Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6466
Mărime: 294.81KB (arhivat)
Publicat de: Dochia Burcea
Puncte necesare: 7
Proiect Tehnici de promovare-Facultatea de marketing

Extras din proiect

I: Elemente definitorii ale pietei lactatelor

1. Caracterizare generala

Pînă la sfîrşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele încercări de prelucrare a laptelui în ţara noastră sunt puţine. În ultimii ani, ca urmare a unor cercetări arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de aşezare “stâna dacică” unde apar elemente privind prelucrarea laptelui în acea perioadă. Laptele, ca materie primă, este un produs ,, voluminous şi greu”, care se obţine zilnic, dar se păstrează un timp scurt şi cu costuri mari.Calitatea acestei materii prime este condiţionată de mai mulţi factori şi în primul rind de condiţiile de obţinere şi tratament primar în gospodăriile furnizoare. In alimentatia oamenilor laptele constituie un aliment important, datorita compozitiei sale chimice. Acesta contine substante indispensabile organismului uman si prezinta o importanta deosebita atat in stare bruta, cat si sub forma de produse lactate. Laptele are o importanţă deosebită deoarece asigură o valoare nutritivă bună alimentelor. Valoare alimentară sau nutritivă a unui produs alimentar reprezintă calitatea sa principală şi este cu atît mai mare, cu cît acesta raspunde mai bine nevoilor organismului. Un rol important în realizarea unei alimentaţii rationale revine tocmai laptelui şi a produselor lactate folosite ca atare sau preparate în combinaţie cu alte alimente. Laptele şi produsele lactate derivate au constituit intotdeauna un izvor de sanătate.Laptele, după cum se ştie, a fost predestinat de natură ca prima hrana a omului. Laptele reprezintă un aliment care conţine într-o proporţie corespunzatoare toate substanţele necesare dezvoltării organismului tînăr, în starea cea mai uşor asimilabilă. În compoziţia laptelui intră în primul rînd cazeina, lactalbumina şi lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic. Acestea conţin aminoacizi esenţiali, indispensabili, în proporţii apropiate celor necesare omului, avînd cea mai mare eficienţă în favorizarea creşterii.

Capacitatea pietei

Piata produselor lactate din Romania, estimata in 2008 la valoarea de 1 miliard de euro, va stagna in acest an ca urmare a contextului economic dificil, o revenire fiind asteptata spre a doua jumatate a anului 2010. Pe segmentul laptelui, principalii producatori sunt Friesland, Albalact Alba-Iulia, Dorna Lactate, Brailact Romania si Teletext Slobozia, acestia detinand 76,5% din valoarea pietei si 71,8% din volum. Vânzările de lactate au scăzut, ca volum, cu 15% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008. Cu putere de cumpărare afectată de criză, românii consumă mai puţin şi pun tot mai mult preţ pe produsele ieftine . La nivel national, productia de lapte ajunge anual la aproximativ 2,8 miliarde litri. Din totalul acestei productii, pentru anul de cota 2008–2009 au fost procesati 1,2 miliarde litri. Din cota nationala aprobata de Comisia Europeana, adica 3,05 miliarde litri, a fost efectuata o cota de livrari de 1,2 miliarde.

Structura pietei

Consumul mediu lunar de lapte pe cap de locuitor din Romania se ridica la circa 6,6 litri, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din cel inregistrat in tarile UE, unde o persoana consuma lunar 14-15 litri din acest produs. Potrivit directorului executiv al Aliantei pentru Promovarea Educationala a Laptelui (APEL), Cristian Herciu, jumatate din aceasta cantitate provine de pe piata libera, laptele fiind neprelucrat. Pe cap de locuitor, consumul de lapte procesat se ridica la aproximativ 3,7 litri, comparativ cu statele comunitare, unde se inregistreaza opt litri pe cap de locuitor. In alimentatia oamenilor laptele constituie un aliment important, datorita compozitiei sale chimice. Acesta contine substante indispensabile organismului uman si prezinta o importanta deosebita atat in stare bruta, cat si sub forma de produse lactate. Laptele are o importanţă deosebită deoarece asigură o valoare nutritivă bună alimentelor. Valoare alimentară sau nutritivă a unui produs alimentar reprezintă calitatea sa principală şi este cu atît mai mare, cu cît acesta raspunde mai bine nevoilor organismului. Un rol important în realizarea unei alimentaţii rationale revine tocmai laptelui şi a produselor lactate folosite ca atare sau preparate în combinaţie cu alte alimente. Laptele şi produsele lactate derivate au constituit intotdeauna un izvor de sanătate. Laptele, după cum se ştie, a fost predestinat de natură ca prima hrana a omului. Laptele reprezintă un aliment care conţine într-o proporţie corespunzatoare toate substanţele necesare dezvoltării organismului tînăr, în starea cea mai uşor asimilabilă. În compoziţia laptelui intră în primul rînd cazeina, lactalbumina şi lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic. Acestea conţin aminoacizi esenţiali, indispensabili, în proporţii apropiate celor necesare omului, avînd cea mai mare eficienţă în favorizarea creşterii.

Ea ofera trei mari tipuri de produse: lapte ultrapasteurizat (UHT); lapte pasteurizat, care impreuna cu cel ultrapasteurizat totalizeaza aproximativ 10% din cantitatea de lapte de consum vanduta in Romania; lapte neprocesat industrial, riscant pentru sanatatea consumatorului dar preferat in mod traditional si avand inca o uriasa pondere (90%) in laptele vandut in Romania. Ultimul produs are o pondere importanta in comertul de subzistenta al producatorilor individuali, fiind cu totul strain de comertului modern de azi. Tipurile de segmentare folosite sunt : vârsta, sex, mediul de provenienţă, gospodărie.

Astfel, laptele existent pe piaţă se adresează unor segmente de consumatori diferite.

În funcţie de vârstă, avem următoarele segmente de piaţă:

• copii între (2 – 12 ani),

• adolescenţi (13 – 23 ani),

• adulţi (24 – 50 ani)

• vârsta a treia (peste 50 ani).

Preview document

Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 1
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 2
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 3
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 4
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 5
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 6
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 7
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 8
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 9
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 10
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 11
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 12
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 13
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 14
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 15
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 16
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 17
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 18
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 19
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 20
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 21
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 22
Analiza comparativă a mărcilor Milli și Tnuva - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Marcilor Milli si Tnuva.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile Danone-Nutriday și Tnuva-Yoplait

I.Elemente definitorii ale pietei iaurtului 1.Caracterizare generala Iaurturile constituie una dintre cele mai dinamice categorii de pe piaţa...

Ai nevoie de altceva?