Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9232
Mărime: 41.31MB (arhivat)
Publicat de: Constantin C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cocerhan Constantin
Am demonstrat aplicabilitatea și utilitatea practică a observaţiilor şi cercetărilor noastre, efectuate în teren, susținute de documentarea bibliografică, reușind să evidenţiem dinamica activă şi complexă a riscurilor și hazardurilor geomorfologice, mai ales a celor din sectorul șoselei de centură din Suceava și să stabilim o serie de măsuri de ordin practic-aplicativ. Activitatea de cercetare s-a desfășurat în cadrul Cercului de Geografie de la C. N . Mihai Eminescu Suceava

Cuprins

  1. CAPITOLUL I. INTRODUCERE 1
  2. 1.1. Motivarea alegerii temei, scopul și finalitățile cercetării. 1
  3. 1.2. Obiectivele studiului 1
  4. 1.3. Finalitățile studiului 1
  5. 1.4. Fundamentarea științifică, metode și procedee de cercetare utilizate 1
  6. 1.4.1. Metodele și procedeele 2
  7. 1.5. Contribuția personală și originalitatea 2
  8. 1.6. Scurt istoric al lucrărilor la Șoseaua de Centură și reflectarea problemei în mass-media 2
  9. CAPITOLUL II. FACTORII FIZICO-GEOGRAFICI - COMPONENTE DE CONDIȚIONARE A FENOMENELOR DE RISC ȘI DE HAZARD GEOMORFOLOGIC ÎN SECTORUL ȘOSELEI DE CENTURĂ 4
  10. 2.1. Terminologie și factorii de ordin fizico-geografic 4
  11. 2.1.1. Factorii de risc impuși de așezarea geografică 4
  12. 2.1.2. Geologia și structura - elemente de suport pentru fenomenele de risc geomorfologic 4
  13. 2.1.3. Caracteristicile reliefului ca elemente favorizante ale fenomenelor de risc și hazard geomorfologic 5
  14. 2.1.4. Elementele climatice- ca factori favorizanți ai fenomenelor de risc și hazard geomorfologic 6
  15. 2.1.4.1. Regimul anual al temperaturii aerului susține dezagregarea prin insolație 7
  16. 2.1.4.2. Regimul precipitațiilor favorizează deplasările în masă și eroziunea 7
  17. 2.1.4.3. Regimul eolian- factor potențial pentru dezrădăcinarea arborilor și spulberarea solului. 8
  18. 2.1.5. Apele - ca factor declanșator și susținător al fenomenelor de risc hazard geomorfologic 8
  19. 2.1.6. Factorii biopedogeografici - factori limitativi sau acceleratori ai riscurilor geomorfologice. 9
  20. 2.1.7. Intervenția antropică - condiție de accelerarea fenomenelor de risc și hazard geomorfologic. 9
  21. CAPITOLUL III. FENOMENE DE RISC ȘI HAZARD GEOMORFOLOGIC ÎN SECTORUL ȘOSELEI DE CENTURĂ A SUCEVEI 11
  22. 3.1. Pluviodenudarea 11
  23. 3.2. Șiroirea 11
  24. 3.3. Rigolele 12
  25. 3.4. Ravenele 12
  26. 3.5. Ogașele 12
  27. 3.6. Torențialitatea 13
  28. 3.7. Alunecările 13
  29. CAPITOLUL IV. IMPACTUL RISCURILOR ȘI HAZARDURILOR GEOMORFOLOGICE ÎN MEDIU, REZULTATE, AREALE DE RISC ȘI CONCLUZII 15
  30. 4.1. Impactul în mediu 15
  31. 4.2. Rezultate obținute, arealele de risc identificate 16
  32. 4.3. Concluzii 18
  33. CAPITOLULV. PROPUNERI, MĂSURI DE STABILIZARE ȘI PREVENIRE A FENOMENELOR DE RISC/HAZARD GEOMORFOLOGIC ÎN SECTORUL ȘOSEȘLEI DE CENTURĂ 19
  34. VI. BIBLIOGRAFIE 20

