Analiza pieței de icetea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4928
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Cezara Toader
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1. Scurt istoric al ceaiului la nivel mondial si national

Prima menţiune despre ceai datează din cele mai vechi timpuri. Cum a fost descoperit ceaiul sălbatic, spun legendele din China, India şi Japonia. Conform uneia dintre ele ceaiul a apărut în perioada de crearea a Pământului şi Cerului, el este asociat cu numele Suveranului Soare Yani-Dzi. Altă legendă povesteşte despre împăratul Chinei de Sud, Shen Nung (mileniul III î.e.n.), care odată a gustat o băutură din frunze, care accidental, au căzut în apă fierbinte. Băutura a fost atât de aromată şi delicioasă că împăratul a ordonat ca aceste frunze să fie colectate şi păstrate şi a emis un decret cu privire la utilizarea lor în toată ţara.

Monumentele istorice confirmă faptul că ceaiul era cunoscut în China încă în perioada celor trei împărăţii (anii 220 - 280).Creşterea lui ca cultură se referă la anul 350.

In secolul al XVII-lea ceaiul a ajuns si in America, mai intai in New York, pe calea apei. Acesta a devenit in scurt timp si aici o bautura comuna si foarte indragita de populatie. De aici, este meritul lor de a fi inventat 'ceaiul cu gheata' (IceTea) si 'ceaiul la pliculet'.

Lipton

Thomas Lipton, intors in Marea Britanie cu banii si experienta acumulate in America, deschide primul sau magazin. In decurs de 11 ani el deschide 20 de magazine in Scotia de Vest si o fabrica pentru ambalarea produselor alimentare in Chicago. Mai tirziu, deschide citeva magazine in America.

Intr-una din calatoriile pe care le face in Australia, se opreste pe insula Ceylon unde Lipton cumpara 5 plantatii de ceai cu o suprafata totala de 5500 de acri.

Thomas Lipton a fost primul care a experimentat funicularele pentru transportarea cosurilor cu frunze de pe plantatii pana la locul de prelucrare. Cu timpul si-a facut o flota personala care la vremea aceea era capabila sa dezvolte o viteza destul de mare. Desi ceaiul devenea tot mai popular in Marea Britanie pentru multe familii britanice de rand era un bun inaccesibil. Ceaiul era considerat « un privilegiu al aristocratiei ». Lipton a calculat ca ar putea sa reduca pretul ceaiului la jumatate si sa perfectioneze sistemul de desfacere a ceaiului. Gratie lui, ceaiul a ajuns cu timpul o bautura accesibila tuturor.

In scopul de a-si promova produsele, Lipton a creat si un semn distinctiv pentru marca sa de ceai : o fata ducand un cos de cap, alaturi de fraza « De pe plantatiile de ceai direct in ceasca ». Un inceput de campanie publicitara care a continuat cu grupuri de oameni cu pancarte de reclama, travestiti in hindusi care colindau strazile oraselor din Marea Britanie. Actiunea a avut succes si ceaiul Lipton a patruns in cultura de masa: a devenit subiect de caricatura in rubricile din ziarele vremurilor de atunci.

Incepind cu anii ‘90 ai secolului XIX imperiul comercial Lipton era identificat cu ceaiul. Thomas Lipton, pe langa faptul ca si-a adus aportul in formarea unui « mod de viata autentic englezesc », a fost si primul care a introdus aceasta bautura in America de Nord. O mare admiratoare a ceaiului “Lipton” a devenit regina Victoria care i-a acordat lui Lipton titlul de « Sir ».

In tara noastra, mai precis in Moldova, “Lipton” e cunoscut ca marca de ceai de pe vremea magazinelor valutare si a cadourilor rare aduse de amici din calatoriile intreprinse dupa caderea “cortinei de fier”.

Nestea

Un rezultat al unei aliante strategice este bautura racoritoare „Nestea“, rezultata din colaborarea Nestlé cu Coca-Cola. Parteneriatul a luat fiinta in 1991 si a fost redenumit in 2001, sub titulatura Beverage Partners Worldwide (BPW): „Acest parteneriat s-a facut la nivel international, prin asociere urmarindu-se o utilizare mai eficienta a resurselor celor doua corporatii, inclusiv resurse si extinderea portofoliului de bauturi racoritoare. BPW a castigat astfel experienta si resursele necesare celor doua mari companii asociate si a folosit inovatia ca strategie, pentru a conduce aceasta afacere de succes. BPW este o companie intreprinzatoare concentrata pe lansarea de produse, in special ready-to-drink (RTD) - cafea, ceai.

In 1956, ceaiul instant Nestea a fost lansat in SUA pentru a obtine ceai rece acasa. Primul Nestea din categoria ready-to-drink a fost lansat in 1980, tot in SUA.

Prin lansarea Nestea, Coca-Cola Romania si-a facut intrarea in 2004 intr-o noua categorie - ice tea, largind astfel oferta adresata consumatorilor romani.

Preview document

Analiza pieței de icetea - Pagina 1
Analiza pieței de icetea - Pagina 2
Analiza pieței de icetea - Pagina 3
Analiza pieței de icetea - Pagina 4
Analiza pieței de icetea - Pagina 5
Analiza pieței de icetea - Pagina 6
Analiza pieței de icetea - Pagina 7
Analiza pieței de icetea - Pagina 8
Analiza pieței de icetea - Pagina 9
Analiza pieței de icetea - Pagina 10
Analiza pieței de icetea - Pagina 11
Analiza pieței de icetea - Pagina 12
Analiza pieței de icetea - Pagina 13
Analiza pieței de icetea - Pagina 14
Analiza pieței de icetea - Pagina 15
Analiza pieței de icetea - Pagina 16
Analiza pieței de icetea - Pagina 17
Analiza pieței de icetea - Pagina 18
Analiza pieței de icetea - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei de IceTea.docx

Ai nevoie de altceva?