Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2967
Mărime: 9.60MB (arhivat)
Publicat de: Faust Florea Cosma
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1.Date generale

Mongolia este o tara situata in Asia Centrala, fara iesire la mare, invecinandu-se la nord cu Rusia si cu China la sud, est si vest. A fost centrul Imperiului Mongol în secolul 13, dar a fost condusă de dinastia manciuriană Qing, din secolul 18 si până la formarea, cu asistenţă sovietică, a unui guvern independent (în 1921).

La cei 1564116 km2, Mongolia este a 18-a ca suprafata din lume, dar cu o populatie mica in comparatie cu marimea teritoriului de 2550000 locuitori in 2005( 2407500 loc. la recensamantul din 2000).

Partea de sud a tarii este ocupata de desertul Gobi, in timp ce partea de nord si de vest este ocupata de portiuni muntoase. Cel mai inalt punct este 4374m ( varful Khuiten) in vest.

Are o populatie foarte mica in raport cu cele doua state vecine, Rusia si China. Densitatea populatiei se situeaza in jurul valorii de 2loc/km2( 2005), aceasta explincandu-se in mare parte reliefului alcatuit in proportii mari de desert si munti, dar si de conditiile climatice care are o influenta semnificativa asupra densitatii populatiei.

Capitala Mongoliei se afla la Ulan Bator ( Ulaan Bataar), cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de 885000 locuitori in 2007( aproximativ 33,7% din populatia totala a tarii traieste aici).

Mongolia este impartita in 21 de provincii( aimags) care sunt, la randul lor, impartite in 315 distrincte(sums). Capitala are statut aparte.

Aproximativ 25-30% din populatie duc un mod de viata nomadic sau semi- nomadic. Religia predominanta in Mongolia este budismul tibetan si majoritatea locuitorilor sunt de etnie mongola, alte nationalitati conluitoaresunt kazaci, chinezi, tungusi etc.

Cresterea nomada a vitelor a impus in trecut folosirea iurtelor rotunde din pasla, cu o greutate de 200-250kg, care se monteaza usor si transporta pe animale( camile, bivoli). Ele sunt mutate din loc in loc, in functie de calitatea pasunilor, prezenta apei, s.a.

Economia Mongoliei este centrata pe agricultura si minerit, ea avand bogate resurse de cupru,carbune,aur, etc. Tara are foarte putin teren arabil, chiar daca are o suprafata mare.Oi, capre, vite,cai si camile se numera printre animalele cele mai des intalnite crescute de mongoli. Culturile agricole includ grau, orz,cartofi, legume, rosii, pepene verde, culturi forajere.

P.I.B-ul pe cap de locuitor in 2006 a fost de 2100dolari. Cu toate ca P.I.B-ul a crescut constant din 2002, statul mai are inca de lucru la acest capitol. P.I.B-ul pem sectoare: agricultura 21,77%, industrie 27,9%, servicii 50,4%( estimare 2003).

Moneda oficiala este tugrik/togrog=100mongo.

Preview document

Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 1
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 2
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 3
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 4
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 5
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 6
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 7
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 8
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 9
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 10
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 11
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 12
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 13
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 14
Caracterizarea geografică a populației și așezărilor umane din statul Mongolia - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Geografica a Populatiei si Asezarilor Umane din Statul Mongolia.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Sistemul teritorial Galați

Pozitia geografica Situat în partea central-estică a ţării, la vărsarea Siretului şi Prutului în Dunare, judeţul Galaţi ocupă o suprafaţă de 4.466...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?