Falsificarea Încălțămintei Sport

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9830
Mărime: 350.39KB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Mircea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neacsu Andreea

Extras din proiect

INTRODUCERE

Încălţămintea a avut întotdeauna un rol important pentru oameni. Fie pentru a simboliza averea şi poziţia socială sau pentru a ne proteja de pietre , zăpadă sau alte suprafeţe , istoria modernă a dezvoltării omului merge “mână în mână” sau mai bine zis “picior în încălţăminte” cu istoria încălţămintei.

Potrivit unor cercetări ştiinţifice , predecesorii noştrii , primii oameni moderni , au migrat din Africa acum 100.000 – 200.000 ani , şi în timp ce se deplasau spre nord în regiuni cu un climat mai răcoros din Europa şi Asia , s-a născut o nevoie de a acoperi şi proteja picioarele de mediul înconjurator. Cercetătorii consideră ca primele încalţări au fost fabricate în timpul epocii glaciare , deşi se consideră ca ar fi putut exista încă de acum 500.000 de ani în zonele nordice cu climat rece. Ideea de încălţăminte pentru protecţia picioarelor se consideră a fi prins contur la o scară mai mare doar în urmă cu 25.000 de ani. Însă cercetătorii nu au o idee clară referitoare la motivul pentru care fiinţele primitive din acele timpuri au hotărât să nu mai meargă desculţi.

Cea mai vechie încălţăminte din lume , care înca există, este considerată a avea aproximativ 9000 de ani şi au fost descoperite în California , SUA. Din cauza faptului ca erau confecţionate din plante şi animale încălţămintea antică era perisabilă şi există puţine vestigii care să indice un anumit design folosit.

Sandalele sunt considerate ca fiind primele încălţări rigide şi rezistente însă puteau fi folosite doar în zonele cu climat călduros. Egiptenii sunt creditaţi ca fiind prima civilizaţie care a confecţionat sandale.

În cultura greacă , care este considerată începutul civilizaţiei moderne , se foloseau încălţăminte pentru toate tipurile de activităţi. Încălţămintea era un semn al poziţiei sociale deţinute , al averii , rafinamentului , extravaganţei. De asemenea , femeile care practicau prostituţia în acele vremuri purtau sandale ridicate ,ceea ce va conduce pe viitor la crearea de pantofi cu toc .

În epoca medievală , se confectionau pantofii cu vârful ascuţit , modă introdusă în Anglia de către William al II – lea în jurul anilor 1100 , modă care va dura aproximativ 300 de ani. Acest vârf ascuţit în funcţie de dimensiune simboliza statutul social şi averea pornind de la caţiva centimentri pentru simpli funcţionari până la orice marime pentru regi.

În anii 1500 – 1600 încălţămintea devine standardizată , astfel un aspect important îl avea protecţia membrelor inferioare de apă şi noroi , însa şi designul avea un loc destul de important.

În secolul 17 se consemnează o revenire la moda antică şi anume a pantofilor cu toc. Aceştia erau purtaţi surprinzător am putea spune de către bărbaţi în timp ce femeile purtau încalţări joase cu funde încrucişate o imitaţie oarecum a sandalelor antice.

La începutul secolului 19 se remarca o modificare importantă a încălţămintei şi anume acestea erau proiectate în funcţie de fizionomia piciorului dându-i astfel mai mult confort. Spre sfarşitul acestui secol pe fondul schimburilor de mărfuri care se produceau între continente apar diferite tipuri de încălţăminte din piele cu diferite materiale folosite pentru design şi comfort. Tot în această perioadă se remarcă o creştere a interesului oamenilor în sport.

Astfel în anul 1891 James Naismith crează jocul denumit Basketball şi odată cu creerea acestuia se intra într-o noua perioadă şi anume aceea a înventării încălţămintei sport.

CAPITOLUL I

Încălţămintea sport

1.1.Istoric , apariţie , evoluţie

Istoria încălţămintei sport işi are originile în secolul 18 şi este legată de crearea de către englezi a unei încalţări uşoare care avea aderenţă pe sol. Secolul 19 a consemnat introducerea adidaşilor de alergat cu cuie fabricaţi din piele. Nevoia pentru o viteza mai mare la jocurile moderne însemna necesitatea găsirii unei încalţări mai uşoare , mai rafinată şi cel mai important aspect cu o aderenţă ridicată. Adidaşii pentru competiţii erau confecţionati din piele care era prinsă strâns pe picior însă nu erau foarte folositori deoarece nu erau rezistenţi la apă.

