Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4190
Mărime: 35.20KB (arhivat)
Publicat de: Romi Rus
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rezumat introductiv

Industria de producere a grundurilor, vopselelor şi diluanţilor a constituit unul dintre domeniile performante de activitate din România în ultimii ani, atrǎgând un volum apreciabil de investiţii şi reuşind să atingă un nivel tehnologic foarte apropiat de companiile din Comunitatea Europeanǎ. Industria românească de până în 1990 a fost formată din mari producǎtori ce acopereau 50-60% din piaţǎ. Companiile rezultate prin privatizarea acestor unităţi acoperă în prezent un procent scǎzut, restul fiind ocupat de unitǎţi de producţie private deschise după 1990 şi importatori.

Prezentul proiect analizează aspecte ale comportamentului consumatorului legate de achiziţionarea şi utilizarea de vopsele şi lacuri pentru interiorul locuinţei.

Cea mai dinamică dezvoltare pe piaţa vopselelor din România s-a înregistrat în segmentul produselor decorative ce cuprinde produse peliculogene (chituri, grunduri, vopsele, emailuri, lacuri, diluanţi) şi în segmentul materiilor prime reprezentate de răşini sintetice necesare atât în procesul propriu de producţie cât şi pentru alţi potenţiali beneficiari.

Lansările de noi produse şi mărci este rodul unei munci susţinute a departamentelor de cercetare-dezvoltare în colaborare cu departamentele de marketing. Aceste lansări au avut rolul de acoperi anumite nişe de pe piaţă dar şi de a oferi consumatorilor o paletă mai largă de alegere, calitate şi preţuri mai bune.

Obiectivul proritar al firmelor de profil este acela de a găsi un echilibru între ceea ce îşi propun ei şi ceea ce aşteaptă şi caută consumatorii. Pentru aceasta este nevoie de o cercetare riguroasă a pieţii.

Capitolul

În România, cererea de vopsele a crescut odatǎ cu dezvoltarea domeniului construcţiilor private şi industriale şi a preocupării tot mai ridicate a populaţiei în reamenjarea şi decorarea spaţiilor de locuit şi a obiectelor de mobilier.

Vopselele sunt produse care se adreseazǎ consumatorilor casnici şi industriali. Tendinţa manifestatǎ în ultima perioada (1998, 1999) este cea a orientǎrii firmelor producǎtoare sau importatoare cǎtre consumatorii casnici, aceştia reprezentând un segment de piaţǎ cu un potenţial de consum în continuǎ creştere dar şi concurenţa este deosebit de puternicǎ în acest segment. Un avantaj al abordǎrii cu mai multǎ atenţie al acestui segment de piaţǎ este cel al recuperǎrii sigure şi mult mai rapide a creanţelor decât în segmentul consumatorilor industriali. Acest fapt explicǎ creşterea ponderii consumatorilor casnici la 67% în 2000, faţǎ de 33% cât îi revine sectorului industrial.

Piaţa produselor peliculogene se caracterizează prin concentrare, stabilitate şi concurenţă intensă.

Piaţa vopselelor a început să se structureze treptat. În prezent, există câţiva mari producători interni (atât străini cât şi fostele fabrici de stat) dar şi importatori renumiţi.

Piaţa vopselelor nu este fragmentată şi are nişte mărci majore care să polarizeze vânzările. Din punct de vedere al cererii, în cazul vopselelor este important atât preţul cât şi calitatea şi ambalajul. În continuare, totuşi piaţa va pune din ce în ce mai mult accent pe calitate, fiind dispusă în timp, chiar să plătească mai mult pentru a obţine un produs superior din punct de vedere al durabilitǎţii, al imaginii, al strǎlucirii. La rândul lor, producătorii vor încerca să ofere produse mai sofisticate care să aducă un plus privind caracteristicile celorlalte categorii de vopsele (vopsele epoxidice, poliuretanice şi alchidice pentru pardoseli; vopsea specialǎ pentru protecţia şi impermeabilizarea suprafeţelor din beton la bazine de înot şi piscine; vopsele epoxidice cu rezistenţǎ la temperaturi de 150 grade Celsius, grunduri şi vopsele epoxidice cu rezistenţǎ la substanţe chimice corozive).

Schimbǎrile economice şi politice care au marcat Europa Centralǎ şi de Est în anii ’90 au creat pieţe competitive acolo unde anterior existau doar economii planificate. În timp consumatorii decid asupra mărcii lider. Concurenţa se dă între mǎrcile disponibile la producătorii locali: Köber, Policolor, Düfa, Conex şi mărcile de import.

Preview document

Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 1
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 2
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 3
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 4
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 5
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 6
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 7
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 8
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 9
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 10
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 11
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 12
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 13
Comportamentul consumatorului - vopseaua Kober - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului - Vopseaua Kober.doc

Te-ar putea interesa și

Internaționalizarea firmei Kober

INTRODUCERE In paginile ce urmeaza va prezentam strategia de internationalizare a firmei KOBER S.A. Iasi. Datorita cresterii cifrei de afaceri si...

Ai nevoie de altceva?