Indicatori de performanță turistică în Europa Nordică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 29 în total
Mărime: 9.70MB (arhivat)
Publicat de: Oana C.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CADRUL GENERAL

Specificul Geografic

Limitele regiunii geografice

Europa Nordica este situata la nord de paralelea de 50˚ latitudine nordica, intre Oceanul Arctic in Nord, Oceanul Atlantic in Vest si MareaBaltica in Est.

Regiunea prezinta o suprafata de 1.434.837 km², avand o populatie de 31.785.361 locuitori.

Europa Nordica este la randul ei formata din doua subregiuni:

- Scandinavia: Danemarca, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda;

- Statele Baltice: Estonia, Letonia, Lituania.

Relieful

- regiune peninsulara (Scandinavia, Yutlanda) si insulara (Islanda)

- tarmuri foarte crestate (Norvegia)

- golfuri adanci, intortocheate

- fiorduri (vechi vai glaciare invadate de apa marilor)

- relief vechi (munti, podisuri, campii) - Alpii Scandinavi, Campia Europei de Est

- prezenta circurilor si vailor glaciare (in Laponia norvegiana se afla cea mai mare suprafata de ghetari din Europa continentala)

- multe lacuri glaciare legate prin rauri scurte si cascade (Finlanda 60 000 de lacuri)

- relieful Islandei este format dintr-un podis rezultat prin intarirea lavei

Clima are un caracter continental cu influente maritime. Precipitatii medii anuale 500-800mm/an. In zona Marii Baltice verile sunt racoroase, muntii acoperiti de zapezi persistente, veri calduroase, primavara si toamna relativ temperate, ierni foarte mici. Specific acestei zone este curentul Gulf Stream venit dinspre America de Sud si care aduce cu el curenti de aer cald astfel ajutand mentinerea in mare parte a unei clime temperate in sudul Islandei, Norvegiei si putin in Suedia, iar in Danemarca si Tarile Baltice in totalitate. Finlanda are o clima predominant rece, subpolara. Influentele pontice sunt prezente in toate tarile dar mai ales in Norvegia, Suedia, Danemarca si Tarile Baltice, unde precipitatiile sunt mai ridicate in Norvegia si Suedia depasind chiar 2000 mm/an.

ELEMENTELE BIOPEDOGEOGRAFICE

Peisajul specific Europei nordice este cel al padurilor de amestec si al padurilor de conifere (pini, molizi, brazi, mesteceni etc). Finlanda este cea mai impadurita tara a Europei, padurile ocupand doua treimi din suprafata, urmata indeaproape de Suedia si Norvegia. Peisajul natural este completat de etajul tundrei (muschi, licheni, stancarie), de mlastini, turbarii, lande (Danemarca). Fauna este cea caracteristica zonelor montane (ursi, lupi, elani, rasi, reni)

RESURSE NATURALE - CARACTERISTICI DE ANSAMBLU

- potentialul hidroenergetic al raurilor (Finlanda, Norvegia, Suedia). In Norvegia aproape toata productia de energie electrica este obtinuta in hidrocentrale.

- lemnul

- resurse piscicole

- petrolul si gazele naturale din Marea Nordului extrase pe platforme norvegiene, daneze

- minereul de fier si de uraniu (Suedia), zinc si nichel

terenurile arabile

energia geotermala este bine reprezentata prin Islanda avand in vedere activitatea vulcanica.

in Tarile Baltice principalele exploatari sunt cele de carbune inferior (turba) si piatra de var (calcar), insa Estonia iese in evidenta prin asa numitul oil-shale - o roca bogata in materii organice care este folosita la alimentarea termocentralelor. Insa industria cu acest tip de roca este la fel de poluanta ca si cea a carbunelui ceea ce conduce la probleme de mediu in aceste tari.

In graficul reprezentand indicatorii-cadru ai dezvoltarii politico-sociale se observa o dominare clara a tarilor Scandinave in defavoarea celor Baltice. Dintre acestea se remarca Danemarca, care se afla in frunte in ceea ce priveste indicatori ai cadrului politic si cei de mediu, dat fiind faptul ca este una din tarile cu o politica mai liberala. PIB-ul mare indica un trai mai ridicat de viata decat in restul Europei. In ceea ce priveste mediul, desi inca mai are probleme cu emisiile de gaze nocive pentru atmosfera aceasta este si ea pe cale sa fie inlaturata prin proiecte de mediu ample care implica obtinerea energiei electrice din forta vantului, reducerea numarului de autovechicule si introducerea intr-un numar mai ridicat a bicicletelor ca mod de agrement si pentru turistii veniti in vizita. Danemarca este pe primul loc la acest capitol de dezvoltare a politicilor pentru mediu si protejarea acestuia. Cea mai putin dezvoltata este Letonia

La siguranta, tot Tarile Scandinave ocupa pozitiile fruntase, desi ele se confrunta cu un risc mare de terorism in locurile frecventate de expatriati sau calatori. Nivelul de criminalitate este scazut. Din punct de vedere al acestui indicator cel mai scazut nivel de criminalitate se afla in Finlanda care ocupa locul 1 in lume. Cand vine vorba de sanatate si igiena se remarca Finlanda si Islanda, cea din urma avand un rank mai bun si datorita faptului ca investitiile in spitale si dotarile acestora cu aparatura ultra moderna au ajutat-o sa ajunga pe primul loc in privinta accesului la ajutor medical de foarte buna calitate. Un alt factor care o ajuta sa se afle pe locul 4 este cel ca un procent foarte mare din populatia ei are acces la apa potabila.

Vorbind despre indicatorii privind turismul ca prioritate se remarca tot Islanda prin investitiile statului in aceasta ramura in plina dezvoltare, prin whale-watching, care atrage aproximativ 20% din totalul de turisti, dar in acelasi timp este o tara activa in ceea ce priveste vulcanii, asadar este prezent turismul stiintific. De altfel Islanda este destul de bine reprezentata la targurile de turism, avand un rank de 16 la acest capitol.

Tot la acest gen de indicatori ai turismului trebuie mentionata Estonia, o tara cu un trecut nu prea frumos, fiind ocupata pe rand de sovietici si mai tarziu de nazisti. O istorie controversata si un trecut greu prin care stim cu totii ca au trecut tarile comuniste, insa ea se remarca prin cresterea economica extraordinara si la capitolul turism ca prioritate devanseaza tari precum Danemarca sau Norvegia datoria atentiei deosebite care este acordata acestei ramuri, asadar statul investeste in programe de dezvoltare a turismului de agrement, se afla pe locul 45 in ceea ce priveste prezenta sa la targurile de turism, iar publicitatea si extinderea brandului este un alt atu al acestei tari.

Bibliografie

METODE DE ANALIZĂ ÎN TURISM, AUREL GHEORGHILAȘ

https://www.infotour.ro/ghid-turistic

https://www.tripadvisor.com

Conținut arhivă zip

  • Indicatori de performanta turistica in Europa Nordica.pptx

Te-ar putea interesa și

Analiza indicatorilor de performanță turistică - Europa Atlantică

EUROPA ATLANTICA I. SPECIFICUL GEOGRAFIC Europa Atlantica este regiunea situata in vecinatatea Oceanului Atlantic, intre paralelele de 43° si 61°...

Europa Nordică - indicatori turistici

I CADRUL NATURAL 1.1 Specificul geografic Tara Suprafata (km2) Populatie (mil.loc) Capitala Danemarca 43,1 5,4 Copenhaga Norvegia 323,8 4,6...

Ai nevoie de altceva?