Astfel se ajunge în 1832 la patentarea de către Webster a unui proces prin care acesta atrăgea cauciucul pe pantofi şi pe ghete. În anii 1860 apare o încălţăminte sport formată din o talpă de cauciuc , o bucată de pânză fixate bine pe picior cu şireturi. Odată cu impactul important al bicicletelor în anii 1860 şi 1870 se crează adidaşi speciali pentru biciclişti fără călcâi foarte uşori care vor fi intens promovaţi în anii 1890 .

Pantofii cu cuie pentru alergat au fost concepuţi în 1852 iar în 1894 apar în catalogul companiei Spalding 3 tipuri de astfel de încălţari. Aceştia erau joşi ca şi talpă , fabricaţi din piele de cangur erau înalţi în partea gleznei şi aveau talpă cu 6 cuie , fiecare pereche costând 6 dolari. Preţul era unul foarte ridicat pentru acea vreme ţinând cont ca în acea perioada o familie de 4 persoane trăia cu 11 dolari o saptămână. Competiţiile sportive au fost cele care au favorizat expansiunea adidaşilor şi în trecut şi astăzi . Astfel Joseph Foster crează prima companie care va comercializa încălţăminte sport în oraşul Bolton din Marea Britanie la sfarşitul secolului 19. Nepotul său va prelua firma în 1958 şi o va redenumi Reebok. Firma a fabricat încălţămintea purtată de către lordul Burghly la olimpiada din 1920.

În anul 1907 o companie crează un pantof sport format din piele şi cusută cu talpă . Acesta a fost momentul care a stat la baza apariţiei încălţămintei sport moderne. Primul adidas comercializat la o scară mai mare a fost introdus pe piaţa din Statele Unite de către firma Keds care a început comercializarea de adidaşi pentru tenis. În anul 1917 apare gheata de basket , un adidas cu partea din spate mult mai înaltă pentru a asigura glezna. Aceasta a fost introdusă de către firma Converse , iar acest adidas a fost denumit Converse All Star.

Însa parintele istoriei moderne a adidasului este Adolf Dassler care a început sa creeze adidaşi în anul 1920. Până în 1936 adidaşii săi vor deveni cunoscuţi la nivel mondial ca fiind cei mai buni şi erau purtaţi de atleţi importanţi precum Jesse Owens. Dassler se specializase pe adidaşi creaţi numai pentru sport. Dupa ce afacerea sa a rezistat şi războiului, Adolf şi-a dezvoltat afacerea progresând prin găsirea de noi materiale pentru confecţionarea încălţămintei sale , materiale precum pânza rezistentă şi impermeabilă folosite la confecţionarea de corturi militare sau un nou tip de cauciuc folosind ţiţeiul. În anul 1948 el fondează ADIDAS însă compania creată de el se va imparţi în Addas , care va redeveni mai târziu Adidas din zilele noastre şi PUMA. Pentru a conferi rezistenţa pantofilor de alergare Dassler a adaugat 3 dungi de-a lungul adidasului care vor apărea pentru prima oara în 1949.

În perioada postbelică cererea pentru încălţăminte sport va creşte considerabil odată cu moda fitness-ului care era asociată cu sportul şi activităţi de relaxare. În anul 1936 echipa de basket a SUA a adoptat adidaşii confecţionaţi de Converse ca fiind încălţămintea oficială a echipei. În acelaşi an adidaşii fabricaţi de Adolf Dassler erau purtaţi la Olimpiada de la Berlin. După anii 1950 numeroşi atleţi şi sportivi erau încălţaţi gratuit de către marii producători. Aceştia puteau alege încălţăminte foarte strâmtă impreună sau fără şosete ceea ce însemna ca erau create pe o mărime exactă sportivilor.

Competiţia între producători era una foarte acerbă şi diferiţi sportivi erau abordaţi neoficial pentru a purta încălţămintea acestora. În anul 1962 firma New Balance produce primul pantof sport testat stiinţific care cantărea 96 de grame.

Preview document

Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 1
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 2
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 3
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 4
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 5
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 6
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 7
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 8
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 9
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 10
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 11
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 12
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 13
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 14
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 15
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 16
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 17
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 18
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 19
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 20
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 21
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 22
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 23
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 24
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 25
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 26
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 27
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 28
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 29
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 30
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 31
Falsificarea Încălțămintei Sport - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Falsificarea Incaltamintei Sport.doc

Te-ar putea interesa și

Falsificarea Produselor

Falsificarea este operatia de imitare, substituire, reconditionare, reconstituire, transformare, denaturare, alterare a caracteristicilor de...

Analiza estetică a pantofilor sport

INTRODUCERE Acest proiect se doreşte a îngloba atât istoricul pantofilor sport, caracteristicile şi beneficiile acestora,cat şi soluţiile de...

Falsificarea încălțămintei sport

Falsificarea incaltamintei sport Introducere Falsificarea este operatia de imitare, substituire, reconditionare, reconstituire, transformare,...

Ai nevoie de altceva?