Extras din proiect

CAPITOLUL I. INTRODUCERE

1.1. Motivarea alegerii temei, scopul și finalitățile cercetării.

Cercetările de teren din sectorul Suceava - Mihoveni - Pătrăuți (sectorul șoselei de centură din partea de sud și sud-vest a municipiului Suceava) au ca obiective punerea în evidență a unor fenomene de risc și hazard geomorfologic asupra mediului. Am ales această temă deoarece locuiesc în proximitatea șoselei, sunt familiarizat cu spațiul geografic și deseori am observat, în acest areal, numeroase procese și fenomene geografice care au ca factori declanșatori atât condițiile naturale favorizante, cât și activitatea umană. Aplicațiile în teren efectuate cu profesorul meu de geografie - dl. Constantin Cocerhan, încă din clasele gimnaziale, în orizontul local, inclusiv îndrumările practice și bibliografice oferite de-a lungul anilor, mi-au stârnit interesul și dorința pentru a cerceta aceste fenomene. În plus, în peisaj a apărut un nou component - șoseaua de centură, a cărei construire a generat aspecte noi, unele controverse legate de amplasament, fonduri și investiții, altele de impact în mediu prin intervenții care au amplificat dinamica peisajului. De asemenea, impactul social puternic asupra comunități locale și a mass-media, prin nefinalizarea la termen a proiectului, amânarea și tergiversarea lucrărilor, au constituit alte motive pentru abordarea acestui subiect.

Prezenta cercetarea se încadrează în domeniul geografiei mediului, având interferențe și cu alte ramuri și anume geomorfologia și geografia socială.

1.2. Obiectivele studiului. Cercetarea are următoarele aspecte distincte: cunoașterea factorilor de condiționare a riscurilor și hazardurilor geomorfologice, identificarea fenomenelor și stabilirea zonelor de risc și hazard geomorfologic, prin observații și cartări directe în teren, descrierea impactului în peisaj, apărute în urma construirii șoselei de centură, pe traseul DN:85 - Suceava - Moara - Șcheia - Zidul Morții - Mihoveni - Pătrăuți, cuantificarea modificărilor apărute în peisaj, în două areale distincte de pe traseul șoselei - Bazinul Hagigadar și bazinul Săliște și emiterea unor măsuri preventive și stabilizatoare de gestionarea fenomenelor de risc și hazard cercetate, care s-au amplificat în urma acestei intervenții antropice.

Realizarea acestor obiective a presupus cunoașterea condițiilor și mecanismelor care determină riscurile și hazardurile geomorfologice, stabilirea corelațiilor în raport cu factorii genetici: litologie, aspecte ale reliefului, condiții de ordin climatic, hidrografic și biopedogeografic, în corelație strânsă cu factorul antropic, analize cantitative și calitative evidențiate pe suporturi grafice și hărți.

1.3. Finalitățile studiului, bazate pe observațiile și măsurătorile efectuate în teren, coroborate cu informațiile din studiile geografice de specialitate, s-au concretizat în: identificarea și localizarea spațială a fenomenelor de risc și hazard geomorfologic, prin observații directe în teren; clasificarea, descrierea proceselor și fenomenelor și transpunerea acestora pe două hărți speciale, realizate în programul Paint; evidențierea și analiza factorilor declanșatori și cercetarea amănunțită a două areale critice - Hagigadar și Săliște; inventarierea riscurilor geomorfologice, stabilirea impactului pe plan ecologic și economic și avansarea unor măsuri de ordin practic și preventiv privind stabilizarea și prevenirea fenomenelor de risc și hazard geomorfologic din sectorul cercetat.

1.4. Fundamentarea științifică, metode și procedee de cercetare utilizate

Suportul teoretico-științific al cercetării s-a axat pe studierea lucrărilor de specialitate (geografie fizică, geografia mediului, geomorfologie și metodologia cercetării) cuprinse în bibliografie. Dintre lucrările de bază consultate, cităm: Armaș, Iulia, (2006), Risc și vulnerabilitate. Metode de evaluare aplicate în geomorfologie, Florina Grecu, (2004), Hazarde și riscuri naturale, (1997 b.), Fenomene naturale de risc, geologice și geomorfologice, V. Băcauanu și C. Martiniuc, (1964), Contribuții la studiul geomorfologic al teritoriului orașului Suceava; V. Băcauanu, N. Barbu, Maria Pantazică, Al. Ungureanu, (1980), Podișul Moldovei; D. Bălteanu, (1983), Experimentul de teren în geomorfologie; C. Cocerhan, (2009), Dinamica versanților în zona Zamca (Suceava); Grigore Posea, (1976), Geomorfologie; M. Grigore, (1978), Reprezentarea grafică și cartografică a formelor de relief; M. Rădoane și colaboratorii, (2001), Geomorfologie ș. a.

