Tipologia așezărilor din judetul Arad

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2713
Mărime: 34.11MB (arhivat)
Publicat de: Macovei F.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bistricean Petrica

Extras din proiect

ABSTRACT

Aspectele geografice ale așezărilor umane au fost esențiale în evoluția lor istorică, oamenii creând un mediu artificial pentru a se adapta la variabilitatea naturii, uneori generoasă, alteori ostilă. Prin organizarea teritorială a locuințelor și stabilirea unor modele specifice de conviețuire socială, s-au dezvoltat așezările umane. Acestea au trecut prin perioade de înflorire și declin, unele dispărând complet în timp, în timp ce altele au persistat până în prezent.

Lucrarea analizează datele cartografice obținute cu ajutorul unei baze de date specifice pentru județul Arad. Aceste materiale cartografice au fost elaborate folosind programul ArcMap, pe baza informațiilor geospațiale despre tipurile de linii, puncte și poligoane, furnizând detalii despre dimensiunea demografică a așezărilor rurale și urbane, despre funcționalitatea acestora, despre distanțele dintre ele și principalele artere de comunicație, precum și despre densitatea așezărilor în întreg județul Arad. De asemenea, un alt set de date a fost utilizat din baza de date a Institutului Național de Statistică, prelucrat în programul Excel.

Din perspectivă geografică, județul Arad este situat în partea vestică a României și se întinde de la Munții Apuseni (în partea de est a județului) până la câmpia formată de râurile Mureș și Crișul Alb. Extremitățile județului sunt delimitate de coordonatele 20°45’ (Nădlac) și 22°39’ (Târnăvița) longitudine estică și 45°58’ (Labașinț) și 46°38’ (Berechiu) latitudine nordică. Suprafața județului Arad se întinde de-a lungul râurilor Mureș și Crișul Alb și se învecinează cu județul Bihor la nord și nord-est, cu județul Hunedoara la sud-est, județul Alba la est, județul Timiș la sud și cu Ungaria la vest.

Localizarea județului Arad pe teritoriul României și în cadrul Regiunii Vest

Delimitarea și amplasarea geografică a ariei de studiu

Județul Arad este parte din Regiunea de Dezvoltare Vest a României, împreună cu alte trei județe: Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara. Această regiune ocupă locul al șaselea ca mărime din cele opt regiuni existente la nivel național, având o suprafață de aproximativ 32.033 km2. Din punct de vedere al populației, se clasează pe ultimul loc, având 1.774.867 locuitori. În cadrul regiunii, județul Arad se situează pe locul al treilea, cu o suprafață de 7.754 km², și la nivel național, ocupă 3,25% din teritoriul României, situându-se pe locul cinci.

Județul Arad este punctul de intrare principal în România dinspre Europa de Vest și servește ca un nod vital de transport rutier și feroviar în vestul țării. Rolul său de centru de transport rutier și feroviar este evidențiat de coridoarele TEN-T Rin-Dunăre și Orient-East-Med, care facilitează conexiunile dintre municipiul Arad și alte centre urbane importante din Europa, cum ar fi Budapesta, Bratislava, Viena, München, Berlin sau Hamburg.

De asemenea, județul Arad se află la intersecția a două drumuri europene importante, E671 și E68, fiind parte integrantă a Coridorului IV de transport paneuropean, care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-Est și Centrală.

Această intersecție strategică de drumuri europene oferă avantajul unor distanțe relativ scurte până la patru dintre capitalele europene majore: București, Viena, Budapesta și Belgrad. Acest lucru a condus la dezvoltarea turismului de tranzit și de afaceri, în special în municipiul Arad, capitala județului.

Bibliografie

- STUDIU PRIVIND CĂILE MAJORE DE COMUNICAȚII ȘI TRANSPORT ÎN JUDEȚUL ARAD;

- Monografie_ARAD

- Wikipedia

- Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Arad 2021-2027 și post 2027

Preview document

Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 1
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 2
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 3
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 4
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 5
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 6
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 7
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 8
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 9
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 10
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 11
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 12
Tipologia așezărilor din judetul Arad - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Tipologia asezarilor din judetul Arad.docx

Te-ar putea interesa și

Potențialul Turistic al Municipiului Arad

Introducere Localizarea geografică Oraşul Arad este situat în extremitatea vestică a ţării (aprox. 50 km de graniţa de vest), în câmpia...

Ai nevoie de altceva?