Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3712
Mărime: 182.89KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marian Ene

Extras din proiect

Introducere

Am realizat această temă cu scopul să demonstrez mie si profesorilor mei, că stăpânesc metodologia de lucru la cunoşterea structurii unei monografii.

Aceasta temă este construită pe surse bibliografice, cu un limbaj adecvat si corect din punct de vedere geografic, şi pe etape corespunzătoare creării unei monografii.

Am fost foarte încantată de această temă pentru că ma va ajuta sa îmi cunosc locul în care trăiesc. Poate daca nu era aceasta tema nu aflam atat de multe lucruri interensante din punct de vedere geografic despre zona mea.

Monografia unei localitati pare a fi prima la vedere titlul unei lucrări geografice de forma stereotipa, dar prin conditiile diferentiate legate de aşezare,apariţiei si dezvoltare, fiecare localitate aduce o noutate în felul de abordare a studiului. Termenul de “monografie”presupune o prezentare completă a tuturor aspectelor, atât fizico-geografici cât şi economico sociale.

Prezenta lucrare este rezultata atât a cercetarilor realizate pe teren cât şi a consultării unui material bibliografic bogat.

Prezentarea diferitelor aspecte este însoţită de harti şi imagini menite săilustreze cât mai bine particularitaţile zonei de studiu.

Cum este firesc, monografia începe cu prezentarea aşezării geografice a satului şi continuă cu aspectele fizico-geografice, relief,hidrografie,clima, solul, fauna şi flora.

In realizarea acestei lucrari am beneficiat de sprijinul primăriei comunei Săgeata .

Capitolul I- Date geografice generale

Săgeata este o comună mare, așezată în partea de câmp a județului Buzău, la o distanță de 17,3km de orașul Buzău și 26 km de ultimele cute ale munților Carpați având coordonatele de: 45°06′latitudine N si 26°59′longitudine E.

Este formată din 7 sate: Banița, Beilic, Bordușani, Dâmbroca, Găvănești, Movilița și Săgeata, satul de reședință. Toate satele sunt așezate în lungul aceleași șosele (DJ203K), pe malul stâng al râului Buzău.

În unele părți, apropierea de râu ajunge la 7–8 m, distanța medie fiind de 400 m. DJ203K leagă comuna spre est de Robeasca și spre nord-vest de Vadu Pașii (DN2).

Această comună se învecinează cu următoarele:

• E- Comuna Robeasca;

• V-Comuna Vadu-Paşii;

• S- Râul Buzău;

• N- Comuna Cochirleanca.

Fig.1. Comuna Săgeata in cadrul judetului(http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Sageata_jud_Buzau.png)

Capitolul II- Relieful

Comuna Săgeata se află în cadrul Câmpiei Române în subdiviziunea Buzău-Călmăţui.

“Câmpia Română se prezintă ca o unitate geografică bine caracterizată. Urmarea acestei lucrări va căuta să desprindă caracterele originale ale acestei subunitaţi şisă lămurească dacă sub astfel de caractere se ascunde o viată proprie în trecut”

Câmpia începe să se formeze în cuaternară şi este alcatuită din pietrişuri şi nisip adânc, din lut (loess) spre suprafaţă. .

Vintila Mihăilescu afirma că de la câmpia de subsidenţă (comuna Săgeata) se trece prin intermediul unor câmpuri de loess , tot fără terase ,dar cu văi relativ adânci şi cu depresiuni rotunde ori meandrate la o zonă de câmpuri largi şi plane , presărate doar de movile ,mici depresiuni de sufoziune în loess cu sau fără lacuri sărate, iar pe terase , dar crovuri foarte numeroase.

Zona de influenţă a comunei se extinde asupra unui teritoriu care din punct de vedere structural geologic aparţine avanfosei şi Platformei Moesice.

Zona comunei Săgeata aparţine moeţianului care este alcătuită dintr-o alternanţă de nisipuri şi marne,la care se adaugă uneori şi gresii.

Preview document

Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 1
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 2
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 3
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 4
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 5
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 6
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 7
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 8
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 9
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 10
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 11
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 12
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 13
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 14
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 15
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 16
Monografia Comunei Săgeata, Județul Buzău - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Monografia Comunei Sageata, Judetul Buzau.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de oportunitate privind dezvoltarea turistică și agroturistică a localității Râmnicu Sărat din punct de vedere geografic și împrejurimile

INTRODUCERE Teritoriul judetului Buzau, leaganul culturii si civilizatiei romane, conserva vestigii care atesta existenta omului in regiune din...

Monografia Comunei Tisău

CAPITOLUL I - LOCALIZARE AȘEZARE GEOGRAFICĂ Comuna Tisău se află în partea centrală și de vest a județului Buzău la distanța de aproximativ 28 km...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?