Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4325
Mărime: 614.78KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristian Branghina
Universitatea “Valahia” Targoviste Facultatea de Stiinte Umaniste

Extras din proiect

Consideratii asupra organizarii spatiului urban

al municipiului Galati

Istoric

Galati este resedinta si totodata cel mai mare oras al judetului Galati. Orasul are o istorie incarcata si datorita faptului ca este plasat pe fluviul Dunarea si astfel pe cea mai importanta artera comercial-fluviala europeana, canalul Dunare-Main-Rin.

Prima mentionare documentara a orasului Galati (pe atunci targ) dateaza din 1445 (intr-un act semnat de domnul Stefan al II lea). Galatiul a crescut in importanta dupa ce turcii au cucerit cetatile Chilia si Cetatea Alba, in iulie-august 1484, orasul ramanand singurul port al Moldovei cu rol importat in comertul intern, dar si in cel polono-turc. In 1789, in timpul razboiului ruso-turc din 1789-1791, Galatiul a fost ars de catre armatele generalului rus Mihail Kamenski, aceasta fiind una dintre numeroasele pustiiri care au fost indurate de oras in razboaiele roso-turce din sec. XVIII si inceputul sec. XIX. In ciuda acestor perioade grele, comertul si navigatia se dezvolta in asa fel incat Rusia infiinteaza, in anul 1775, primul consulat local, iar Franta si Anglia organizeaza vice-consulate, in anul 1805.

In anul 1837, Galatiul dobandeste statutul de porto-franco (oras liber), iar dupa razboiul Crimeei din 1854-1856, devine impreuna cu Sulina, sediu al Comisiei Europene a Dunarii. Prealabil Unirii Principatelor din 1859, orasul este condus de parcalabul Alexandru Ioan Cuza, ales ulterior ca domnitor in Moldova si Tara Romaneasca. Resedinta sa gazduieste in prezent un muzeu.

Dupa Unirea Principatelor, dezvoltarea orasului s-a accentuat. S-au infiintat noi scoli primare, si s-a deschis, la 26 octombrie 1864, Scoala Superioara de Comert “Alexandru Ioan I”, iar in anul 1867 s-a infiintat una din cele mai vechi institutii de studiu liceal din tara, liceul “Vasile Alecsandri”.

De la cateva fabrici in 1870, s-a ajuns la 41 in 1908.

Stefan Zeletin, in lucrarea sa “Burghezia romaneasca”, nota ca “ in procesul de nastere al Romaniei moderne trebuie sa se deosebeasca doua mari curente: unul zgomotos dar superficial, anume al ideilor liberale care pleaca de la Paris spre Bucuresti si Iasi; altul tacut dar adanc, care pleaca de la Londra spre Galati si Braila; e curentul economiei capitaliste engleze”.

Activitatea comerciala a continuat si datorita exportului masiv de cereale. Se recunostea ca inflorirea orasului se datora regimului de oras porto-franco, insa la 22 decembrie 1882 acest statut a fost inlaturat. Totusi intre anii 1900-1914, orasul desfasura un considerabil comert de cereale si cherestea, in care se implicau si reprezentantii celor 16 consulate straine din oras.

O revolta taraneasca a izbucnit in 1907, aceasta fiind inabusita de armata romana.

In 1911, la Galati se “dezveleste” prima statuie a poetului Mihai Eminescu.

In perioada interbelica Galatiul a fost resedinta judetului Covurlui. Orasul a cunoscut o inflorire deosebita, devenind la recensamantul din 1930, din punct de vedere al populatiei, al cincilea oras al tarii, fiind devansat doar de Bucuresti, Chisinau, Iasi si Cernauti.

Din 1965 cunoaste o noua inflorire, o data cu inceputul functionarii Combinatului Siderurgic, considerat pe atunci, cel mai mare din Europa de Est.

Delimitarea spatiului

Municipiul Galati este situat in zona estica a Romaniei, in extremitatea sudica a platoului Moldovei, la 45⁰ 27’ latitudine nordica si 28⁰ 02’ longitudine estica.

Situat pe malul stang al Dunarii, ocupa o suprafata de 241,5 km2, la confluenta raurilor Siret (la vest), si Prut (la est) langa lacul Brates, la circa 80 km de Marea Neagra. Cel mai apropiat oras este Braila.

Orasul se intinde pe trei terase: valea orasului cu altitudini intre 5-7m si alte doua terase aproape in forma de evantai, prima cu o altitudine intre20-25m (nucleul orasului medieval, actualmente central orasului) si a doua cu o altitudine care depasesc 40m (orasul modern).

Preview document

Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 1
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 2
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 3
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 4
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 5
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 6
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 7
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 8
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 9
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 10
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 11
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 12
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 13
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 14
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 15
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 16
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 17
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 18
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 19
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 20
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 21
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 22
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 23
Considerații asupra sistemului urban al municipiului Galați - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Consideratii asupra Sistemului Urban al Municipiului Galati.doc

Alții au mai descărcat și

Monografia climatică a orașului Galați

Introducere Lucrarea aceasta a izvorat din pasiunea si dorinta de a contribui prin eforturi personale, la observarea si cunoasterea stiintifica a...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Sistemul teritorial Galați

Pozitia geografica Situat în partea central-estică a ţării, la vărsarea Siretului şi Prutului în Dunare, judeţul Galaţi ocupă o suprafaţă de 4.466...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?