Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3093
Mărime: 235.65KB (arhivat)
Publicat de: Florin Cojocariu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumbraveanu
UNIBUC, Facultatea de Geografie- Turism anul II

Extras din proiect

1. Caracterizare fizico-geografica

Cunoscuta precum Mezzogiorno, Italia de Sud este situata intre 420 si 360 lat N si 80 si 180 long E fiind formata din provinciile Abruzzo, Molise, Basilicata, Campania, Puglia, Sardinia si Sicilia. Alte insule cu nume sonorizant care apartin acestei regiuni sunt insulele Lipari. Numele „Mezzogiorno” – mijlocul zilei - a fost folosit, pentru prima oara, in secolul XIX., iar cu timpul, a devenit popular pentru locuitorii Italiei de pretutindeni.

*mezzogiorno = referinta la puterea cu care bate soarele la miezul zilei in sudul Italiei

Marginita de Marea Tireniana la vest, de Marea Mediterana la sud, de Marea Ionica in sud-est si de Marea Adriatica in nord-est, Italia de Sud dispune de un numar considerabil de golfuri, majoritatea fiind situate in partea de sud-vest a acesteia: G. Gaeta, G. Napoli, G. Salermo, G. Policastro, G. Santa Eufemia. Sicilia este despartita de Italia prin Str. Messina, iar la sud-vest, Sicilia este despartita de continentul african (Tunisia) prin Canalul Sicilia.

Relief

Regiunea Apeninilor

Sistemul montan al Apeninilor este o caracteristica de baza pentru Italia de Sud, ceea ce determina ca mai mult de jumatate din teren sa nu fie arabil. Apeninii se desfasoara sub forma mai multor sisteme de cute paralele, de varsta tertiara (miscarile orogenice au inceput in paleogen si s-au terminat in miocen). Se intind pe o lungime de peste 1000 km si o latime de circa 100 km. De la latitudinea G. Taranto cotesc spre SV sub denumirea de Muntii Calabriei, alcatuiti din sisturi cristaline,gresii si argile, care se prelungesc in Insula Sicilia, sub denumirea de Muntii Peloritani, cu inaltimi de 1500- 1980 m, un mic masiv cristalin si altul vulcanic, inalt – Etna (3270 m). O alta diviziune a Apeninilor Sudici este reprezentata de Apeninii Napolitani, formati din flis. Altitudinile nu depasesc 2000 m – Muntele Aspru – 1956. Apeninii nu acopera intreaga peninsula, ci intre litoral de munti se intind doua fasii inguste cu relief deluros si de campii, care prin structura lor sunt strans legate de acest sistem muntos – Subapeninii in est si Preapenii in vest. Pe langa miscarile de ridicare generala suferite de Apenini, au existat si intense procese vulcanice, reprezentate astazi prin vulcanul Etna din insula Sicilia si vulcanul Vezuviu. De asemenea, se remarca Masivul Gargano, de pe litoralul Marii Adriatice, care era o insula.

Regiunea de dealuri si campii marginale

Podisul Pugliei se intinde intre Peninsula Gargano si Peninsula Otranto, iar campia litorala este foarte ingusta si cu suprafete mici. Cele mai mari inaltimi se afla in masivul Gargano – 1056 m, unde se intalnesc fenomene carstice(pe calcar).

Preapeninii, constituiti din roci vulcanice culmineaza in zona Neapolului, centrul vulcanismului actual (Vezuviu -1303 m). Suprafete intinse sunt acoperite cu lava, iar ivirile de gaze sulfuroase si izvoare fierbinti sunt numeroase. Cea mai intinsa portiune de campie de aici se numeste Campania si este situata la nord de Vezuviu.

In insulele Lipari, exista, de asemenea, vulcani activi: Stromboli si Vulcano.

