Campanie de relații publice - Anti solar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4797
Mărime: 237.09KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Mihai
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prada Sorin

Extras din proiect

Context

Foarte multe persoane apeleaza la bronzatul la solar pentru a capata un bronz natural si fara arsuri. Insa foarte putini cunosc avantajele si dezavantajele bronzarii artificiale si efectele acesteia de-a lungul timpului.

Definirea problemei

Din 1972 razele UV artificiale au fost clasate ca fiind « potenţial cancerogene », în luna iunie 2009, a fost dat publicităţii un raport care preciza faptul că în urma cercetărilor efectuate, s-a demonstrat că aceste raze duc la apariţia cancerului de piele. Solarul, împreună cu tabacul şi alcoolul, fac parte dintr-o lunga listă de elemente nocive, publicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, elemente responsabile de apariţia cancerului.

Daca nu demult, dermatologii erau de parere ca folosirea unui solar poate creste pericolul cancerigen, acum este oficial: bronzul artificial se incadreaza in categoria de risc maxim cancerigen.

În urmă cu două săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că solarul este pe lista celor mai mari factori de risc pentru cancer, alături de ţigări şi alcool. Experţii OMS consideră că solarul poartă o parte din vina dublării, în ultimii 20 de ani, a numărului cazurilor de melanom malign. Ei au stabilit că razele violete, fie ele naturale sau artificiale, pot declanşa o formă de cancer de piele, iar 20 de minute în solar echivalează cu o zi întreagă de plajă. În plus, ultravioletele solarelor sunt de 15 ori mai puternice decât soarele de prânz din zona Mediteranei. În cazul tinerilor, bronzatul artificial creşte riscul de cancer cu 75%.

Obiectivul campaniei este de a aduce la cunostiinta tinerelor efectele nocive pe care le are solarul asupra pielii lor.

Analiza problemei

Când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat şedinţele la solar oficial cancerigene, destule adepte ale bronzului la cutie s-au speriat şi au început să pună mai multe întrebări personalului de la saloane. Însă mai multe îngrijorări le-a provocat filmul de groază “Final Destination”, care are scene cu accidente oribile de solar, decât raportul experţilor OMS.

Bronzul dă dependenţă, au văzut cei care lucrează în saloanele de bronzare, şi, odată ce s-au obişnuit să se vadă în oglindă cu pielea bine rumenită, mulţi nu se mai plac atunci când încep să albească spre culoarea lor naturală. Atunci se duc din nou la saloanele unde aparatele luminează albastru şi roz ca nişte Las Vegas-uri în miniatură şi, pentru 2 lei minutul de bronz intensiv, se înalţă din nou la standardele de culoare visate. Problema e că unii nu ştiu să se oprească la doza recomandată pentru întreţinerea bronzului artificial, de o şedinţă pe săptămână, şi vor mai mult.

Probabilitatea de a dezvolta un melanom (forma cea mai grava de cancer de piele) creste cu pana la 15% pentru o persoana care apeleaza la razele ultraviolete emise de aparatele de bronzare si cu nu mai putin de 75% in cazul celor care uzeaza aceasta practica frecvent si au varste de pana in 30 de ani. Specialistii de la Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului au declarat la unison ca, in momentul de fata, sunt putini factori care pot declansa cu atata usurinta tumori maligne de origine pigmentara, precum solarele.

Medicii experti din Londra merg mai departe si claseaza solarele ca fiind la fel de mortale ca arsenicul sau inhalarea gazelor de esapament. In 1992 s-au facut primele studii in vederea stabilirii gradului de risc cancerigen provocat de utilizarea unui solar insa, din pacate, atunci au fost indisponibile o mare parte dintre elementele de probă care asociaza sursele artificiale de raze UV si groaznica maladie. Bruce Armstrong, profesor la Universitatea din Sydney, declara ca: "Putem spune acum fara echivoc ca surse artificiale de radiatii solare - in cazul de fata ultravioletele (UV) emise de dispozitivele de bronzare - pot provoca atat melanoame de piele, cat si la ochi".

