Clipboard

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 3912
Mărime: 1.18MB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tudor Jijie

Extras din proiect

CAPITOLUL I

1. Descrierea pietei

În teoria economica, piata este formata din totalitatea relatiilor ce se stabilesc între vanzatorii si cumparatorii unei categorii de produse.

Cu alte cuvinte, piata este un grup de cumparatori sau consumatori.

În marketing se opereaza cu o piata concreta, localizabila sub aspect geografic, identificabila sub aspect socio- demografic, descriptibila sub aspect economic si monetar, inteligibila sub aspect cultural, accesibila sub aspect politic si juridic si determinata precis în raport cu o anumita întreprindere sau un anumit produs.

Piata produsului nostru de referinta, “Clipboard”, este data de întreaga populatie de consumatori si utilizatori ai produselor de acelasi gen, indiferent de originea sau marca acestora.

Piata noastra de referinta, luata în calcul pentru cercetarea de piata si pentru promovarea produsului “clipboard” nou creat este piata judetului Iasi.

2. Indicatori globali

1) Capacitatea pietei

Capacitatea pietei reprezinta cantitatea fizica de produse, maxim posibila a fi absorbita în consum, tinând seama doar de limitele biologice si psihice ale consumatorului sau de limitele tehnice ale utilizatorului industrial.

Capacitatea pietei produsului “clipboard” ne spune cât anume s-ar putea utiliza annual, din acest produs, daca acesta nu ar avea pret sau daca veniturile conumatorilor ar fi nelimitate.

Cp= N*I = N*q*f

Pe întreaga piata a judetului Iasi in anul 2006 populatia totala era de 824.083 locuitori, dintre care populatie cu vârsta intre 15 si 59 de ani (populatia de vârsta a doua) însumeaza 540.864 persoane. Daca consideram ca veniturile acestor persoane ar fi nelimitate, consumul maxim de produs/ persoana în decursul unui an ar fi de 2 clipboarduri. Luând in considerare faptul ca desi veniturile sunt nelimitate, nu toata populatia cuprinsa între aceste vârste utilizeaza acest produs întrucât este un produs cu o anumita utilitate si depinde si de alti factori cum ar fi gradul de educatie, ocupatia etc. Având în vedere si faptul ca piata acestui produs s-a extins si asupra populatiei cu vârsta sub 15 ani, care in anul 2006 însuma 148. 545 persoane. Asadar, din datele obtinute putem calcula capacitatea pietei:

Cp = (100.000 + 250.000) * 2* 40 = 25.000.000 bucati.

Deci la o populatie care utilizeaza produsul “clipboard” de 350.000, cu un volum mediu al cumpararii de 2 bucati pe an si cu o frecventa medie de cumparare de 20 de bucati, ajungem la concluzia judetul Iasi nu poate absorbi mai mult de 25.000.000 clipboarduri, indiferent de pretul acestora. Peste aceasta valoare, oricât de ieftine si superioare din punct de vedere calitativ ar fi, productia de clipboarduri ar ramane nevânduta.

2) Potentialul pietei

Potentialul pietei reprezinta suma de bani obtinuta de vanzarile maxim posibile în conditii de preturi si venituri determinate.

Potentialul pietei pentru produsul nostru ne spune cât anume ar putea fi valoarea totala a vânzarilor, daca clipboardul ar avea un anumit nivel de pret, iar utilizatorii ar avea un anumit nivel al veniturilor. Potentialul pietei ia în considerare si elasticitatea cererii (a vânzarilor), în raport cu variatia pretului produsului si a veniturilor utilizatorilor.

Pp = Cp * P * µ

Cunoscând capacitatea pietei si luând în considerare un nivel mediu de pret situat între 5 lei si 15 lei, si un coeficient de elasticitate constant, egal cu 1, potentialul pietei judesului Iasi devine:

Pp = 25.000.000 * 10 = 250.000.000 lei.

3. Caracterizarea cererii

1) Valoare anul trecut

Valoarea cererii obtinuta în 2006 de producatorii de clipboarduri a ajuns la 18.750 bucati din produsul de referinta vândute pe piata judetului Iasi.

Pentru obtinera acestei valori am luat în calcul vânzarile obtinute de 25 de centre de vânzare pe parcursul întregului an (informatii obtinute de la gestionarii acestor locatii).

Preview document

Clipboard - Pagina 1
Clipboard - Pagina 2
Clipboard - Pagina 3
Clipboard - Pagina 4
Clipboard - Pagina 5
Clipboard - Pagina 6
Clipboard - Pagina 7
Clipboard - Pagina 8
Clipboard - Pagina 9
Clipboard - Pagina 10
Clipboard - Pagina 11
Clipboard - Pagina 12
Clipboard - Pagina 13
Clipboard - Pagina 14
Clipboard - Pagina 15
Clipboard - Pagina 16
Clipboard - Pagina 17
Clipboard - Pagina 18
Clipboard - Pagina 19
Clipboard - Pagina 20
Clipboard - Pagina 21
Clipboard - Pagina 22
Clipboard - Pagina 23
Clipboard - Pagina 24
Clipboard - Pagina 25
Clipboard - Pagina 26
Clipboard - Pagina 27
Clipboard - Pagina 28
Clipboard - Pagina 29
Clipboard - Pagina 30
Clipboard - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Clipboard.doc

Te-ar putea interesa și

Aplicația Microsoft Power Point

Aplicatia Power Point este utilizata pentru realizarea unor prezentari avand la baza folii de proiector, diapozitive electronice sau pot fi...

Analiza și Promovarea Produsului Clipboard

Pentru a spijini studentii, firma C&V COLLECTION a venit pe piata producând si comercializând produse de papetarie de o calitate superioara si la...

Ghid Office

Cap. 1. SISTEME DE OPERARE 1.1,Prezentare generala Se numeste sistem de operare ansamblul programelor si procedurilor care asigura indeplinirea...

Microsoft Excel

1.INTRODUCERE Microsoft Excel este un program de calcul tabelar ( spreadsheet, in limba engleza), care poate fi utilizat pentru a organiza,...

Microsoft Word

Procesorul de texte Word este un program puternic pentru prelucrarea textelor si organizarea lor sub forma de tiparitura: comunicari, brosuri, etc....

Utilizarea Procesorului de Texte Word din Microsoft Office

Utilizarea procesorului de texte Word din Microsoft Office Unul din cele mai bune programe de redactare a textului este Word sub Windows. Cu acest...

Lucrare de Atestat - Paint

Aceste doua aplicatii sunt unele din cele mai importante pe care le poseda produsul Windows si, deoarece din punctul de vedere al utilizarii lor...

AutoCad 2002

Bara de meniuri. Bara de meniuri derulante se afla sub bara de titlu, care va ofera accesul la meniurile derulante. Pentru a afisa un astfel din...

Ai nevoie de altceva?