Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2899
Mărime: 20.99KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Bratu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Evolutia numerica a populatiei din municipiul Calafat din cele mai vechi timpuri pana in secolul XX

Dovezi asupra acestui teritoriu sunt numeroase. Date despre situatia Calafatului se intalnesc intr-o ‘ cartografie ‘ austriaca intocmita in anul 1723, in care Calafatul este denumit ‘Vadul Diului’. La acea data era mosia boierului Otetelisteanu si avea 137 familii.

Timp de aproape 100 de ani populatia Calafatului a avut o evolutie lenta.

Astfel, in anul 1837 in Calafat locuiau 368 de familii, in satul Ciupercenii Vechi 264.

Cresterea lenta a populatiei era urmarea situatiei grele in care traia taranimea in acele vremuri. Taranii clacasi ai Calafatului erau obligati sa trudeasca din greu pe mosia proprietate a Bisericii Sf.Ilie din Craiova.

Transformarile petrecute in structura social-economica a orasului Calafat au adus dupa sine si o crestere relativa a populatiei.

Astfel, daca intre anii 1859-1865, documentele atesta existenta unui numar stabil de locuitori, in jurul a 2280, in anul 1884 conform recensamantului efectuat, Calafatul avea 5372 locuitori.

Cativa ani la rand acest numar s-a mentinut neschimbat, deoarece in anul 1890 gasim aceeasi populatie.

In anul urmator, 1891, datele din arhiva ne indica o crestere usoara a numarului populatiei si anume 5706 locuitori.

Dupa numai trei ani, in 1894, populatia Calafatului numara 8372 locuitori.

In anul 1900 populatia orasului era in scadere avand 7113 locuitori.

• Evolutia numerica a populatiei in secolul XX

Fata de anul 1912, anul 1992 mentioneaza pentru municipiul Calafat o crestere a populatiei cu circa 170,9%, adica 20616 fata de 7608.

Cresterea numarului populatiei in acest interval nu a cunoscut salturi spectaculoase.

Cifrele foarte mici privind sporul de populatie a orasului Calafat in primii 15 ani ai secolului XX, situatie valabila de astfel si pentru perioada urmatoare, se explica astfel: fiind o localitate mica, fara nici o perspectiva de dezvoltare, cu o potenta economica generala foarte slaba era si normal ca orasul sa nu poata oferi o posibilitate de castig pentru cetatenii de rand, care ar fi favorizat un aflux de populatie, ci din contra, sa creasca toate conditiile vitrege ca multi locuitori sa plece in alte parti pentru a-si gasi posibilitati de trai.

In al doilea rand, saracia care exista in randul majoritatii familiilor de localnici, nivelul de trai scazut, bolile de tot felul, la care se adauga lipsa de asistenta medicala corespunzatoare, faceau ca mortalitatea sa fie destul de mare in comparatie cu natalitatea, pe care in unele cazuri chiar o intrecea.

Date despre situatia numerica a populatiei avem si pentru anii 1930. Statisticile timpului ne indica o populatie de 10916 locuitori, deci o crestere cu cca. 43,4% respectiv cu 3308 locuitori.

Pentru intevalul 1930-1948 se observa o noua perioada de crestere a populatiei cu circa 25,3%, respectiv 2768 locuitori.

In urma recensamantului din anul 1956, populatia orasului Calafat numara 13350 locuitori, deci o scadere a numarului de locuitori cu 334 persoane.

Cauza scaderii populatiei a constituit-o criza economica impusa de cel de-al doilea razboi mondial si rasfranta in conditiile de viata ale populatiei.

Situatia economica deosebit de grea se datora faptului ca rezervele alimentare ale populatiei taranesti erau secatuite, iar posibilitatea de a fi reimprospatate era foarte relativa din cauza lipsei bratelor de munca.

Daca in perioada 1966-1977, populatia la nivelul localitatii Calafat a crescut in medie cu 80 locuitori pe an, in perioada urmatoare (1977-1992), cresterea a fost mult mai mare(de peste 4 ori), adica o crestere de peste 342 locuitori pe an.

Este perioada de inceput a industrializarii in localitate cand s-au construit o serie de obiective economice de importanta locala, noi sectii de productie si ateliere, s-a asigurat baza energetica a orasului, s-a creat cadrul material care va favoriza asezarea bazele unei mari industrii in orasul Calafat.

Toate acestea au avut drept rezultat o evolutie ascendenta a populatiei in intervalul 1977-1992.

Preview document

Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 1
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 2
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 3
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 4
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 5
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 6
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 7
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 8
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 9
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 10
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 11
Evoluția, mobilitatea teritorială și structura populației orașului Calafat - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Evolutia, Mobilitatea Teritoriala si Structura Populatiei Orasului Calafat.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?