Încadrate in aceeasi categorie cu tutunul, azbestul si alcoolul, toate tipurile de radiatii ultraviolete (UVA, UVB si UVC) sunt cancerigene, fara exceptie. Daca evitai expunerea la soare intre orele 12 si 18, trebuie sa aflii ca intrebuintarea unui solar creste de cateva ori riscul imbolnavirii. Este cunoscut faptul ca, in mai in toate saloanele de cosmetica, exista si cate un solar. Ca, de cele mai multe ori, nu se respecta nici macar timpul regulamentar obligatoriu in care aparatul trebuie sa ramana nefolosit si sunt facute programari cu cea mai mare nonsalanta si iresponsabilitate, una dupa alta. Este la fel de consacrata apetenta romancelor pentru aceasta practica nesanatoasa si nefireasca, din punctul meu de vedere.

Stiu ca sunt tari, precum Germania sau Franta, in care se obisnuieste sa ai solar chiar la tine acasa. Insa, daca ne uitam putin pe statistici, in aceste tari, melanomul este responsabil in proportie de peste 40% de imbolnavirea de cancer, la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. N-am inteles niciodata de ce ni se pare ca ne scuzam, chiar si cand vine vorba despre sanatatea noastra, dand exemple negative, facand mereu analogii cu locuri unde excesul este mai mare. De ce nu alegem exemple pozitive, cum ar fi Australia? Guvernul New South Wales a introdus o lege prin care se interzice folosirea solarului, persoanelor sub 18 ani, cat si celor cu pielea foarte alba. Clientii trebuie sa-si faca mai intai analize standard si sa semneze un formular de consimtamant, prin care recunosc riscurile la care se supun de buna voie. Nu crezi ca te-ai gandi de doua ori, inainte de a-ti pune semnatura pe o foaie care te informeaza despre riscul imbolnavirii de cancer?

Dincolo de gravitatea situatiei si lipsa informatiilor din mass-media romanesti, vreau sa abordez, pe scurt, si tema "trendului" in materie de bronz. Nu, in Europa nu mai este la moda bronzul. Nici cel natural, nici cel artificial. Este indiscutabil si o masura de precautie in fata unui soare tot mai agresiv. Pe langa preocuparea - pe buna dreptate - continua in privinta pielii, trebuie sa incerci sa folosesti creme de protectie solara, zi de zi, indiferent de anotimp. In materie de piele, "un must-have" este anul acesta pielea ta naturala. Se poarta, deci pigmentul natural, bronzul artificial in timpul iernii fiind considerat de prost gust si kitsch.

Stabilirea obiectivelor

- Informarea a cel puţin 40.000 de persoane din grupul ţintă asupra pericolului expunerii la solarul cu UV

- Scăderea numărului de persoane care utilizează saloanele de bronzat din Timişoara cu 5%.

Identificarea audienţei

Audienţa tintă este constituită din persoane tinere, marea majoritate femei, cu vârste cuprinse între 16-35 ani, care au un stil de viaţă mai activ, fiind preocupate mai degrabă de aspetul fizic şi de parerile celorlalţi din grupul lor de prieteni, decât de sănătatea lor.

Stabilirea mesajului

Utilizarea frecventă a saloanelor de bronzat poate avea ca urmări apariţia cancerului de piele şi a melonamei. Dacă îţi consideri sănătatea o prioritate în viaţă renunţă la frecventarea solarelor care utilizează razele UV. Este mult mai uşor să previi decât să tratezi!

Stabilirea strategiilor

Strategiile stabilite de către personalul departamentului de Relaţii Publice se referă la acţiuni de diseminare a informaţiilor prin transmiterea unor comunicate de presă referitoare la riscurile frecventării saloanelor de bronzat care folosesc raze UV. Deasemenea se va organiza o conferinţă de presă la care vor răspunde întrebărilor ziariştilor medici specialişti dermatologici ai spitalului Judeţean Bucureşti, secţia dermatologie.

Stabilirea tacticilor

1. Identificarea grupului țintă, a canelelor, momentelor și locurilor de comunicare cu grupul țintă;

2. Conceperea și realizarea materialelor de informare

3. Realizarea şi transmiterea unui comunicat de presă cu privire la conferinţa de presă ce va avea loc pentru informarea publicului ţintă asupra riscurilor la care se expun cele care utilizează bronzarea prin intermediul solarelor cu raze UV:

4. Eveniment de lansare a campaniei

5. Derulare propriu-zisă a campaniei de informare

Preview document

Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 1
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 2
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 3
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 4
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 5
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 6
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 7
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 8
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 9
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 10
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 11
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 12
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 13
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 14
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 15
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 16
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 17
Campanie de relații publice - Anti solar - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • anexe.doc
  • Campanie de Relatii Publice - Anti Solar.doc
  • coperti.doc

Ai nevoie de altceva?