Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4753
Mărime: 1.07MB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Facultatea de Geografie
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti

Extras din proiect

I.Introducere Am ales Transilvania pentru că aici se găsește satul Viscri(Figura 1), un caz de poveste. Înainte de revoluție aproape toată populația țarii nu știa de existenta acestei localități. Odată cu venirea(din anii 90), aproape anuală, a Regelui Charles al 3-lea, încă de pe vremea pe când era doar Prinț de Wales, moștenitor al Coroanei Regatului unit al Marii Britanii și al Irlandei de nord, acest loc brusc a devenit cunoscut tuturor, inclusiv in străinătate. Toate televiziunile, atât naționale cât și internaționale au acordat spații în programele lor de știri ori de câte ori Majestatea sa regală a vizitat zona. Pe internet există foarte multe citări atunci când introduci ca si cuvânt cheie Viscri. Această poveste de succes a devenit și studiu de caz de succes în zona de turism ecologic(verde), regenerare durabilă a localităților vechi, păstrarea obiceiurilor și îndeletnicirilor locale, etc.

Figura 1, Viscri pe harta rutieră

Sursa:https://www.google.com/maps/place/46%C2%B003'20.9%22N+25%C2%B005'30.5%22E/@45.9446636,25.0952331,10z/data=!4m4!3m3!8m2!3d46.0558056!4d25.0918056?hl=ro-RO&entry=ttu

Figura 2,harta istorică Viscri

Sursa: https://ro.scribd.com/doc/252621728/VISCRI

Figura 3, Imagine panoramică Viscri

Sursa: https://www.viscri.ro/

II.Localizare geografică și caracterizare generală Transilvania(Figura 4) este provincia românească situată în zona de nord-vest a țării noastre. Aceasta este bogată în zone de relief, aici întâlnind toate formele înafară de Deltă și Mare. Este o zonă cu hidrografie bogată(Crișuri, Târnave, Mureș, Tisa și multe altele), are rezervații naturale(ex:parcul natural Retezat). Clima acestei zone este temperat continentală.

Figura 4, Provinciile Romanești

sursa:https://a1.ro/news/social/se-schimba-harta-romaniei-un-important-lider-politic-a-dezvaluit-id908091.html III.Principalele obiective cultural-istorice În Transilvaniaîntâlnim multe Castele medievale, Biserici fortificate și Mânăstiri, singura cetate medievală înca locuită - Sighișoara, muzee, orașe și sate pline de istorie, orașul Unirii tuturor românilor la 1918 - Alba Iulia, locuri ale unor mari bătălii din evul mediu, primul și al doilea război mondial, arhitectura neschimbată de sute de ani, saline exploatate încă de pe vremea dacilor și romanilor, localități balneare(Transilvania este zona cea mai bogată în ape balneare și minerale din Europa), vechi mine aurifere, ex: Roșia Montană, Brad, etc.

Satul Viscri(Figura 3) este așezat în zona de podiș, cu mici zone de șes într-un cadru colinar(preponderent). Este o așezare cu 403 locuitori dintre care doar 27 sunt declarati sași.

În componența Comunei Bunești(comuna de categoria a-III-ea) intră satele Bunești (Bodendorf)-ca centru de comună, Criț (Kreutz), Meșendorf (Meschendorf), Roadeș (Radeln) și Viscri (Weiskirch). Comuna se găsește în judetul Brașov. Localitatea Viscri este atestată înca din anul 1185, când era locuită de secui(Figura 2). În secolul XII au fost aduși sașii care au colonizat Viscri, secui eliberând zona. Acest sat era numit în dialectul lor Weiskirich, Veiskiriχ, Veeskirχ, în germană Weißkirch, Deutsch-Weißkirchșiînmaghiară: Szîszfehéregyhîza. Situat între șoselele Rupea-Mediaș și Rupea-Sighișoara acest sat era accesibil, pâna-n urmă cu o decadă doar prin transport propriu, fapt ce a dus la păstrarea autenticității caselor și portului popular, cu rădacini în secolele XVII-XIX. Construit înjurul bisericii fortificate de rit evanghelic-luteran acest sat nu a fost niciodată proprietate nobiliară; initial acesta era condus de Greavul sas care era șeful obștiiși a cărui familie s-a perpetuat până la sfârșitul secolului XIII când s-a stins. În continuare satul a fost condus de obște. Biserica este inconjurată de cetatea tărăneasca săsească. Cetatea avea la interior un culoar acoperit unde localnicii depozitau grânele. Ca o curiozitate locală în catul superior din bastionul de est al bisericii locuitorii își păstrau pâna prin anii 2000 slănina. Biserica și cetatea țărănească au devenit sit UNESCO în 1993(una din cele 6 din Transilvania).

Bibliografie

Site-uri, articole și cărți: 1.https://ro.scribd.com/doc/252621728/VISCRI 2.https://ro.scribd.com/document/605339443/Satele-cu-biserici-fortificate 3.Ioan Țiplic,(2007), Istoria fortificațiilor medievale timpurii din Transilvania (927/934-1257) întremit, naționalism și arheolog, Institutul European, p.102 https://www.academia.edu/354063/Fortifica%C5%A3iile_medievale_timpurii_din_Transilvania_sec_X_XII_ 4.https://oar.archi/wp-content/uploads/2021/02/ghid_de_arhitectura_zona_saseasca_pdf_1510930251.pdf 5.https://arhitectura-1906.ro/2018/06/casa-alba-din-viscri/ 6.https://www.mihaieminescutrust.ro/proiecte-in-derulare/restaurarea-patrimoniului-civil/ 7.https://madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/rndr/buletine-tematice/PT35.pdfFeminescu 8.https://galatbn.ro/wp-content/uploads/2013/07/PDL-FINAL_versiune12-cu-track-changes-final.pdf 9.https://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/137626/reportaj-sate-saxone-transilvania.html#gref Ghiduri turistice:

1.https://instatravel.ro/satul-viscri-obiective-turistice/

2.https://www.ghidultauonline.ro/ghid-de-calatorie-viscri-satul-facut-celebru-de-regele-charles-al-iii-lea/

3.https://www.getyourguide.com/viscri-l134577/

...

Preview document

Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 1
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 2
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 3
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 4
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 5
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 6
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 7
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 8
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 9
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 10
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 11
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 12
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 13
Evaluarea potențialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea potentialului turistic al unei zone geografice Transilvania - Comuna Viscri.pdf

Ai nevoie de altceva?