Rolul femeii în literatura bizantină

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5128
Mărime: 279.54KB (arhivat)
Publicat de: Simona G.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Hyptia din Alexandria

Fig. 1.

Hypatia din Alexandria (Fig. 1.) născută între ani 350-370, a fost cea mai mare minte feminină a antichităţii şi totodată prima matematiciană din istorie, filozoafă şi astronoamă greacă, ce atrăit în Egiptul roman, la Alexandria. A fost o filozoafă neoplatonistă, care a încurajat folosirea logicii şi a matematicii împotriva misticismului.

Hypatia era fiica lui Theon, unul dintre cei mai educaţi bărbaţi din întreaga Alexandrie. Acesta era astronom şi matematician, profesor la Universitatea din Alexandria şi un gânditor renumit în întreaga regiune, astfel că Hypatia a crescut într-un mediu propice dezvoltării intelectuale.

Theon era adeptul unei educaţii complete, atât fizice, cât şi intelectuale, dorind ca singurul său copil să devină „complet” . Astfel, Theon a învăţat-o pe Hypatia tot ce ştia despre matematică, ştiinţă şi religie, dar a încurajat-o totodată să dedice mult timp sporturilor, precum alergarea şi căţăratul.

Theon a învăţat-o pe Hypatia să aibă mereu mintea deschisă, neîngrădită de vreun sistem religios care să nu-i mai permită să descopere adevăruri ştiinţifice. „Rezervă-ţi dreptul de a gândi, căci chiar şi a gândi greşit e mai bine decât a nu gândi deloc” , i-ar fi spus Theon fiicei sale.

Condiţia socială a femei la grecii cei vechi nu era aceeaşi la toate seminţiile. De o libertate adevărată nu putea fi însă vorba pe atunci. Erau restricţiuni pe care femeia nu le mai cunoaşte astăzi. Dar restricţiunile impuse de condiţia femeii în constituţia anticei polis n-au putut totuşi înăbuşi talentul.

Cultul frumosului era prea înrădăcinat în lumea greacă, pentru a nu atenua şi această privinţa ceva din asprimea întocmirilor social. Sappho, atât de celebră în lumea veche, era socotită ca a vechea Muză; Erinna, una din elevele sale, a fost vestită, cu toate că muri la 18 ani, înţeleapta Pruxilla şi Corina, rivala de multe ori fericită în concursuri a marelui Pindar, au lăsat în antichitatea greacă amintirea unor talente poetice mari. Iar în domeniul cugetări filozofice e de ajuns a pomeni celebritatea mult discutată a Aspasiei, câştigând prin farmecele spiritului şi înaltele sale calităţi morale pe marele Pericles,şi pe a Diotimei, învăţătoarea lui Socrate.

Când cucerilile lui Alexandru cel Mare deschiseră culturii greceşti adâncurile Răsăritului, cadrele înguste ale vechii cetăţi se sfărâmară. O nouă viaţă socială se plămădi în hotarele culture elenistice cuprinzătoare. Femeia iese acum îndrăzneţ din umbra discretă a gineceului, spre a-şi juca rolul său tot mai însemnat.

Preview document

Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 1
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 2
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 3
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 4
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 5
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 6
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 7
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 8
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 9
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 10
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 11
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 12
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 13
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 14
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 15
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 16
Rolul femeii în literatura bizantină - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Rolul Femeii in Literatura Bizantina.docx

Alții au mai descărcat și

Imaginea Femeii în Imperiul Bizantin

1. Statutul femeii în Bizanţ Problema spaţiului privat bizantin şi a femeii, este destul de puţin abordatã, în mare parte datoritã lipsei unor...

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Ai nevoie de altceva?