Maramureș și Bavaria

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8847
Mărime: 49.01KB (arhivat)
Publicat de: Adelina Șerban
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Maramures

Asezare

Este o regiune geografică, alcătuită din Depresiunea Maramureşului din România şi estul regiunii Transcarpatia din Ucraina (raioanele Rahău, Slatina, Teceu, Hust). Odată cu organizarea administrativă a României pe regiuni (1947-1968), denumirea de Maramureş a fost extinsă în România şi asupra Ţării Chioarului (Baia Mare), Ţării Lăpuşului, Ţării Oaşului şi Ţării Sătmarului.

Capitala istorică Sighet (astăzi Sighetu Marmaţiei) a fost înlocuită cu oraşul Baia Mare. În prezent partea românească a zonei Maramureş e parte din Judeţul Maramureş. Situat in nordul tarii, judetul Maramures se intinde pe o suprafata de circa 160 de km de la vest la est si in jur de 60 de km de la nord la sud. Judetul se invecineaza in nord cu Ucraina, raul Tisa formand granita natural ape o lungime de 62 km, in est cu judetul Suceava, in vest cu judetul Satu Mare, la sud cu judetele Cluj, Salaj, Bistrita Nasaud.

Relief

Din suprafata totala a judetului, zona montana ocupa 43%, cu Muntii Rodna si Masivul Pietrosul (2.303 m) - cel mai inalt din Carpatii Orientali - si zona vulcanica cu Muntii Gutai si Tibles (1.300-1.800 m); 30% din suprafata sunt dealuri si platouri iar 27% sunt ocupate de depresiuni, lunci si terase. Padurile reprezinta una din principalele bogatii ale judetului. Suprafata totala a fondului forestier este de 263.895 ha, din care 257.385 ha padure.

Hidrografie

Principalele cursuri de apa sunt: Someş, Lăpuş, Iza, Vişeu, Vaser, Mara.

Clima

Maramuresului este de tip temperat continental, prezentand diferente de temperaturi si precipitatii intre zona inalta a muntilor si depresiune. Iernile sunt reci si cu zapada abundenta, statiunea Borsa fiind renumita pentru practicarea sporturilor de iarna

Impartirea administrativa a judetului este urmatoarea: 8 orase (din care 2 municipii), 62 de comune si 226 de sate.

Bavaria

Bavaria, in germana Bayern sau oficial Freistaat Bayern, este landul ce cuprinde partea de Sud-Est a Germaniei. Relieful Bavariei pierde treptat din insltime, de la cel mai inalt varf al Germaniei (Zugspitze, 2.962 m) pana la valea Dunarii. Intre aceste granite se intinde Podisul Bavariei.

Relief

In sudul Germaniei se desfasoara Alpii Bavariei (cei mai inalti munti de pe teritoriul tarii 2963 m in varful Zugspitze), constituiti din lanturi orientate de la vest la est, in mare parte calcaroase. La poalele acestora se intinde platoul Dunarii. Alpii Bavariei sunt formati din trei masive: Allgau, la vest de Lech (care culmineaza la 2589 m in vf. Hochvogel), Prealpii Bavariei, intre Lech si Ill (2963 m in vf. Zugspitze, alt. maxima din tara) si Alpii Berchtesgaden (Watzman 2700 m); ocupa o parte din bazinele Dunarii si Mainului; circa o treime din stat este impadurit, principalele paduri fiind Frankenwald, in N, si Padurea Bavareza, sau a Boemiei (Böhmerwald), in NE; Alpii Bavarezi, in S.

Cuprinde regiunile:

-Munţii Alpi bavarezi în sud

-Regiunea deluroasă subalpină până la Dunăre cu cele trei lacuri din Oberbayern

-Zona bavareză estică a munţilor Mittelgebirge şi

-Regiunea în trepte a Schwäbischen şi Fränkischen Alb.

-Zona cea mai joasă din Bayern se află la 107 m in Kahl pe Main (Unterfranken),

-Zona cea mai înaltă fiind masivul Zugspitze (2.962 m über NN), cel mai înalt munte din Germania (în Landkreis Garmisch-Partenkirchen).

Hidrografie

Ape curgătoare:

Cursul principal de apă este Dunarea, care izvoreste în Schwarzwald (Muntii Padurea Neagra) şi traverseaza granita cu Austria la Passau. Afluentii principali ai Dunarii sunt: pe malul drept: Iller, Lech, Isar şi Inn (care are un debit mai mare ca Dunarea) pe malul stang: Wornitz, Altmuhl, Naab şi Regen

Lacuri:

-Ammerse este un lac in Bavaria de Sus, Germania localizat la SV de Munchen intre orasele Herrshing si Dießen am Ammersee. Cu o suprafata de aproximativ 47 de km patrati este in primele cinci cele mai mari lacuri din Germania. Ca alte lacuri bavareze, Ammerse s-a format prin topirea unui ghetar din era glaciara. Ammerse are ca afluent raul Ammer care se scurge din lac sub numele de Amper. Este un loc popular pentru sporturile pe apa.

-Lacul Starnberg din sudul Bavariei este al 4-lea lac ca marime din Germania si un loc de recreare popular pentru zona orasului Munchen. Are o singura insula mica, Roseninsel. Majoritatea afluentilor sunt dintr-un lant de lacuri mai mici din sud, Osterseen. Acest mic rau este numit Ach sau Ostersee-Ach. Lacul poate fi inconjurat cu bicicleta.

-Chiemsee este un lac cu apa dulce din Bavaria intre Rosenheim si Salzburg. Este de multe ori numit “Marea Bavareza”. Chiemsee este impartit in doua sectiuni, cea Nordica numita Weitsee si cea sud-vestica numita Inselsee.

-Regiunea din jurul lacului Chiemsee se numeste Chiemgau si este renumita ca zona de recreere.

Preview document

Maramureș și Bavaria - Pagina 1
Maramureș și Bavaria - Pagina 2
Maramureș și Bavaria - Pagina 3
Maramureș și Bavaria - Pagina 4
Maramureș și Bavaria - Pagina 5
Maramureș și Bavaria - Pagina 6
Maramureș și Bavaria - Pagina 7
Maramureș și Bavaria - Pagina 8
Maramureș și Bavaria - Pagina 9
Maramureș și Bavaria - Pagina 10
Maramureș și Bavaria - Pagina 11
Maramureș și Bavaria - Pagina 12
Maramureș și Bavaria - Pagina 13
Maramureș și Bavaria - Pagina 14
Maramureș și Bavaria - Pagina 15
Maramureș și Bavaria - Pagina 16
Maramureș și Bavaria - Pagina 17
Maramureș și Bavaria - Pagina 18
Maramureș și Bavaria - Pagina 19
Maramureș și Bavaria - Pagina 20
Maramureș și Bavaria - Pagina 21
Maramureș și Bavaria - Pagina 22
Maramureș și Bavaria - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Maramures si Bavaria.doc

Te-ar putea interesa și

Note de curs instituții medievale Transilvania

Organizarea teritorial-administrativă a Transilvaniei în sec. XIV Voievodatul Transilvaniei era structurat din punct de vedere administrativ în...

Geomorfologie

10.1. Formele de relief fluvial Principalele forme de relief rezultate din activitatea predominantă a râurilor sunt văile, definite ca forme...

Ai nevoie de altceva?