1.4.1.Metodele și procedeele dominante utilizate în cercetarea noastră au fost: analiza geografică, pentru evidențierea rolului unor elemente geografice, în ansamblu, ca suport de manifestare și desfășurare a proceselor geomorfologice; observarea geografică, măsurătorile și cartarea în teren, cu scopul identificării elementelor definitorii și stabilirii fenomenelor de risc și hazard geomorfologic; metoda cartografică - care a presupus și utilizarea unor programe de realizare a reprezentărilor și de prelucrare informatizată a hărților (Picassa, Paint, Excel, Correl Draw X 6) și care a servit la realizarea graficelor, care redau fenomenele calitativ și cantitativ, a suporturilor cartografice, ce evidențiază tipologia și desfășurarea spațială a elementelor cercetate. Am prelucrat și analizat hărțile topografice la scara 1:25 000, pe care le-am folosit în cercetarea de teren. Am folosit metoda diagnostică pentru a reflecta caracteristicile situației actuale; metoda prognostică pentru posibilele evoluții ale riscurilor în zonă și posibilități de amenajare, iar sinteza a fost utilizată pentru a evidenția unele legături logice și a identifica impactul proceselor în teritoriu.

În realizarea acestei lucrări ne-au fost utile și unele observații mai vechi (din anii 2009, 2010, respectiv 2013) pe care le-am realizat direct în teren. Acestea ne-au permis să vedem corelativ, retrospectiv, dar și prospectiv evoluția și impactul generat de intervenția antropică declanșată, începând cu anul 2008, când a început construirea rutei ocolitoare a Sucevei.

1.5. Contribuția personală și originalitatea acestei lucrări constau în următoarele aspecte: am identificat fenomenele de risc și hazard geomorfologic direct în teren prin observații, cartări, măsurători și fotografieri; am analizat informațiile privind dinamica fenomenelor de risc și hazard geomorfologic din literatura de specialitate, la modul general, pentru că nu există studii amănunțite (cercetarea noastră este prima pentru acest sector), și le-am transpus în practică pentru spațiul cercetat - ruta ocolitoare a Sucevei.

Aceste două demersuri de bază ne-au permis să identificăm, să clasificăm și să descriem fenomenele geomorfologice de risc și cele cu potențial de hazard, să precizăm clar cauzele declanșatoare, să descriem procesele, formele existente, să realizăm o tipologie a fenomenelor de risc geomorfologic să precizăm impactul și să stabilim măsuri de stabilizare și prevenire. De asemenea, contribuția personală constă în realizarea suporturilor ilustrative - schițe de hărți, hărți speciale, fotografii, scheme; conceperea suporturilor argumentative și explicative - diagrame climatice, tabele, prezentarea Power Point).

Bibliografie

1. ARMAȘ, IULIA, (2006), Risc și vulnerabilitate. Metode de evaluare aplicate în geomorfologie. Editura Universitară, București;

2. BĂCĂUANU, V., DONISĂ, I., HÂRJOABĂ, I., (1974), Dicționar geomorfologic, Editura Șt. , București;

3. BĂCĂUANU, V. și colab., (1980), Podișul Moldovei, Editura Științifică și Enciclopedică ,București, 1980;

4. BĂLTEANU, D., (1983), Experimentul de teren în geomorfologie, Editura Academiei, București;

5. COCERHAN, C., (2009), Dinamica versanților în zona Zamca (Suceava), în Revista profesorilor de geografie „Orizonturi sucevene”, nr. 1, Suceava, pp. 8-15;

6. GRECU, FLORINA, (2008), Hazarde și riscuri naturale, ediția a III-a, Editura Universitară, București.

7. GRECU, FLORINA, (1997 b.), Fenomene naturale de risc, geologice și geomorfologice, Editura Universitară, București;

8. GRIGORE, M., (1979), Reprezentarea grafică și cartografică a formelor de relief, Editura Academiei R.S.România, București;

