurală, pe baza unor date obţinute în urma recensământului din anul 2002 pe un eşantion de 60 de unităţi teritoriale. Această analiză se face în scopul observării profilului industrial cât şi al celui agricol caracteristic judeţului.

Luând ca indicator produsele industriale, judeţul Galaţi este cel de-al patrulea centru industrial al României ca marime.

Structura principalelor ramuri industriale este următoarea:

• industrie şi construcţii – 43%;

• servicii – 38%;

• agricultură, silvicultură, exploatări forestiere – 19%.

Principalele sectoare industriale sunt metalurgia şi construcţiile navale.

Metalurgia acoperă 55,6% din producţia de oţel a României, 55% din producţie fiind sub formă de produse laminate şi 90,4% produse laminate la rece. Peste 50% din produsele metalurgice sunt exportate. Construcţia navală este aici o industrie tradiţională. La şantierul naval se construiesc nave fluviale si maritime cât şi instalaţii de foraj marin. Galaţi este una dintre cele mai mari conexiuni ale ţării având căi de acces la coridoarele europene de transport: canalul Rhine-Main-Dunăre care leagă Marea Nordului de Marea Neagră.

Primul pas urmărit în efectuarea acestui studiu a fost stabilirea numărului de clase, aşadar pe baza ecuaţiei K=1+3.332*log. nr. elemente, a rezultat un număr de 7 clase de frecvenţe şi în urma calculării progresiilor aritmetică, geometrică şi pătratică s-au stabilit, exact şi detaliat, pe fondul valorilor extreme, limitele de clasă.

Preview document

Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 1
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 2
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 3
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 4
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 5
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 6
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 7
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 8
Analiza Spațială a Distribuției Agriculturii și Industriei din Județul Galați - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Spatiala a Distributiei Agriculturii si Industriei din Judetul Galati.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?