Clima

Italia de Sud este situata in zona de clima mediteraneana cu veri calde si uscate si ierni blande. Zonalitatea verticala limiteaza repartitia climei meditareneene numai la o fasie ingusta in lungul litoralului si la insule, nuantate pe latitudine, longitudine si zona continentala/ insulara. Nuanta tipica mediteraneana apare in Sicilia si in sudul Peninsulei Italice, iar pe tarmul de vest, precipitatiile sunt mai bogate decat in est, datorita Apeninilor care impiedica vanturile vestice. In muntii Apenini, datorita reliefului inalt, clima este mai racoroasa si mai umeda, iar varfurile sunt acoperite cu zapezi, care se mentin destul de mult, ca si in cazul vulcanului Etna. Dintre vanturile caracteristice trebuie amintit Sirocco, vant sudic ce vine din Africa, fierbinte, uscat si violent. Temperaturile medii se situeaza in general intre 100 C si 210C, exceptie facand zone restranse din regiunea Abruzzo si culime inalte ale muntilor unde temperatura medie poate cobori pana la 4.50C.

Hidrografie

Raurile sunt destul de rare, dintre care Ofanta, Salso si Alcantara strabat regiunea Italia de Sud. Regimul lor este strans legat de clima, fiind bogate in timpul iernii, iar vara secand aproape complet.

Vegetatie si fauna

In Italia de Sud, se gasesc arbori precum maslini, portocali, lamai, palmieri, stejari de pluta, rozmarin, mirt si alti arbusti mirositori; de asemenea, smochinul, rodiul, curmalul, migdalul, trestia de zahar si bumacul impanzesc tinutul.

Caracterul tipic mediteranean se intalneste, in special, in provincia Puglia, unde maslinul apare sub forma de culturi intinse. In regiunile deluroase predomina desisurile de arbusti, de stejari vesnic verzi, iar in lungul vailor, desisurile de leandri care infloresc primavara.

Vegetatia cultivata este reprezentata, in afara de maslini, prin portocali, vita-de-vie, cereale etc. Culturile de citrice au cea mai mare dezvoltare in Calabria si Sicilia.

Relieful muntos introduce importante schimbari in vegetatie si soluri, incepand de la 500-1000 m in sus, unde apar solurile brune montane de padure si podzolice. Clima specifica (umeda si racoroasa) favorizeaza aparitia padurilor de foioase, formate din stejar si frasin, care urca pana la 1800-1900 m, iar mai sus se dezvolta padurile mixte.

Aceste paduri au fost defrisate in cea mai mare parte, versantii muntilor fiind golasi si afectati de intense procese gravitationale, in special alunecari de teren. Locul lor este luat de vegetatia de tip maquis, o padure degradata, reprezentata prin cranguri de arbori mici si arbusti. In Sardinia,vegetatia caracteristica o constituie stepa cu palmieri pitici, iar padurile nu ocupa decat 5% din suprafata acesteia. Pasunile alpine apar in partile cele mai inalte ale muntilor unde ocupa suprafete mari si sunt folosite intens pentru industria vitelor.

Fauna munților Apenini este una specifică pădurilor de foioase, incluzând așa specii, precum ursul brun, pisica sălbatică, cerbul, lupul, precum și vidra în apropierea marilor râuri. Pasarile des intalnite sunt vulturul, soimul si uliul, precum si pitpalacul, cocosul de padure si potarnichea si multe specii migratoare. La nivel terestru, intalnim soparle, serpi si scorpioni.

Agricultura ofera cele mai multe locuri de munca si este ocupatia principala pentru o economie subdezvoltata. In principal, recoltele constau in grane, fructe, masline, struguri si legume.

Industrializarea nu este atat de extinsa ca in nord, iar standardul de viata este considerat mai slab.

Scurt istoric

Italia celor mai vechi timpuri se prezinta ca un adevarat mozaic de populatii, unele autohotone, altele venite din regiuni diferite. Populatia bastinasa din Sardinia, care in mileniul al II-lea i.Hr. a creat civilizatia „nuragilor”, a fost in stranse raporturi etnice cu triburi din Spania si din Africa de Nord. Sudul peninsulei era ocupat de triburi paleolitice, osci, itali si ansoni. Romanii sunt cei care reusesc sa isi impuna civilizatia inca din secolul al III-lea i.Hr.

Pentru a putea face o analiza a teritoriului Italiei de Sud, trebuie sa luam in calcul diferitele caracteristicile ale acestuia, incepand de la potentialul fizico-geografic, pana la cel al populatiei si cel cultural.

Preview document

Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 1
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 2
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 3
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 4
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 5
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 6
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 7
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 8
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 9
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 10
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 11
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 12
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 13
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 14
Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Modele si Reprezentari Grafice si Numerice de Evaluare a Potentialului Turistic din Italia de Sud.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?