9. IELENICZ, M., (2007), Geomorfologie, Editura Universitară, București;

10. IELENICZ, M. și colaboratorii, (1999), Dicționarul de geografie-fizică, Editura Corint, București;

11. IELENICZ, M., GEANANA M., (2006), Elemente de Geomorfologie și Pedologie, M.E.C, Proiectul pentru Învățământul Rural, București;

12. MARTINIUC, C., BĂCĂUANU, V., (1964), Contributii la studiul geomorfologic al teritoriului orasului Suceava, Univ. ,,Al.I.Cuza Iași”, sect.2, fasc. 4.,1964;

13. NEGUȚ, S., IELENICZ, M., BĂLTEANU, D., (1999), Geografia fizică, generală, manual pentru cl. a IX-a, Editura Humanitas;

14. RĂDOANE, MARIA, DUMITRU, D., ICHIM, I., (2001), Geomorfologie, vol. II, ediția a II-a, Editura Universității Suceava, Suceava;

15. POSEA, G., POPESCU, N., (1964), Harta morfologică generală, Extras din An. șt., seria șt. nat., vol. Geol-geografie, Nr 1, Tipografia Univesității, București, 1964;

16. POSEA, G., (1976), Geomorfologie , Editura Didactică și Pedagogică , București;

17. VELCEA, VALERIA, POSEA G., (1987), (coordonatori), Sinteze geografice-lucrări practice, Tipografia Universității, București, 1987;

18. *** (2008), Proiect: Planul urban de management al mediului pentru municipiul Suceava pentru 2008-2012, Suceava;

19. *** (2010), Proiect reactualizare plan urbanistic general Comuna Șcheia, județul Suceava;

20. *** (2011), Strategia de dezvoltare economică și socială a jud. Suceava, perioada 2011 - 2020;

21. *** (1985), Hărți Topografice: scara 1:25.000 (foile Suceava, Mihoveni, Sf.Ilie, Feteși), Direcția Topografică Militară, București.

WEBOGRAFIE

1. http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/lucrari-la-centura-inghetate-pana-la-alegeri--138313, accesat pe 17 aprilie 2017, ora 22.29.

2. www.adevărul.ro/ accesat pe data de 11.05.2017, ora 10:43.

3. www.constructiv.ro/ accesat pe data de 11.05.2017, ora 11:00.

4. www.crainou.ro/ accesat pe data de 13.05.2017, ora 13:00.

5. www.desteptarea.ro/ accesat pe data de 13.05.2017, ora 13:23.

6. www.digi24.ro /accesat pe data de 13.05.2017, ora 13:42.

7. www.evenimentuldemoldova.ro/ accesat pe data de 14.05.2017, ora 11:03.

8. www.economica.net/ accesat pe data de 14.05.2017, ora 11:13.

9. www.gandul.info/ accesat pe data de 14.05.2017, ora 11:24.

10. www.hotnews.ro/ accesat pe data de 14.05.2017, ora 13:43.

11. www.informatia.ro/ accesat pe data de 14.05.2017, ora 18:23.

12. www.jurnalul.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 09:11.

13. www.monitorulsv.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 10:33.

14. www.obiectivdesuceava.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 13:43.

15. www.observatortv.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 14:11.

16. www.romanialibera.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 14:31.

17. www.suceavanews.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 14:33.

18. www.suceavapenet.ro/ accesat pe data de 20.05.2017, ora 14:51.

19. www.vremeanoua.ro/ accesat pe data de 21.05.2017, ora 16:00.

20. www.zf.ro/ accesat pe data de 21.05.2017, ora 16:03.

21. www.ziare.com/ accesat pe data de 21.05.2017, ora 16:17.

22. www.ziaruldeiasi.ro/ accesat pe data de 21.05.2017, ora 16:49.

23. www.ziaruldepenet.ro/ accesat pe data de 21.05.2017, ora 16:59.

24. www.ziarulevenimentul.ro/ accesat pe data de 21.05.2017, ora 17:17.

Preview document

Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 1
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 2
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 3
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 4
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 5
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 6
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 7
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 8
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 9
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 10
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 11
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 12
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 13
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 14
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 15
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 16
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 17
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 18
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 19
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 20
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 21
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 22
Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Fenomene de risc si hazard geomorfologic in arealul soselei de centura a Sucevei.docx

Ai nevoie de altceva?