Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 11397
Mărime: 137.32KB (arhivat)
Publicat de: Ioana C.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Partea I: Identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea

a)Introducere:

Parteneriatul care formează Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Câmpia Brăilei este organizat din punct de vedere juridic conform prevedreilor OG 26/2000 și poartă denumirea de GAL Câmpia Brăilei.

b)Analiza situației existente și identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea 1. Domeniul țintă- Structura teritoriului

1.1.Localizare geografică, cadru administrativ-teritorial, regiunea de dezvoltare

Teritoriul acoperit de GAL Câmpia Brăilei face parte în integralitate din județul Brăila (Regiunea de dezvoltare sud-est) și este dat de patru comune ale județului, situate în partea vestică: Bordei Verde, Unirea, Viziru, Zăvoaia. GAL-ul are o suprafață de 34 8,94 km² data de cele patru comune prin Hotărâri de Consiliu Local. Nicio localitate nu este inclusă pe teritoriul unui alt GAL.

GAL Câmpia Brăilei se află poziționat din punct de vedere geografic în partea central-nord-estică a județului Brăila. Teritoriul aparține unității de câmpie și anume părții estice a Câmpiei Române, în Bărăganul de Nord ( Câmpia Brăilei) cât și în Bărăganul Ialomiței. Teritoriul acoperit este coerent din punct de vedere administrativ, geografic, economic și climatic.

Structura rutieră este asigurată de drumul european DE584 care face legătura între orașele Brăila și Slobozia Teritoriul beneficiază de două drumuri județene și o rețea de drumuri comunale și drumuri de interes local care se află într-o stare satisfăcătoare.

Din punct de vedere teritorial, această zonă gravitează spre două centre urbane majore, cu o importanță națională, regională și locală foarte mare și anume municipiile Brăila și Galați, față de care zona studiată e situată la 40 km, respectiv la 47 km depărtare. De asemenea, zona gravitează și spre municipiul Slobozia, care se află la aprox. 57 km și spre municipiul Buzău, la o distanță de 73 km. Prin analiza principalelor distanțe rezultă faptul că teritoriul acoperit de GAL are o poziție avantajoasă pentru patru piețe locale importante.

De la economia preponderent în domeniul agricol până la excluziune socială, pragul sărăciei și comunitățile de rromi, constituie aspecte care caracterizează zona studiată și direcțiile în care necesită dezvoltare. Alți factori favorizanți ai dezvoltării pot fi conferiti de existența unei zone agricole potențial recunoscute și de interesul comunităților pentru a gasi modalități de a pune în valoare potențialul zonei.

Fig 1- Poziția zonei studiate în teritoriul administrativ al județului Brăila

1.2. Cadrul natural/mediul

a) Cadrul natural

Relieful

Unitatea geografică majoră care se regăsește pe teritoriul GAL-ului este Câmpia Română, aceasta alcătuind din punct de vedere geologic o extremitate a zonei de triplă întâlnire între provinciile structurate est europeană, sud europeană și parțial centrală europeană. În ansamblu, relieful este constituit din spații interfluviale netede și întinse, din terase fluviatile și lunci cu o mare dezvoltare. Caracterul plan este deranjat de un relief eolian, care ocupă jumatatea de nord a interfluviului. Dunele orientate NNE-SSV sunt despărțite prin depresiuni alungite. Relieful eolian, destul de accentuat în apropiere de râul Călmațui, devine mai domol pe măsura ce se înaintează spre nord.

Relieful comunei Bordei Verde este relativ uniform, reprezentat prin interfluvii plane întinse, având un aspect de șes, de mari dimensiuni, cu înălțimea de 20-24 metri.

Teritoriul comunei Unirea se încadrează din punct de vedere geomorfologic în subunitatea Terasa Brăilei. Și aici, înălțimile au aceleași valori, fiind mai mari în zona de vest și de sud a comunei și mai mici în partea estică.

În ceea ce privește comuna Viziru, relieful este la fel de uniform, cu aceleași altitudini, reprezentat prin câmpuri netede, întinse, având zone cu predominante culturi cerealiere.

Comuna Zăvoaia este amplasta în aceeași zonă geomorfologică, la sud de raul Călmațui. Altitudinea medie a câmpului este, de asemena, cuprinsă între 20 și 24 metri.

Clima

Din punct de vedere climatologic ,zona de studiu se încadrează în sectorul de climă temperat continentală, caracterizată de variații mari de temperatură între vară și iarnă. Verile sunt calduroase si uscate datorita maselor de aer continentale, sub influenta valorilor mari ale radiatiei solare (125 kcal/cm²) ca urmare a 2.200 ore/an de strălucire a Soarelui (290 de zile/an). Lunile de vară sunt cele mai caniculare din an, cu temperaturi medii multianuale de 22-23 °C. În această perioadă precipitațiile sunt scăzute, alternând perioade lungi de secetă de 1-3 săptămâni cu averse de ploaie torențială. Pentru a compensa deficitul de apă în ultimii ani ai secolului XX au fost executate mari lucrări de irigații și îmbunătățiri funciare. Iernile sunt în general reci, uscate, fara un strat de zapada stabil si continuu, influențate de vânturile aspre provenite din nordul Câmpiei Ruse, cum este crivățul.

Regimul termic al acestui areal este caracterizat printr-o temperatură medie anuală de +10-11oC. Vântul dominant suflă cu intensitate moderată din direcția NE.

Climatul arid este evidențiat și de cantitatea mică de precipitații (sub 500 mm/an în medie). Pe teritoriul comunei Bordei Verde, în zona Filiu-Lișcoteanca, a fost înregistrat în anul 1910 maximul istoric al cantității de precipitații căzute în județul Brăila, într-o singură zi - 126 mm/24 de ore. Ninsorile apar, de regulă, în intervalul noiembrie-martie, numărul de zile cu ninsoare fiind mic (15-20 zile pe an), iar stratul de zăpadă este subțire (10 cm) și se menține în jur de o lună/an. Un fenomen specific zonei este viscolirea și troienirea zăpezii, în special la marginea de nord a satelor.

Preview document

Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 1
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 2
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 3
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 4
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 5
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 6
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 7
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 8
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 9
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 10
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 11
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 12
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 13
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 14
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 15
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 16
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 17
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 18
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 19
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 20
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 21
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 22
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 23
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 24
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 25
Plan de amenajare a asociației grup de acțiune locală - Câmpia Brăilei - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Plan de amenajare a asociatiei grup de actiune locala - Campia Brailei.docx

Ai nevoie de altceva?