Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3146
Mărime: 25.21KB (arhivat)
Publicat de: Adelina Șerban
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

Oraşul Arad este situat în extremitatea vestică a ţării (aprox. 50 km de graniţa de vest), în câmpia aluvionară a Aradului, parte a Câmpiei de Vest. Amplasat pe valea Mureşului, municipiul Arad, reşedinţa judeţului Arad, este cel mai important oraş al judeţului şi unul dintre cele mai importante oraşe din ţară

Oraşul se află la o altitudine de 108,5 m şi se întinde pe o suprafaţă de 5830 ha, fiind amplasat la intersecţia unor importante reţele de comunicaţii rutiere (Coridorul european rutier cu traseul şoselei rapide ce va lega Ucraina cu Serbia).

Cadrul natural.

Relieful

Municipiul Arad se află pe un relief ale cărui caracteristici morfografice sunt semănătoare Câmpiei Banatului. Fiind situat la circa 110 m altitudine, oraşul Arad este inclus în Câmpia Mureşului, care a luat naştere prin depunerea sedimentelor transportate de Râul Mureş pe marginea vechiului lac Panonic. Aradul este situate preponderent în lunca înaltă a Mureşului.

Monotonia peisajului geomorfologic este întreruptă de existenţa unor cursuri de apă (vechi afluenţi ai Mureşului) sau mici crovuri, ceea ce face să se manifeste eroziunea laterală (prin surpări de mal) sau acumularea de sedimente.

Clima

Clima este moderat-continentală cu influenţe oceanice, şi cu slabe influenţe mediteraneene. Influenţa mediului urban asupra temperaturii aerului este sesizabilă în special în sezonul rece, când diferenţa între oraş şi împrejurimi poate atinge valori de 8-10°C . În timpul verii, ca urmare a predominării timpului senin şi a creşterii intensităţii radiaţiei solare, temperatura aerului înregistrează valori ridicate - media lunară depăşind 20°C grade.

Soluri

În zona administrativă a municipiului Arad (mai puţin în arealul intravilan), predomină solurile din clasa molisolurilor, pigmentate de soluri cu caracter intrazonal, bogate în humus, cu fertilitate accentuată, bune pentru activităţile agricole.

Diversitatea şi natura formaţiunilor geologice explică marea varietate a resurselor naturale, precum şi activităţile productive legate de valorificarea acestora.Cele mai bogate resurse neregenerabile naturale fiind granitele şi granadioritele, calcarele şi marnocalcarele, andezitele, zăcămintele de diabaze, zăcămintele de nisip şi pietriş.

Principalele resurse naturale regenerabile ale Aradului sunt apele de suprafaţă, cele de subteran şi pădurile. Resursa naturală de apă constă din bazinul hidrografic al Mureşului şi din apele subterane aflate, în conul aluvionar al Mureşului.

Disfuncţionalităţi

Râul Mureş reprezintă principalul factor de risc, din punct de vedere al inundaţiilor. Debitele maxime ale Mureşului pot ajunge la peste 2000 m3/s (2150 m3/s), lucru care duce la apariţia inundaţiilor. Inundaţii puternice au avut loc în cursul anilor: 1930,1970 şi 1975. Cu toate acestea, oraşul Arad nu este ameninţat de inundaţii mari ca şi alte oraşe ale ţării, acesta datorită digului construit pe malul râului, dig ce împidică revarsarea apelor în oraş.

Umiditatea reprezintă un element care intensifică poluarea. Particulele solide din aer constituie nuclee în jurul cărora vaporii de apă se condensează, ceea ce duce la apariţia ceţii şi la ridicarea gradului de poluare în straturile joase ale atmosferei. Vânturile sunt unul din principalii parametric meteorologici care determină transportul poluanţilor în plan orizontal. Cunoaşterea direcţiilor dominante ale vântului ajută la stabilirea sensurilor pe care e posibil să se realizeze transportul unei mari cantităţi de impurităţi, deci a sectoarelor cele mai expuse poluării.

Potenţial economic

Aradul este un centru industrial şi comercial cu o bogată tradiţie. Aşezarea sa geografică la intersecţia drumurilor comerciale şi apropierea de graniţă a favorizat dezvoltarea economică a oraşului.

Agricultura

Forţa de muncă ocupată în agricultură este reprezentată de aproxiativ 1000 salariaţi, dintre care specialişti cu studii superioare - aproximativ 300, femei - aproximativ 125, bărbaţi - aproximativ 175. Prioritatea în agricultura românească, în exploatarea intensivă a terenurilor o constituie realizarea performanţei. Acest sector este reprezentat de agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră şi economia vânatului, pescuitul şi piscicultura.

Industria

Principalele ramuri industriale din Arad sunt industria extractivă, industria prelucrătoare, energie electrică şi termică, gaze şi apă (mai puţin, recuperarea deşeurilor şi resturilor de materiale reciclabile, gospodărirea resurselor de apă, captarea, tratarea şi distribuţia apei) iar cele mai reprezentative firme în present fiind:(Astra Vagoane AS.A;Astra Vagoane Călători; Astra Bus; IMAR, MGA (mobilă), Moda, Teba; Leoni Wiring, Takata-Petri Romania, BOS Automotive, Coficab Eastern, Europe; componente electronice (Eastern Technology); Contor Zenner; West Shoes Industry; materiale paramedicale (Sanevit); construcţii (I.C.I.M., Tehnodomus, P.A. B. România).

În present cel mai mare număr de firme este reprezentat de către I.MM. –uri, în timp ce firmele cu peste 250 de salariaţi sunt mai puţin numeroase. Numărul IMM-urilor este în continuă creştere datorită faptului că sunt cele mai flexibile şi inovative , reprezentând bazele unor creşteri economice susţinute.

Principalele produse de export constau în vagoane marfă şi material rulant, confecţii şi textile, mobilier şi accesorii, componente pentru industria auto, încălţăminte şi jucării.

Preview document

Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 1
Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 2
Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 3
Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 4
Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 5
Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 6
Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Arad - Analiza Cadru Natural, Populatie, Infrastructura, Mediu.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul Turistic al Municipiului Arad

Introducere Localizarea geografică Oraşul Arad este situat în extremitatea vestică a ţării (aprox. 50 km de graniţa de vest), în câmpia...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?