Biodiversitatea stepelor din emisfera nordică

Proiect
8/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 29 în total
Mărime: 6.21MB (arhivat)
Publicat de: Irina G.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

INTRODUCERE

Stepele sunt formațiuni ierboase în care predomină gramineele xerofite, fiind răspândite în zonele de climă temperat-continentală.

Datorită climatului cu o lungă perioadă secetoasă și precipitații reduse cantitativ, cu vânturi puternice, arborii nu se pot dezvolta.

Stepele sunt în cea mai mare parte transformate în regiuni agricole (cele mai însemnate zone cu cereale de pe Glob) datorită condițiilor favorabile și îndeosebi solului (cernoziomuri fertile).

Stepele din America de Nord, numite prerii, ocupă o fâșie în centrul continentului. Ca urmare a întinderii teritoriului și reliefului diferit (câmpie în est, podiș în vest și sud-vest), condițiile climatice și edafice variază foarte mult.

Stepele din America de Sud, numite pampasuri, se întind pe șesurile din Argentina și Uruguay. Ca o consecință a climatului mai umed, mai puțin excesiv, flora este mult mai bogată decât a stepelor din Europa și Asia.

Stepele din Africa de Nord (Algeria și Tunisia), situate în nordul Saharei, sunt sărace în specii datorită climei calde și aride.

LOCALIZARE GEOGRAFICĂ

Mediul stepelor se desfășoară, în mare, între 30ș - 50ș latitudine nordică și între 30ș - 40ș latitudine sudică.

În America de Nord formațiunile stepice cuprind o mare suprafață în zona dintre fluviul Mississippi și Munții Stâncoși.

În America de Sud stepa poartă numele de „pampas“ și ocupă tot spațiul dintre cursul inferior al fluviului Parana și râul Colorado și lanțurile muntoase din vest, paralele, denumite „Sierre pampiene“, ce se desfășoară în direcția meridianelor.

În Africa de Nord, stepa ocupă spații restrânse în sudul Tunisiei și Algeriei.

În România, stepa se regăsește în Câmpia Bărăganului, Podișul Dobrogei și Câmpia Siretului Inferior.

Stepele se dezvoltă în regiuni cu climat temperat, mărginind deșerturile tropicale la nord și în sud, iar pe alocuri și în est. Continentalitatea este caracteristica regimului climatic dominant al stepelor.

Se deosebesc două anotimpuri extreme bine individualizate: vara și iarna ( vara foarte caldă și secetoasă; iarna friguroasă cu zăpadă, viscole și îngheț.

Temperaturile medii anuale sunt cuprinse între +0,5șC ( Câmpia Vest Siberiană ) și 8ș - 9șC ( Câmpia Est Europeană - Ucraina ).

Precipitațiile variază între 300 mm și sub această valoare în Africa și 400 - 800 mm în vestul preriei nord-americane.

Conținut arhivă zip

  • Biodiversitatea stepelor din emisfera nordica.pptx

Te-ar putea interesa și

Biodiversitatea stepelor din emisfera nordică (boreală)

Capitoul I Introducere Stepele reprezintă o zonă de vegetație în care flora este reprezentată de plante ierboase și condițiile climatice sunt...

Ai nevoie de altceva?