Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud

Proiect
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5544
Mărime: 26.12KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Albu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Serban
Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca , Laborator de Geografie Regionala a Romaniei, anul 1

Extras din proiect

ZIUA 1

Plecarea se face din Cluj ora 7:00.

Sosire in Aries (49Km parcursi ) sosire in Aries la ora 8:00

Asezare geografica

Baia de Aries este un oras din judetul Alba, situat pe malurile raului Aries, intre Turda si Cimpeni, la poalele Muntelui Mare. Orasul este un important centru de exploatare a aurului inca din Evul Mediu. Localitatea este atestata documentar din anul 1325, de catre regele Carol Robert de Anjou. Orasul Baia de Aries este situat de-a lungul drumului national DN 75 la distanta de 25 km de orasul Cimpeni si 105 km de municipiul Alba Iulia, si la o distanta de 60 km de Turda. Are o populatie de 5.280 locuitori si o suprafata de 81 km² iar printre localitatile componente se numara: Brazesti, Cioara de Sus, Muncelu, Sartas, Simulesti. Baia de Aries se situeaza intr-o zona muntoasa si prezinta o mare diversitate de peisaje, de formatiuni geologice, de resurse naturale care ofera posibilitati pentru o buna dezvoltare economic.

Relief

Prezinta vai adanci si inguste cu versanti abrupti si suprafete usor ondulate. Clima este specifica zonei de munte, fara schimbari bruste de temperatura, cu media anuala cuprinsa intre 8-10 °C. Solurile de pe malurile Ariesului sunt fertile, dar des afectate de inundatii. Hidrografia este reprezentata de raul Aries, cu un debit mediu de 19 mc/sec. Afluentii mai importanti sunt: Valea Harmanesei, Valea Ciorii, Valea Sartasului, Valea Negoiu. Pe langa acestea mai sunt o serie de vai cu caracter temporar foarte active la ploi torentiale sau la topirea zapezilor: Paraul Nesei, Paraul Jimelului, Valea Carbunarilor, Valea Cutii.

Clima

Caracter temperat-continental este specific pentru teritoriul orasului. Temperatura medie a lunilor de iarna este de –2,6°C iar a lunilor de vara de 19,2°C. Vegetatia se caracterizeaza prin prezenta unor forme de trecere de la silvostepa la padurile de foioase, cu pajisti si pasuni, iar in luncile raurilor se intalnesc soluri aluvionare caracterizate printr-un grad inalt de fertilitate. Cu toate acestea agricultura acestui oras este destul de modesta, fiind reprezentata de gospodarii care desfasoara o asctivitate agricola.

Obiectivele turistice: Fagul imparatului, Coltul Bulzului

Coltul Bulzului

O frumoasa urma a unui fost vulcan care strajuieste peste Baia de Aries si peste satele din jur. Se poate vizita facand o plimbare care te ajuta sa te recreezi si sa savurezi in liniste ce iti ofeta natura. Primavara in jurul Coltului se gasesc anglicei, mici vestitori care infrumuseteaza si mai mult locul.

Fagul Imparatului

Fagul Împãratului: se aflã pe malul stâng al Ariesului, în amonte de Baia de Aries, lângã satul Muncelu. Prezintã un frunzis marcescent (frunzis care se usucã, dar rãmâne pe arbori în timpul iernii). Frunzele iau toamna o culoare brunã. Legenda afirmã cã aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împãratul austriac Franz Josef, spre a negocia un pact... dar nu se stie sigur daca e sau nu asa... acesta va ramane misterul "Fagului Imparatului".

Plecarea din Baia de Aries se face la ora 1:00.

Sosirea in Rosia Montana (15 km parcursi) la ora 1:20

Centru foarte vechi de exploatari aurifere, numit Alburnus Maior in timpul stapinirii romane. Aici s-au descoperit mai multe table cerate, 25 dintre ele - mai bine pastrate - constituind un important izvor istoric cu privire la viata localnicilor si exploatarea minerilor in epoca romana.

Asezare

Comuna Rosia Montana este situata in partea nord vestica a judetului Alba, in Muntii Metaliferi, la o distanta de 80 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si la 13 km de Abrud – orasul cel mai apropiat. • ACCES – DN 74A: Abrud – Campeni DJ 742: DN 74A – Rosia Montana – Corna – DN 74. • SATE COMPONENTE – Rosia Montana – resedinta de comuna, Balmosesti, Blidesti, Bunta, Carpinis, Coasta Hentii, Corna, Curaturi, Daroaia, Garda-Barbulesti, Gura Rosiei, Iacobesti, Ignatesti, Soal, Tarina, Vartop. • SUPRAFATA : 4161 ha, • POPULATIA : 3872 locuitori – 92.2 loc/kmp

Cadrul Natural

Asezata in partea nord-vestica a Muntilor Metaliferi, are un relief specific de munte dezvoltat pe roci magmatice, desfasurat pe o altitudine cuprinsa intre 700 si 1400 m. Varietatea reliefului vulcanic, prin spectaculozitatea sa, a florei si faunei precum si caracteristicile climatice o fac atractiva din punct de vedere turistic.

Cadrul Socio-Istoric

Desi este atestata documentar pentru prima data in anul 1733 cu numele Rosije (Verespatak), Rosia Montana este cunoscuta inca din antichitate ca exploatare aurifera (Alburnus Maior). A devenit celebra prin descoperirile din anii 1820 si 1850 ale celor 25 de tablite cerate in galeriile romane. Cea mai veche dateaza din anul131 d.H. fiind de fapt prima mentiune documentara a localitatii.

Cetatile Romane de la Rosia Montana

Rezervatia geologica si arheologica în care sunt ocrotite vestigiile vechilor exploatari aurifere din timpul agatarsilor, dacilor si romanilor. Aceste interesant monument al naturii se afla la cativa kilometri de gara Campeni, si reprezinta un important edificiu arhitectural natural, format din numeroase portaluri si galerii taiate în piatra de cautatorii de aur din timpurile stravechi. Cele mai atragatoare detalii sunt: "Poarta Mare" si "Tronul împaratului".

Galeriile Romane

Descoperite intamplator in anul 1968, in timpul unor lucrari de cercetare in Masivul Orlea si integrate, in 1981, in Muzeul Mineritului, galeriile sunt sapate manual cu dalta si ciocanul, avand o lungime de peste 400 de metri

Preview document

Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 1
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 2
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 3
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 4
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 5
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 6
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 7
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 8
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 9
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 10
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 11
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 12
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 13
Traseu turistic Crișana și Transilvania de Sud - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Traseu Turistic Crisana si Transilvania de Sud.doc

Ai nevoie de altceva?